Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Strada Crizantemelor, oraș Slănic, județul Prahova.

An/secol:

1881 - prima mină, Carol

Detalii principale / personalități / evenimente:

Spătarul Mihai Cantacuzino a realizat că în regiunea Slănic Prahova există un zăcământ de sare şi vrând să deschidă o mină cumpără moşia Slănic în anul 1685. În anul 1688 se deshide prima exploatare de sare la Valea Verde. Mina este vizitată zilnic de 400-500 de turiști, apogeul fiind atins sâmbăta și duminica, atunci când mina este vizitată de peste 1000 de turiști.

Scurt istoric:

Începuturile exploatărilor de sare de la Slănic sunt legate de Mihai Cantacuzino care a realizat că în regiunea Slănic Prahova există un zăcământ de sare şi vrând să deschidă o mină cumpără moşia Slănic în anul 1685. Prima exploatare a fost deschisă în 1688 pe Valea Verde, iar între anii 1689-1691 s-a mai deschis o exploatare și la Baia Baciului. În 1881 se deschide mina Carol – prima mină a Salinei Slănic, din care s-a extras sare până în 1935, iar din 1912 s-a deschis mina Mihai. Exploatările erau descendente sub formă de ”clopot”, iar accesul se realiza prin două compartimente, unul vertical, pentru scoaterea sării, iar celălalt oblic, pentru intrarea şi ieşirea din ocnă. Oamenii stăteau suspendaţi cu sfori în interiorul golului creat prin exploatare şi ciopleau din pereţi. Bolovanii de sare erau puşi în piei de bou şi traşi cu funii prin intermediul unor scripeţi. În anul 1912 s-a introdus iluminatul electric în mina Mihai, iar metoda de exploatare s-a perfecţionat după anul 1931 prin folosirea havezelor la tăiat sare şi a explozibililor pentru derocare. Maşinile de havat au crescut productivitatea muncii prin eliminarea operaţiilor manuale. Lucrările de exploatare s-au încheiat în 1943 când a început o nouă exploatare sub minele Mihai şi Carol. Această exploatare s-a numit Unirea. Mina Unirea este alcătuită din 14 camere cu profil trapezoidal, având o adâncime maximă de 208 m. Camerele sunt prevăzute cu balcoane din lemn ce permit circulaţia personalului autorizat la controlul periodic al stabilităţii suprafeţelor din zona superioară a construcţiei miniere. Din această mină s-a extras sare până în anul 1970 când exploatarea s-a mutat în mina Victoria, iar mina Unirea devine obiectiv turistic.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Stațiunea Slănic este o stațiune situată la circa 100 km de București. Peisajul stațiunii este deosebit de frumos, conferit de dealurile acoperite de păduri de foioase. Turiștii care vin aici și vizitează mina Unirea beneficiază în afara minei de o parcare amenajată și de un restaurant, situate chiar lângă salină. Accesul în Mina Unirea se face cu ajutorului microbuzului. În interiorul minei turiștii găsesc un magazin alimentar și unul de suveniruri, dar și locuri amenajate pentru sport, locuri de joacă pentru copii și pistă pentru carting. De asemenea există un spațiu delimitat, dotat cu paturi, mese și scaune, unde vizitatorii veniți în scop medical să poată petrece câteva ore relaxându-se în liniște. Tot în Mina Unirea se organizează diverse competiții sportive, concursuri și expoziții. În mina Unirea, vizitatorii pot admira bustul sculptat în sare al lui Burebista, iar în “Sala Genezei” se regăsesc sculpturile în sare ale lui Decebal şi Traian, înconjuraţi de elemente specifice popoarelor dac şi roman. De asemenea, turiștii pot admira basorelieful marelui domnitor Mihai Viteazu şi bustul sculptat în sare al “luceafărului” poeziei romaneşti, Mihai Eminescu. Salina Slănic are o importanţă medicală ridicată datorită aerosolilor salini cu efecte terapeutice asupra sănătăţii. Aici vin constant turişti şi nu numai, pentru tratarea diverselor afecţiuni respiratorii. Salina Slănic deţine titlul de ‘Locul cu cel mai pur aer de pe planetă’. Microclimatul si temperatura sunt constante, temperatura medie fiind de 13oC şi umiditatea aerului de circa 60%. Un al doilea rol important al Salinei Slănic îl constituie extragerea de sare. Sarea din Slănic conţine minim 97% NaCl, având insolubilitate de la 0,01% până la 24,07%, acest lucru permiţând folosirea ei într-o mare varietate de forme, de la sarea extrafină până la sarea industrială folosită în industrie sau drumuri.


                                    01-01-1970       Clubul Copiilor Slănic       1 comentariu

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro