Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Strada Principală, sat Bîlteni, lângă Primaria Bîlteni

An/secol:

Construcția scolii a început în anul 1910 și a fost inaugurată la 21 mai 1911, de ziua Sf. Constantin și Elena, ziua comunei. Școala va fi donată mai târziu comunității locale.

Detalii principale / personalități / evenimente:

A fost construită de Dinkă și Maria Schileru, considerat primul țăran în Parlamentul României (1879-1916).Nepot de pandur de-al lui Tudor Vladimirescu, el a a făcut, în Oltenia, prima încercare rudimentară de a scoate petrol (1883), a descoperit la Schela singurul zăcământ de antracit din România si a calatorit si in strainatate pentru a convinge investitori straini sa exploateze zona. In Parlamentul romanesc a purtat costumul gorjenesc-schileresc, ale carui detalii au devenit manual etnografic. În prezent, după ce a găzduit de mai bine de un secol elevii și dascălii din comună, Primăria comunei își dorește să transforme clădirea în muzeu.

Scurt istoric:

Construcția școlii a fost începută în anul 1910 , și a fost inaugurată pe data de 21 mai 1911, de ziua Sfinților Constantin și Elena, ziua comunei, de către boierul Dinkă Schileru și soția acestuia, Maria, fiind prima școală din zonă la acea vreme. Ulterior a fost donată comunității. Are două săli de clasă și o cancelarie, arhitectura este specifică începutului de secol, iar în holul de la intrare sunt două picturi murale foarte bine păstrate, cu portretele celor doi soți. Deși a făcut doar 42 de zile de școală, Dinkă Schileru a ajutat elevii săraci, iar dupa ce a ridicat, din fonduri proprii, scoala care astăzi îi poartă numele, avut grijă să-i blesteme în avans pe dascălii ce nu-şi vor face datoria: ”Blestem pe toţi învăţătorii şi învăţătoarele care nu-şi vor îndeplini cu sfinţenie datoria în conştiinţă curată la această şcoală! Aşa să le-ajute Dumnezeu!”. De asemenea, el nu a ostenit să fie un vajnic susţinător al culturii şi învăţământului din judeţul nostru , numărându-se printre întemeietorii muzeului din Târgu-Jiu ale cărui cparcursul întregii sale viețiolecţii le-a îmbogăţit în mai multe rânduri cu donaţii. Scoala este înscrisă pe lista monumentelor istorice cu codul GJ-II-m-B-09229.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

În opinia noastră, școala Dinkă și Maria Schileru se numără printre cele mai importante instituții culturale și monumente istorice din Gorj, reprezentând locul în care au pornit spre drumul culturii, educației și spiritualității, sute de gorjeni. Această școală a implementat copiilor de-a lungul timpului importante valori umane și creștine. Școala are o arhitectura deosebită, fațada principală fiind încărcată cu diverse elemente decorative specifice începutului secolului trecut, ce pot fi observate și în poze. Sălile de clasă sunt foarte spațioase și luminate. Cel mai mult ne-a impresionat poveste școlii. Dinkă Skeleru a finanțat aceasta școală pentru binele societății în care trăia, dând dovadă de bunătate și umanitate . Până în anul 2015 în clădire au învățat mii de copii, iar în viitor sperăm să devină muzeu deschis publicului larg, tuturor celor care se hotărăsc să poposească pe meleagurile gorjenești, atât de dragi nouă.


                           01-01-1970       Liceul Tehnologic Bîlteni, Școala Gimnazială Nr.1 Peșteana-Jiu, Gorj       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro