Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Str. Belvedere nr.1, localitatea Brăila.

An/secol:

Clădirea a fost concepută în anul 1912.

Detalii principale / personalități / evenimente:

Această casă a fost concepută de arhitectul Lazăr I. Predinger. A aparținut marelui armator grec Menelaos Embiricos. Acest imobil ulterior a avut mai multe destinații iar în prezent este sediul Centrului Cultural Nicăpetre. Nicăpetre, pe numele lui civil Petre Bălănică, a fost un sculptor român născut la Brăilița în 27 ianuarie 1936. A creat și a expus lucrări atât în țară cât și în străinătate. S-a stins din viață la 21 aprilie 2008 în Canada. În perioada 2008 – 2010 imobilul a suferit ample lucrări de reabilitare dar nu a fost modificată și nu a pierdut niciuna din componentele ei valoroase. Centrul cultural a fost redeschis pentru public în data de 12 noiembrie 2010.

Scurt istoric:

Zona rezidenţială a burgheziei brăilene se afla în perimetrul Grădinii Publice. Aici şi-au construit casele marii negustori de cereale, marii industriaşi, bancherii şi armatorii. În acest context se distinge prin monumentalitate Casa Embiricos. Clădirea construită în anul 1912, a fost destinată ca sediu al agenției de vapoare M. Embiricos & Co. și locuință a marelui armator grec Menelaos Embiricos, agenție care în afara activităților de export de cereale sau import de cărbuni, mai deținea și o linie transatlantică de transport de pasageri cu vapoare de lux. Clădirea s-a născut, a crescut, a înflorit, dar s-a și “prabușit“, fiind vândută în anul 1927, când afacerile firmei deținute de Menelaos Embiricos s-au diminuat. Începând cu anul 1930 clădirea a fost pe rând: sediul Societății Meseriașilor Brăileni “Mihail Eminescu” (1930-1937), Dispensarul Casei Asigurărilor Sociale (1937), a fost ocupată de trupele armatei sovietice din august 1944 până la retragerea acestora din țară, iar apoi a adăpostit un spital și o policlinică. În anul 1986 imobilul a intrat în administrarea Muzeului Brăilei, găzduind ulterior expoziții de pictură și artă decorativă, sub denumirea de ”Casa Colecțiilor de Artă”. Muzeul Brăilei, prin secţia de artă, şi-a fixat ca obiectiv crearea unui loc în care opera sculptorului Nicăpetre, care până în anul 1980 a trăit și a creat în România, să se întregească. Nicăpetre s-a impus prin varietatea tehnicilor, a genurilor și prin complexitatea operei sale, prezentată în galerii și în alte spații culturale de referință din Canada, SUA, Japonia, Grecia, Germania, Austria. Din 6 decembrie 2001, clădirea găzduiește Centrul Cultural Nicăpetre, al cărui patrimoniu se constituie din lucrările de sculptură și grafică donate de artist pentru Brăila natală prin intermediul Muzeului Brăilei.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Arhitectura este ştiinţa şi arta de a construi. Goethe spunea ” arhitectura este muzică încremenită ”. Aşa cum ne emoţionăm când ascultăm o melodie minunată, aşa ne emoţionăm când vedem clădiri frumoase. Pornind la pas prin oraş am descoperit nu departe de strada Mihai Eminescu, în apropiere de Hotel Traian, una din cele mai frumoase case pe care le-am văzut vreodată – Casa Embiricos, actual Centrul Cultural Nicăpetre. În prezent casa găzduieşte operele sculptorului Nicăpetre. Poarta era deschisă şi am pătruns în curtea plină cu sculpturi. Această clădire este împrejmuită de o alee, iar pe gazonul de pe margine sunt expuse sculpturi din piatră Nu mă pricep la sculptură, dar am fost fascinată de clădirea impunătoare. Clădirea care adăposteşte acest centru cultural realizată cu patru faţade principale are demisol şi două nivele. Accesul se face pe o uşă impunătoare din metal şi sticlă. În interior holul oval permite accesul în şase încăperi unde sunt expuse lucrările artistului. Etajul respectă planul de construcție al parterului, camerele fiind dispuse ca petalele unei margarete. Într-una din încăperile de la etaj este expusă urna ce conține o parte din cenușa artistului, cealaltă parte fiind aruncată în Dunăre, conform dorinței acestuia. Totul se îmbină foarte armonios: camere înalte, o scară din marmură, coloane semeţe, marea fereastră decorativă, un vitraliu, care îl înfăţişează pe Hermes, în mitologia greacă fiind considerat zeul comerţului, luminatorul, balustrade din fier forjat şi multe alte detalii. O diversitate de elemente de plastică arhitecturală şi decorativă, de la coloane la ove şi meandre, amintesc de ţara de origine a proprietarului, de moştenirea culturală a antichităţii, dar şi de zestrea ei creştină, prin decorul cruciform al luminatorului ce limitează, fără a închide, spaţiul. Arhitectul a vrut sa ilustreze prin această clădire atât mişcarea, cât si dinamismul, care sunt exprimate atât prin prin volumetria ei cât şi organizarea interioară a spaţiului. Totul este calculat în raport cu ceea ce trebuie să simtă vizitatorul care intră în casă: ospitalitate, încredere, siguranţă. O capodoperă a noului spirit din arhitectura locală, o constituie Casa Embiricos.


               01-01-1970       Colegiul Tehnic ”Edmond Nicolau” Brăila       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro