Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
STR PRINCIPALA,LOCALITATEA VEZENDIU,VIS-A-VIS DE SCOALA PRIMARA VEZENDIU

An/secol:

Biserica ortodoxă din Vezendiu a fost ridicată în 1700.

Detalii principale / personalități / evenimente:

Pe la 1750 satul avea peste 600 de locuitori , biserica devine neincapatoare . Se pare ca in anul 1765 parohia a primit un loc de casa de la demetriu rat , un nobil al locului , pe care sa construit o biserica din caramida arsa . Biserica avea o clopolnita (urmele se zaresc si azi ) turnul fiind ridicat in anul 1785 . O frumoasa cruce in sat aminteste trecatorului de trudnicia celor plecati in america dar si de dorul lor nestins de locurile natale.

Scurt istoric:

Edificiul de cult pastreaza planul bisericilor romanesti, cu doua abside laterale semicirculare. biserica barocă are o singură navă, sanctuarul este închis cu trei din şaisprezece laturi, iar tavanul este casetat. Ferestrele sunt semicirculare în partea superioară şi sunt delimitate în exterior de pilaştri. Omogenitatea navei este spartă de cele două nişe cu abside, amenajate pentru cantori, klirosurile. Turnul a fost realizat mai târziu, în stil clasic, reprezentat de ceasurile patrulatere, pilaştrii în stil doric şi de forma coifului. Păstrează planul bisericilor româneşti, cu două abside laterale semicirculare. Iconostasul se remarcă prin sculptura baroc cu motive vegetale sinuoase, dar caracterizat prin moderaţie şi bun gust. Mobilierul simplu al edificiului a fost realizat la sfârşitul secolului al xix-lea sau începutul secolul xx.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Ca să ajungi la Vezendiu pornind din orașul Carei, trebuie să ieși din oraș pe strada Tireamului. Ajuns în centrul Vezendiului , te oprești ca să-ți mai tragi sufletul și să te-nchini lui Dumnezeu , drept mulțumire că ai ajuns la poarta bisericii. Biserica este o construcție foarte frumoasă, străjuită de copaci minunați și un cadru natural de neuitat. Părintele Vasile Ghiurcău este născut aproape de Vezendiu , la Vășad (jud. Bihor) , unde a văzut lumina zilei în 15 decembrie 1959. După școala primară în localitatea natală, a urmat doua clase de liceu în Oradea iar după aceea a fost student la seminarul teologic ortodox din Caransebeș , pe care îl va absolvi în anul 1981. A fost hirotonit în 14 martie 1984, pe seama parohiei Portița , unde va sluji pană la transferarea sa la Vezendiu.

Reporter: Ce este biserica ?
Preot Vasile Ghiurcău: Mulți oameni asimileazxă astăzi biserica unei clădiri . Totuși, nu este așa, este ceea ce biblia ne spune despre biserică. Cuvântul „biserică” vine din grecescul „ecclenia” care înseamnă „o adunare „ sau „ cei chemați „ . Înțelesul de bază al cuvântului „biserică”nu este , iată, o clădire, ci dimpotrivă este vorba despre oameni. Citiți Romani 16:5... ,, puneți sănătate bisericii care se adună în casele lor”. Apostolul Pavel se referă aici la oamenii credincioși ca fiind biserica și nu la clădirea în care ei se adună .
Reporter: Care este scopul bisericii ?
Preot Vasile Ghiurcău: Faptele apostolilor 2:42 poate fi considerat ca textul de baza privind scopul bisericii : ” ei stăruiau în învățătura apostolilor , în legătura frățească, în frângerea pâinii și în rugăciune „ . Astfel, conform sfintelor scripturi, scopul ori activitățile bisericii ar trebui să fie :
1. învățătura doctrinelor biblice,
2.respectarea cinei domnului,
3.rugăciunea.
Îmi place felul în care aceasta este o prezență în 1 Corinteni , 12:12-27. Biserica este „trupul” Domnului – noi suntem mâinile lui , gura și picioarele lui în această lume. Noi suntem chemați să facem lucrurile pe care Isus Hristos ar dori să le facă dacă ar fi el însuși aici pe pământ. Biserica trebuie să se asemene în scopuri și în împliniri cu Hristos și să îl urmeze pe el.
Reporter : Ce ne puteți spune despre satul Vezendiu ?
Preot Vasile Ghiurcău: Istoria seculară a satului Vezendiu, dar mai ales mulțimea de personalități pe care le-a dat , recomandau de mult timp aparița unei lucrări monografice, fie și de o mai mica amploare . Încă de atunci mi-am exprimat tristețea asupra istoriei Vezendiului, nu s-au făcut cercetări, sau , dacă ar fi existat astfel de preocupări , din păcate nu au văzut lumina tiparului. La urmă, dar nu în ultimul rând, ar trebui să mulțumim lui Dumnezeu că ne-a luminat și îndrumat în demersul nostru .
Reporter: Mulțumim D - nule Părinte pentru frumoasele cuvinte .
Preot Vasile Ghiurcău: Cu mare plăcere.

Școala Gimnazială ,,Vasile Lucaciu,, Carei
Secan Leona , clasa a VIII - a
Podoba Barbara , clasa a VIII- a


               01-01-1970       SCOALA GIMNAZIALA VASILE LUCACIU CAREI       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro