Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Palatul Ghika se afla situat în strada Republicii, nr.38, Comănești, jud. Bacău în mijlocul parcului din oraș, în apropiere de Gara CFR și Școala Gimnazială ,,Ciprian Porumbescu”.

An/secol:

Sfârșitul secolului XIX, 1890, după planurile arhitectului Albert Galeron, care a construit şi Ateneul Român şi clădirea Băncii Naţionale din Bucureşti.

Detalii principale / personalități / evenimente:

Ctitorul palatului a fost Aga Nicolae Ghica (1797-1853), care a primit moșia Comănești de la domnitorul Alexandru Moruzi. Numele Ghika a devenit cunoscut și recunoscut datorită lui Dimitrie N.Ghica-Comăneşti (1840-1932), om de ştiinţă, explorator al Africii, doctor în drept al Universităţii din Berlin. Împreună cu fiul său, Nicolae (1875-1921) a efectuat în anii 1895–1896 o călătorie în Africa de unde a adus numeroase trofee de zoologie, pe care le-a donat Muzeului de istorie naturală „Gr. Antipa” din Bucureşti. A adus şi trofee din lumea botanicii, care au rămas în ştiinţă, purtându-i chiar numele şi semnificaţia patriotismului său, astfel: Sporobolus Ghikeea, Crotobaria Comanestiana, Justitia romaniae. În timpul aceleiaşi expediţii, a urcat în chip de alpinist, muntele înalt de 1371 m căruia i-a dat numele primului rege al României. Un alt membru important al familiei Ghica, cu un destin diferit, a fost Eugen N.Ghica-Comăneşti (1840-1914). Figură antidinastică, a ajuns căpitan de stat major sub comanda lui Lincoln în armata americană a Nordului, care lupta pentru eliberarea Sudului. Întors în ţară, a intrat în viaţa politică, fiind ales în 1869, membru al Parlamentului pentru judeţul Bacău, situaţie în care a rămas până la moartea sa, 1914. Ambii reprezentanţi ai familiei Ghika făceau parte din generaţia a III a, fiind cunoscute şapte generaţii a familiilor Ghica, unii dintre ei fiind înhumaţi în cavoul familiei, din cimitirul Bisericii „Sf. Spiridon” din Comăneşti.

Scurt istoric:

Construit în anul 1890, palatul a fost reședința familiei Ghika – Comănești, a devenit în timp un simbol al așezării de pe Trotuș. În fața acestui palat, numit de N. Iorga castel, se află statuia lui Dimitrie Ghika. Palatul si Parcul Ghica din Comănești au aparținut familiei Ghica pâna în 1946, când au fost naționalizate de statul comunist. Între anii 1950-1953 aici a funcționat o Școală medie profesională numită pâna în 1958 Școala profesională și liceu zi și seral. Ulterior, imobilul a devenit școala generală. Din 1970 până în 1983 aici a funcționat Casa Pionierilor și șoimilor patriei. Tot în anii 80 Palatul Ghica a intrat într-un amplu program de restaurare. De pe 1 decembrie 1983 aici a fost înființat Muzeul de etnografie si artă Dimitre Ghica Comănești. În prezent, clădirea este obiectul unui proces de retrocedare, urmașii lui D. Ghika solicitând atât clădirea cît și parcul în mijlocul căruia se află palatul/muzeul.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Simbol al orașului, dar și a Văii Trotușului, palatul familiei Ghika reprezentă o componentă a vieții din această zonă, fiind inclus în circuitul oricăror excursii în zonă. Alături de gara CFR și alte clădiri construite în secolul XIX, clădirea palatului transformat în muzeu, reprezintă un etalon al istoriei, cunoscut și îndrăgit de locuitorii din zonă. Indiferent de vârstă și preocupări, comăneștenii sunt mândrii de clădirea palatului, chiar dacă în prezent se află într-o starea de degradare avansată. O vizită la muzeu e o plăcută întoarcere în timp, într-o perioaă când prinții și prințesele existau în realitate. În prezent, clădirea face parte dintre monumentele istorice având codul BC-II-a-A-00816.


                        01-01-1970       Colegiul Tehnic ,,D. Ghika” Comănești       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro