Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
LOCALITATEA SCHINENI, COM. SASCUT

An/secol:

---

Detalii principale / personalități / evenimente:

Mihail Sadoveanu - personalitate care are legătură cu monumentul. Monumetul este foarte putin cunoscut, chiar de catre locuitorii din zona. este administrat de catre Fundatia Elias, in numele Academiei Romane, dar exista foarte putin

Scurt istoric:

Conacul a fost folosit de catre Elias de-a lungul timpului, atunci cand venea in zona. Cladirea este modesta, construita in stil taranesc, cu o veranda inalta si temelie de piatra. Vederea spre valea Siretului este superba. De asemenea, conacul este inconjurat de vie si de livada de meri, ambele ale fundatiei, care dau dealului un farmec aparte.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Coama dealului se unduieste domol. Via este abia taiata, in primavara asta generoasa si calda. Livada de meri arata minunat, curatata si usor melancolica. Ziua are o lumina nitel confuza, ce predispune la reverie. Privesc pe fereastra pe care a privit si Sadoveanu. Intr-adevar Siretul se vede in zare, panglica usor metalica, ce serpuieste spre Dunare. Ma simt ireal privind perspectiva pe care a avut-o si Mihail Sadoveanu, povestitorul istoriei noastre. Nu este nimic impresionant in arhitectura conacului...si totusi.... Tocmai modestia locului atrage. Privesc intrarea in pivnita, unde se adaposteste vinul si merele din recolta trecuta. Mirosul de fruct, placut si aromat ma conduce chiar in cartile scriitorului. Piatra care tine racoarea beciului are o culoare aparte, dar mi se pare ca si un suflet captiv in ea. Poarta mare de lemn este cea originala. Aduce cu o poarta de cetate, mentinand insa proportiile. Toata cladirea respira calm, cumintenie, modestie. Daca privesti de la distanta, nu pare ca ar avea ceva deosebit. Insa asezarea sa pe coama dealului, are ceva strategic in ea. In apropiere, biserica din sat pare ca strajuieste si ingrijeste de sufletul conacului si de sufletele celor ce au trecut pe-acolo. Daca doriti un moment de relaxare, de visare, de plutire, treceti pe la conacul Elias.


                  01-01-1970       LICEUL TEHNOLOGIC J.M.ELIAS       2 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro