Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Strada Benjemin Franklin Nr. 1-3, Piaţa George Enescu, Sector 1, Cod LMI B-II-m-A-18789

An/secol:

1886-1889-prima etapă, când se realizează clădirea principală. 1893-1897- când se realizează anexa lipită de clădirea principală

Detalii principale / personalități / evenimente:

Edificiul a fost proiectat de arhitectul francez Albert Galleron şi realizat de arhitectul inginer Grigore Cerkez În prezent clădirea găzduieşte în prezent cel mai important eveniment cultural din spaţiul românesc-Festivalul Internaţional ,,George Enescu” Inspirat din vechile temple grecesti, edificiul surprinde la prima vedere printr-o colonadă istorică ce susţine un fronton triunghiular. La parter un hol impresionant din marmură conţine cele 12 coloane dorice de susţinere a sălii de concerte. Patru scări monumentale în spirală de tip baroc din marmură de Carrara, desfăşurate cu balcoane la etajul intermediar, fac legătura cu sala şi anexele (birouri, sali de repetiţii, cabine pentru solişti şi dirijor etc.). Dispuse sub forma vechilor amfiteatre greco-romane, cele aproape 1.000 de locuri (trei zone de parter şi doua rânduri circulare cu 52 de loji, la mijloc cu o loja centrală) oferă o vizibilitate perfectă din orice colţ şi o audiţie impecabilă. Perfecţiunea sunetului se datorează imensei cupole (bogat decorată) care "absoarbe" fondul instrumental ţi vocal de pe podium, spre a-l distribui prin reverberaţie către auditori, cu întreaga gamă de armonice pînă la cele mai fine culori timbrale şi nuanţe. Se pare că acustica excepţională a cavităţii sonore, proprii Ateneului Roman, a plasat sala printre cele mai reuşite construcţii de acest gen nu doar din Europa, ci din întreaga lume. Fresca, evocând istoria poporului român în 25 de episoade, realizată timp de cinci ani de catre pictorul Costin Petrescu, orga instalată în 1939 în urma ajutorului material al lui George Enescu, numeroasele îmbunătăţiri tehnice produse după cutremurele de pământ şi bombardamentul din 1944, de la sfârşitul celui de al doilea război mondial, refacerea clădirii fiind făcută sub conducerea inginerului Emil Prager, au transformat Ateneul Român într-un complex arhitectural singular în centrul Capitalei.

Scurt istoric:

Ateneul a fost construit în inima Bucureştilor în urmă cu 120 de ani (1886-1889). Aici au conferenţiat marile personalităţi şi savanţi ai României. Cel mai important lucru este ca aici au concertat toţi consacraţii şi tinerii artisti profesionişti. Au urcat pe podium multe formaţii şi solişti de nivel mondial, s-au lansat în prima audiţie capodopere ale literaturii muzicale autohtone, aici s-au organizat primele expoziţii ample, retrospective de pictură şi sculptură ale maeştrilor artei plastice naţionale. Este o clădire foarte importantă deoarece au defilat regi şi regine, oameni politici şi oaspeţi de peste hotare pentru a participa la evenimente de o importanţă naţională. Palatul Ateneului Român s-a clădit cu banii strânşi în urma organizarii unei loterii naţionale. Sloganul conceput de fondatorul Societăţii Ateneul Român a fost unul rămas legendar: Daţi un leu pentru Ateneu. Monumentalul edificiu a suferit profund în urma bombardamentului aviaţiei germane din 1944, refacerea făcându-se pe baza generozităţii românilor. Cutremurul din 1977, urmat de cel din 1986 şi 1990 a produs o serie de avarii. După 1990 clădirea intră într-un proces de restaurare, în prezent porţile Ateneului Român fiind deschise în fiecare săptămână cu noi opere ce aşteaptă aplauzele nenumăraţilor spectatori.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Clădirea Ateneului este, pe drep cuvânt, un simbol al oraşului meu, un simbol ce aduce aminte de valoarea culturală a urbei, de oamenii săi de cultură care, depăţind agitaţia vieţii contemporane, au dat şi vor da patrimoniului naţional valori inestimabile. Clădirea a fost ridicată la sfârşitul secolului al XIX-lea cu menirea nobilă de a reprezenta ceea ce este mai frumos în cultura românească, şi cred că nimeni nu-şi poate imagina ascultând RAPSODIA ROMÂNĂ fără să aibă în faţa sa imaginea Ateneului şi statuia poetului naţional din micul parc în care ţi-au găsit refugiu numeroşi porumbei. Şi dacă în exterior clădirea te impresionează, senzaţia se amplifică când păşeşti cu paşi timizi în interior. Te întâmpină o frescă ce sintetizează toată istoria neamului meu, de la împăratul Traian care intră în Dacia, la domnitorul Moldovei medievale, Ştefan cel Mare, de la ctitorul primei uniri, Mihai Viteazul, până la AL. I. Cuza, domnul legii educaţiei care asigura învăţământul gratuit tuturor copiilor, la Carol I, cel care a obţinut independenţa luptând la Plevna, sau Ferdinand I Întregitorul Românieie Mari. Stimate călător, ce îţi îndrepţi paşii prin bătrânul oraş de pe Dâmboviţa, să treci, te rog, şi prin Piaţa George Enescu. Vei întâlni acolo o clădire impresionantă ce-ţi va aduce aminte de templele greceşti, cu impresionantele sale coloane în stil ionic.


         01-01-1970       Scoala Gimnazială 97, Sector 4, Bucureşti       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro