Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Comuna Dumbrăviţa , sat Rus, nr. 212

An/secol:

1806, secolul XIX

Detalii principale / personalități / evenimente:

Ioan Oros 1812 -1818 a fost primul pastor din Biserica de piatră din Rus. În primul registru de boteze , cununii şi decese părintele Oros a consemnat: „Când s-au sfinţit biserica cea de piatră din satul acesta Rus au fost anul 1814 în luna lui septemvrie în 20 de zile şi au fost parohul locului Ioan Oros , diac Pop Pavel, făt au fost Pop Pricop, curator au fost Pop Atanasie, Timariu Gavril, Pop Pavel, Pop Teodor şi au sfinţit de cinstitul Domn Protopop a districtului Băii Mari şi Baia Sprie, Andrei Faji, Mihai Brânzei şi Vicarul Dimitrie, prin a lor blagoslovire s-au sfinţit de cinstitul domn mai sus numit. Scris-am eu Ioan Oros parohul din satul Rus în anul 1814, septemvrie în 20 de zile”. Trecerea timpului şi perindarea evenimentelor istorice şi-au pus amprenta şi asupra edificiului Bisericii Greco-Catolice din Rus- Maramureş, impunându-se inceperea imediat a unor lucrări de conservare a acesteia. Astfel în primăvara anului 1998, prin grija enoriaşilor şi deosebita implicare a domnului deputat din Cluj- Doctor în drept Iftenie Pop, fiu al satului cu susţinerea Ministerului Cultelor, sub aprobarea domnului ministru Constatntin Noica s-a demart un proiect de renovare şi consolidare a părţii exterioare a construcţiei. In anul 1998 s- a rezolvat şi încălzirea lăcaşului prin racordarea la reţeaua de gaz şi instalarea a trei convectoare.

Scurt istoric:

Localitatea este veche, cu locuitorii de naţionalitate română şi la origine de credinţă ortodoxă după cum atestă vechile documente precum şi Biserica din lemn ce a fost donată parohiei Ianu-Târgu Lăpuş. Biserica în care se mai slujeşte şi azi în unele sărbători care detestă că a fost construită, pictată şi înzestrată cu icoane în stil ortodox. Creştinii din Rus dorind să aibă o biserică mai mare şi încăpătoare pe la mijlocul secolul al XIX lea au zidit biserica actuală, terminată în anul 1813, cu hramul „Sfinţilor Arhamgheli Mihail şi Gavril”, fiind recunoscută drept unul dintre cele mai valoroase monumente arhitectonice religioase de pe fostul domeniu medieval al oraşului Baia Mare. Arhitectura bisericii inspirată în stilul bisericilor catolice ca planimetrice păstreză în acelaşi timp şi elemente de stil oriental- ortodox. În strucura icnostasului, care a fost creat între 1850- 1851 de către pictorul Mezei Iosif. Biserica a fost renovată în 1907-1960 -1983, iar în 1907 , Muzeul Judeţean şi Direcţia Restaurare Monumente Istorice au restaurat şi consolidat Biserica dn Rus.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Monumentul pe care eu şi prietena mea l-am ales este unul religios , fiind închinat „Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril”, situat in localitatea Rus .Este o biserică minunată care te fascinează din toate punctele de vedere. Ori de câte ori urci treptele ancestrale de piatră , te simţi mai invincibil cu fiecare pas pe cae îl faci . Când ajungi în vârf , dai de o privelişte mirifică care te lasă fără cuvinte, ai impresia că zbori şi toate gîndurile cele rele şi grijile te părasesc. În curte se află o statuie închinată bravilor eroi care au murit pentru poporul român. Cititnd cu atenţie ce scrie pe ea , printre rânduri poţi descifra suferinţa pe care au îndurat-o strămoşi noştri , pentru noi. Bisericuţă mică , gardul vechi de lemn înclinat, mormintele dărâmate. Toate acestea îţi dau o stare de melancolie şi te duc cu gândul la trairile din trecut. Când intri în ea şi vezi totul aproape şters şi te uiţi cu atnţie mare ca să poţi descifra sfinţii pictaţi , îngenunghiezi pentru aţi spune o rugăciune scurtă. Te gândeşti la cineva drag, care a trecut la cele veşnice , îl simţi mai aproape de tine ca niciodată , iar dacă îţi pui o dorinţă sinceră şi cu credinţă , se împliseşte . CREDETI CĂ UN LUCRU AŞA DE MIC ŞI DE NEÎNSEMNAT POATE SĂ NE ÎMPLINEASCĂ ? Pe mine m-a împlinit , încercaţi şi voi .


         01-01-1970       Liceul Teoretic „Emil Racoviţă”, Baia Mare       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro