Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Strada Ştefan cel Mare, nr.33

An/secol:

Construit în 1496 şi declarat monument istoric în anul 1897.

Detalii principale / personalități / evenimente:

Biserica datează din anul 1496, a suferit modificări in secolul al XVI-lea, fiind renovata la începutul secolului al XVIII-lea, de Ana, soţia lui Mihai Racoviţă. Iar în anul 1750 biserica din Popăuţi a fost numită mănăstire, şi i s-au construit zidul de incintă, precum şi alte clădiri de către Matei Voda Ghica. Stareţul actual al mănăstirii este Părintele Arhimandrit Ioan Harpa.

Scurt istoric:

Biserica datează din anul 1496, a suferit modificări in secolul al XVI-lea, şi a fost renovata la începutul secolului al XVIII-lea. În anul 1750 biserica din Popăuţi a fost numită mănăstire de călugări. In anul 1897, deteriorata, biserica este închisă. Restaurarea a avut loc între anii 1899-1906. In anul 1991, IPS Daniel al Moldovei ia decizia reînfiinţării aşezământului, care primeşte o obşte începând cu anul 1996. După reînfiinţare s-a ridicat şi o noua biserică, cu hramul Acoperământul Maicii Domnului.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Locuri pline de istorie, o gură de rai, o poartă spre ceruri … asta este Mănăstirea Popăuţi. De cum treci de zidul gros din piatră şi păşeşti pe aleea mănăstirii liniştea şi parfumul florilor te transformă. Inclusă în oraş, aproape de gară şi de blocuri de locuit călugării sunt din altă poveste. Cuprinşi de o dragoste sihastră trăiesc într-un alt timp mai dilatat, mai răbdător şi mai lent. Cu glasuri fierbinţi rugile lor urcă necontenit spre cer. Le auzi, le simţi, te pătrund sunt peste tot. Icoanele par vii, reale. Din picturi îngerii coboară, se amestecă cu credincioşii iar lumânările aprinse completează atmosfera de basm. Un basm din care cu greu te mai desprinzi. Mănăstirea are inestimabilă valoare artistică și istorică, atât datorită picturilor interioare, cât și arhitecturii ei deosebite. Cei ce trec pragul mănăstirii se roagă Mântuitorului Iisus Hristos Cel înviat să binecuvânteze și să ocrotească acest lăcaş, pentru rugăciunile Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, și să dăruiască pace și bucurie, sănătate și mântuire tuturor slujitorilor, închinătorilor și binefăcătorilor ei, întru mulți și binecuvântați ani!
01-01-1970       Liceul Teoretic Grigore Antipa Botoşani       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro