Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Strada Dornei nr. 13-24, în centrul oraşului Bistriţa, vis-a-vis de Biserica Evanghelică.

An/secol:

Sec. XV-XVI.

Detalii principale / personalități / evenimente:

Şirul de case, cunoscut sub numele de Sugălete, îşi are originea în decizia regelui Ludovic I de Anjou care a acordat saşilor bistriţeni dreptul de a ţine târg în anul 1352. Pe măsură ce comerţul înflorea la Bistriţa a început construcţia ansamblului Sugălete pentru ca negustorii, aflaţi în trecere prin oraş, să aibă unde să-şi expună marfa şi să găsească adăpost în calea intemperiilor. Dacă parterul constituia un adevărat bazar, etajul conţinea ca şi în prezent, case de locuit, proprietarii celor 13 case fiind în Evul Mediu, cele mai înstărite familii din oraş, majoritatea ocupându-se cu activităţile comerciale. Starea actuală a celor 13 clădiri care alcătuiesc ansamblul Sugălete este dependentă de proprietarii acestora. Dacă unele case de la etaj sunt foarte bine întreţinute, altele, cu deosebire două dintre acestea, necesită reabilitare în ceea ce priveşte faţada exterioară, proprietarii neavând fondurile băneşti pe care să le investească în acest sens.

Scurt istoric:

Începutul ansamblului arhitectural Sugălete se pierde în istorie, anii edificării construcţiei nefiind cunoscuţi cu exactitate. Dacă unele surse bibliografice datează ridicarea celor 13 case între anii 1480–1550, alte surse vorbesc despre reconstrucţia acestuia după un puternic incendiu petrecut în anul 1475. Cert este faptul că înflorirea comerţului în perioada de dezvoltare a oraşului medieval şi dreptul de a ţine târg, acordat de regele Ludovic de Anjou în anul 1353, au determinat ridicarea unui ansamblu urban folosit ca şi bazar, de unde bistriţenii putea să cumpere produsele negustorilor aflaţi în tranzit prin oraşul lor. În schimb, negustorii care expuneau produsele erau scutiţi de taxe şi impozite. Nici constructorul acestui monument istoric nu este cunoscut, dar se ştie că preţul ridicării construcţiei a fost plătit de comunitatea săsească din oraş. Construcţia acestui monument arhitectural urban are, în ansamblu, formă de L şi este realizată dintr-un şir de 13 clădiri cu parter şi etaj ce prezintă la stradă o frumoasă galerie de arcade semicirculare cu 20 de bolţi, majoritatea în ogive, care se sprijină pe 21 de stâlpi masivi din piatră cu formă dreptunghiulară. Totuşi forma bolţilor nu este aceeaşi, ceea ce sugerează faptul că au existat mai multe etape de construcţie sau refaceri succesive în perioada secolelor XV-XIX. Această construcţie era atracţia centrală a pieţei medievale a saşilor (Marktplatz), unii istorici fiind de părere că aici funcţiona piaţa de cereale, iar numele de Sugălete ar proveni de la unitatea de măsură utilizată în acele vremuri pentru grâne, adică găleata, a cărei formă este sugerată şi de bolţile porticului. Valoarea acestui monument istoric este dată, atât de forma şi vechimea construcţie, cât şi de detaliile arhitecturale ale caselor: deschideri în arc frânt, scuturi heraldice, câteva ferestre de influenţă renascentistă, statuia Sfântului Nicolae (Casa cu nr. 13), bolţi în cruce pe ogive, steaua cu şase colţuri, semiluna în forma unei măşti umane etc. Conform documentelor vremii, în Casa cu nr. 24 a fost deschisă, în anul 1516, prima farmacie a oraşului denumită ,,La vulturul negru"; astăzi, această casă adăpostind Galeria de Artă Pastică ,,Arcade 24" şi atelierele de creaţie ale artiştilor plastici. În schimb, Casa cu numărul 13 este de peste 500 de ani, Casa Parohială a Bisericii Evanghelice Bistriţa. Dacă arhitectura ansamblului Sugălete a suferit modificări în timp, destinaţia a rămas şi astăzi aproape aceeaşi: astfel, parterul clădirii este ocupat de magazine, iar etajul cuprinde, ca şi odinioară, case de locuit, în care însă, nu mai trăiesc bogaţii oraşului, judecând după aspectul exterior al unora dintre acestea. Iar în timp, ansamblul Sugălete şi-a câştigat, pe merit, un loc de frunte între resurse turistice ale Oraşului Imnului Naţional.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Nu există, în oraşul nostru, loc mai încărcat de istorie, decât Piaţa Centrală, inima burgului medieval, pe care o simţim ori de câte ori, paşii ne poartă pe la Sugălete, frumoasa galerie alcătuită din arcade şi unică, prin aspect, în România. Atunci cand trecem pe sub şirul de case avem impresia că ne întoarcem în timp, la depărtare de sute de ani de aglomeraţia şi agitaţia care au pus stăpânire pe oraşul actual. Bolţile spaţioase dau senzaţia de libertate şi în acelaşi timp, senzaţia că te afli într-o biserică, care îndeamnă la meditaţie, iar magazinele de la parter amintesc de vechea aşezare medievală, unul dintre cele mai frumoase oraşe ale Transilvaniei, care îşi poartă comorile peste ani şi peste trecutul încărcat de legendă. Sugăletele este locul unde te poţi adăposti în zilele ploioase, când umbrela a rămas uitată acasă, locul unde poţi face cunoştinţă cu trecutul şi poţi învăţa să-ţi preţuieşti strămoşii, locul unde te poţi încărca sufleteşte pentru încă un timp şi locul de unde poţi face cumpărături pentru cei dragi. Dacă treci dimineaţa prin centrul oraşului, galeriile zâmbesc şi te salută cu drag, seara îşi povestesc, şoptind, ce s-a întâmplat peste zi în oraşul răscolit de farmecul istoriei, iarna te feresc de vânt şi ninsoare, iar vara sunt scut pentru arşiţa soarelui şi picăturile mari de apă de ploaie. Frumoase şi suple, graţioase şi elegante, tinerele arcade îşi poartă trecutul cu mândrie, sprijinindu-se pe istoria secolelor care s-au scurs şi au lăsat în urmă un trecut cu parfum de mister. Încărcate de istorie, bolţile şi arcadele din inima Bistriţei, vor dăinui atâta timp cât va dăinui şi oraşul şi nu voi înceta să depene amintiri pentru eternitate...


                                                               01-01-1970       Colegiul Tehnic Infoel Bistriţa       14 comentarii

  Dorin Dobra
Proiect
Vă felicit

  Alin
Monumente remarcabile
Felicitari pentru promovarea unor asemenea monumente.

  Seserman Alin
Felicitări
Felicitări pentru proiect si inițiativă

  cristis
Felicitari
Felicitări pentru promovarea în mintea și inima elevilor a monumentelor românești, a vrednciei înaintașilor noștri.

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro