Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Satul Berea, pe strada Principală, care face legătura cu Ciumeşti-Sanislău-Petreşti-Carei, judeţul Satu Mare.

An/secol:

Secolul al XV-lea.

Detalii principale / personalități / evenimente:

-

Scurt istoric:

    Biserica a fost construităîn jururl secolului al XV-lea.Se aflăîn centrul satului,pe strada Principală, care face legătura cu Ciumeşti-Sanislău-Petreşti-Carei, judeţul Satu Mare.A suferit de-a lungul timpului multe transformări. În anii 1700 se fac primele modificări,se măreşte biserica care ajunge să aibă forma literei T. În anul 1826, pe peretele din nordul bisericii se mai fac două geamuri,iar în 1829 se construieşte amvonul din lemn de cireş. În anul 1830 se construieşte turnul bisericii. În urma cutre-murului din 1834 se produc mari pagube,care sunt reparate în anul 1852.Orga bisericii este aşezatăîn balcon,în 1859.De atunci periodic se mai fac reparaţii şi modificări.
    La renovarea din 1933 s-a descoperit un fragment de pictură murală,care este, defapt, o inscripţie ce informează de renovarea din 1766. Biserica se remarcăprinfresca medievală, de altfelsingura păstratăîn judeţulSatu Mare,care estecontemporanăprimei faze de contrucţie a bisericiişi o reprezintăpeFecioara Maria, ReginaCerurilor.
    Biserica medievală a suferit de-a lungul timpului modificări radicale, astfel încât din vechiul edificiu se mai păstrează doar trei ziduri din navă. Importanţa bisericii ca monument istoric a crescut în ultimii ani, când pe peretele nordic al navei s-a descoperit un fragment de frescă, având în centru imaginea Fecioarei cu Mantie. Sf. Fecioară este reprezentată cu mâinile împreunate ca pentru rugăciune, având alături doi îngeri care îi aşează o coroană pe cap şi alţi doi îngeri care îi susţin mantia. La picioarele Fecioarei, acoperite protector de mantia acesteia, sunt zugrăvite mai multe personaje rugându-se în genunchi, care aparţin, după vestimentaţie, unor straturi sociale diverse. Sub fragmentul de frescă, datat în secolul al XV-lea sau chiar la sfârşitul secolului al XIV-lea a ieşit la iveală un strat anterior de frescă.
    Este o pictură deosebit de frumoasă,privind trăsăturile Maicii Domnului,gândul ne duce, pe bună dreptate, la frescele italiene din perioada Renaşterii. Cutremurul din 1834 a afectat semnificativ biserica, iar reparaţiile s-au extins pe o perioadă lungă de timp. Piesele, de o valoare deosebită, care formează mobilierul bisericii sunt acoperământul amvonului, confecţionat din lemn de cireş (1826) şi orga datând din 1859. Celedouăclopote au fostrealizateîn 1910, respectiv 1925.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

    La vizita noastră,biserica reformată din Berea era asemeneaunuistejarsinguraticşi parcăuitat de toţi.Dar,totusi, mândru,cu atâtea greutăţi în spate, aşteptând o rază de lumină,care i-ar fi salvareasau o ultimăfurtună care l-ardoborîpentrutotdeauna.
    Credinţa ne este dăruită încă din naştere de către Dumnezeu de la botezsi ne ajută săÎl cunoaştem peDumnezeuşi săfimîn legătură cu EL.Ea ne duce la înţelegerea tainelor ce depăşesc puterile minţii. Noicredemîn ceeace ne-au descoperit profeţii, în ceea ce ne-a relevat IisusHristosÎnsuşi,darşi în ceeace ne dezvăluie Dumnezeu prin Biserică.
    Şi totuşi,atunci de ceestelumea atât de lipsită de valoriadevărate? Care esteproblema?Credinţă,saumaidegrabă,lipsaacesteia. În ziua de azieste o mare lipsă de credinţăpeste tot.Milioane de oameniîşi pun zilnicîncredereaîn alcool, ţigări,droguri, în jocurile de noroc care,deseori, au urmăritragice.Acum 100 de ani, în ŢaraGalilorşi în multe părţi ale lumii,credinţa era evidentă,o puteaivedea,o puteaiauzi,o puteaisimti.Era cevaesential.Dar aziavem parte de o viaţăşi o societateschimbată, goana dupăsucceseşi baniajungepe prim plan. Invidiaşi răutateaoamenilor duce la adevărate războaie,ceeacesunt total împotrivaîndemnurilorDumnezeieşti.”Războinicilor” nu le e de ajunsspovedania,nu aceastaestejertfaiertării,e preaputin.
    Dacălipsescfaptelecredinţei,credinţa cunoscă-toare nu are niciovaloare,deci nu este de ajuns săcrezi că existăDumnezeuşi săcunoştimultedespre El,ci trebuie sătrăieşti dupăvoiaLui, împlinindu-I poruncile.
    Dar,totuşi,într-o lume atât de aspră nu trebuiesădisperi.Când eşti sătul de toatedezamăgirile tale,de eşecurile tale în atingereaplanurilor,de inabilitatea de aiubişi de a fi iubit,poţi găsisatisfacţia totalăîn Domnul Iisus.Căci El face ca viaţa sămerite să fie trăită,cunoscându-L pe El poţi punecapulpepernăîn fiecarenoapte,fiindsigur că nu aitrăit degeaba.Iardacăar fi să nu temaitrezeşti, ştii căvei merge în cer,undevei fi cu EL.
    Noi sperăm căşi peste secole să existe acel “mândru stejar”,a cărui istorie să fie povestităşi de urmaşii noştri.

(Zsolt J. şi Edvard E. - clasa a VI-a)


         01-01-1970       Şcoala Gimnazială „Gheorghe Bulgăr”       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro