Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Biserica Adormirii Maicii Domnului, Oradea se mai numeşte Biserica cu Lună. Ea se află în Piaţa Unirii, nr. 2, vis-a-vis de Biserica greco-catolică Sfântul Nicolae.

An/secol:

În anul 1743, ortodocşii din Oraşul vechi prezintă o petiţie primarului oraşului, în care, pe lângă alte drepturi civile şi religioase, cer şi dreptul de a se putea stabili în Oraşul nou şi de a-şi zidi aici o biserică. Răspunsul primăriei, datat din 28 decembrie 1743, a fost favorabil. Abia la 9 noiembrie 1784, episcopul Aradului Petru Petrovici aşază piatra de temelie a bisericii.

Detalii principale / personalități / evenimente:

Indirect, biserica are legătură cu Horea, Cloșca și Crișan. Anul în care s-a pus piatra de temelie a bisericii a fost și momentul în care aceștia au luptat pentru cauza românilor ardeleni. În semn de omagiu, în Biserica cu Lună este reprezentat în medalion chipul lui Horea. Această imagine amintește de marama Veronicăi. În biserică este înhumat episcopului Roman Ciorogariu, fost membru al Academiei Române, primul episcop ortodox de Oradea. Alte personalități care își leagă numele de această biserică sunt: Emanuil Gojdu, Nicolae Jiga sau Aurel Lazăr. Multe legende circulă în Oradea. Există una legată de nașterea mecanismului care mișcă luna. Am auzit-o de la bunicul meu. Se spune că unui deținut i-a fost promisă eliberarea în schimbul realizării unui lucru nemaivăzut. Acesta a realizat detaliul care face și azi celebră biserica din Piața Unirii. Biserica deţine şi o colecţie muzeală de obiecte bisericeşti aflate în muzeul „Roman Ciorogariu”, din curtea bisericii.

Scurt istoric:

În acest an, Biserica cu Lună din Oradea împlineşte 232 de ani de existenţă. Începuturile acestui edificiu bisericesc sunt legate de amplele demersuri de emancipare naţională ale românilor din inima Apusenilor. La 26 octombrie 1781, împăratul Iosif al II-lea a emis cunoscutul Edict de toleranţă, care acorda dreptul de exerciţiu liber şi ortodocșilor. În 27 septembrie 1784, împăratul aprobă zidirea bisericii şi dreptul de practică liberă a cultului ortodox în Oraşul nou. La foarte scurtă vreme, la 9 noiembrie 1784, episcopul Aradului Petru Petrovici aşază piatra de temelie a bisericii. În anul 1786, urmare a unor ploi torenţiale ce au durat câteva zile, precum şi a calităţii slabe a cărămizilor, bolta bisericii s-a prăbuşit. A fost nevoie de ani buni pentur reconstrucție. Pe lângă biserică, începând cu anul 1783, va funcţiona o şcoală confesională. În anul 1792 a fost procurat un clopot mai mic, iar în perioada 1803-1804 au fost achiziţionate alte trei. În 26 iunie 1917, armata austro-ungară a rechiziţionat cele două clopote mai mari, iar în 8 februarie 1918, şi pe cel mai mic. Abia în anul 1925, după reînfiinţarea Episcopiei Oradiei, comunitatea Bisericii cu Lună şi-a putut procura clopote noi. Tot atunci, credincioşii îşi ipotechează bunurile pentru pictarea bisericii. În 1816, biserica intră în procesul de pictare. După mai bine de patru decenii, biserica a fost sfințită la 11 iunie 1832, de către Maxim Manuilovici, Episcopul Vârşeţului şi administrator al Eparhiei Aradului. În timpul incendiului din anul 1836, Biserica cu Lună a rămas neatinsă. În anul 1918, în Biserica cu Lună, Protopopul Vasile Popovici „proclamase“, în noapte de Înviere (20 aprilie 1919), şi învierea neamului şi a Bisericii strămoşeşti. După reînvierea Episcopiei Oradiei, 30 august 1920 şi venirea întâiului ei stătător, dr. Roman Ciorogariu, acestă biserică a devenit catedrală episcopală.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Mă simt foarte legat de această biserică. Înaintașii noștri au lăsat urme de neșters în istoria orașului nostru. Mă întreb mereu, oare cum ne văd pe noi înaintașii noștri! Oare sunt ei mândi de noi? Reușim noi să ne ridicăm la valoarea acestora? Privesc fără de țintă în sus și mă rog să găsim resursele să nu îi dezamăgim pe părinții noștri, dascăli, preoți, episcopi... Intru în biserică și inspir cu emoție, fiecare centimetru pătrat transmite istorie. Picturile, de o splendoare aparte, par pictate de însăși mâna lui Dumnezeu. Sfinții reprezentanți parcă prind viață, parcă te însoțesc în rugăciune, simți iubirea lor edenică. De mică ador această biserică. Nu numai pentru legenda ei, ci și pentru starea de spirit pe care te invită să o trăiești. Nu pot trece pe lângă această biserică fără să o privesc. Uitându-mă la ea, văd trecutul și prezentul și încep să spun... Tatăl nostru, îți mulțumim pentru părinții noștri, dascăli, preoți, episcopi!... Tatăl nostru, istoria nu se încheie, eu sper că ea re-începe și cu noi!


            01-01-1970       Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu, Oradea       2 comentarii

  Antonia Node

Eu sustin acest proiect , pentru ca ma uimeste munca depusa si importanta acestei biserici .

  adrian podar
sustinere proiect
Buna seara! Un salut de bine celor care au realizat proiectul de promovare al Bisercii cu Luna, unicat in Europa! Tot binele, dl. diriginte Adrian Podar

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro