Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Str. Iuliu Maniu, nr. 3, Oradea, Bihor, vis-a-vis de Biserica Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului

An/secol:

Biserica a fost construită între anii 1800 și 1810.

Detalii principale / personalități / evenimente:

Una dintre personalitățile care au activat în catedrala greco-catolică din Oradea este profesorul Francisc Hubic. Acesta a condus corul bisericii pe vremea episcopului Frențiu. În cripta catedralei, sub altar, sunt așezați mai mulți episcopi și canonici sau oficiali ai Bisericii Greco-Catolice. Dintre aceștia amintesc pe Iosif Pop Sălăjanul sau Iuliu Hirțea, care a suferit în timpul prigoanei comuniste. O altă personalitate marcantă al cărei nume este legat de catedrală este episcopul Samuil Vulcan, filantrop și un susținător al corifeilor Școlii Ardelene, un luptător pentru binele tuturor românilor ortodocși sau greco-catolici.

Scurt istoric:

În 1739, episcopul romano-catolic de Oradea Nicholas Csáky a cumpărat o bucată de pământ în central orașului. Acolo a construit o biserică care a fost menită să fie folosită de către românii uniți orădeni. Episcopul Miose Dragoș a solicitat construirea unui turn cu clopot mai mare în locul clopotniței inițiale. Între 1788 și 1805, ierarhul Ignatie Dărăban a cerut dărâmarea zidurilor pentru a edifica o nouă clădire.Turnul cu ceas a fost gata din 1803. Samuil Vulcan a încheiat lucrarea în 1806. Treizeci de ani mai târziu, în timpul unui incendiu, turnul și acoperișul au ars. A fost refăcut în 1870, de către episcopul Iosif Pop-Sălăjeanu de Băsești. Episcopul Mihail Pavel, în 1892, a solicitat pictarea interiorului bisericii. Imaginea sa este pe bolta catedralei. În 1924, pe vremea episcopului Valeriu Traian Frențiu s-a construit corul. Din 1948 până în 2005, edificiul a fost folosit de către o parte din credincioșii ortodocși. Timp de trei ani, până în 2015, biserica a fost renovată.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Plimbându-te pe străzile aglomerate ale Oradiei vei auzi la fiecare oră frumoasele sunete ale clopotului. În acest lăcaș sfânt, noi, elevii Liceului Greco-Catolic și alți creștini participăm la slujbă și ascultă învățăturile rostite de la amvon. Catedrala minunează turiștii și pelerinii cu minunatele picturi, cu iconostasul frumos împodobit și cu picturi care reprezintă instantanee din viața Mântuitorului, de la vastirea nașterii sale până la învierea Sa. Liturghia de vineri dimineața este una specială pentru copii și elevi. Predicile spuse cu o tușă de modernitate, cu prezentări în Power Point, sun mai ușor de înțeles. Biserica organizează o multitudine de evenimente la diferitele sărbători religioase. Pentru mine catedrala are o importanță aparte. Aceasta este biserica pentru care au luptat episcopii noștri pentru ca noi să avem un loc de rugăciune. Dintre atâtea hotare câte sunt pe pământ/Mă îndrept către zare/Căci eu, Doamne, vreau să fiu sfânt cântăm cu toții în biserică; acesta este un loc în care se poate cultiva sfințenia!


               01-01-1970       Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu, Oradea       4 comentarii

  Hirian Carmen
sustinere proiect
Cred ca trebuie sa privim spre viitor respectandu-ne trecutul. Mult succes!

  Anonim  Antonia Bode

Sustin acest proiect , pentru evidenta munca depusa si importanta acestei biserici pentru aceste doua fete minunate .

  adrian podar
sustinere proiect
Buna seara! Ca diriginte si profesor al acestor doua eleve minunate, le doresc succes! Oradea e frumoasa si merita vazuta! Succes organizatorilor, Adrian Podar

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro