Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Cetatea este situată în spatele clădirii bisericii ortodoxe Învierea Domnului din Centrul Civic al orașului, din Piața Independenței

An/secol:

Istoria cetății se deschide cu secolul al XI-lea, când regele Ladislau I (1077-1095) a zidit o mănăstire fortificată cu hramul Sfintei Fecioare Maria. Ulterior, a deschis în cetate sediul episcopiei romano-catolice de Oradea.

Detalii principale / personalități / evenimente:

În biserica cetății și în cimitirul ei și-au găsit odihna veșnică șapte figuri imperiale: Ladislau I, decedat la 25 iulie 1095 la Zvolen, adus la Oradea în perioada 1130-1134, Andrei al II-lea - înmormântat în 1235 la Oradea, dus ulterior la abația din Agria, Stefan al II-lea, Ladislau al IV-lea Cumanul - asasinat în 1290 la Cheresig, localitate în Bihor, regina Beatrix, soția lui Carol Robert de Anjou, în 1319, regina Maria, soția lui Sigismund de Luxemburg, în 1396, și regele-împărat Sigismund de Luxemburg, în 1437. Prin cetate, la 11 decembrie 1600, a trecut și Mihai Viteazul. Ca și repere culturale, remarcăm faptul că aici existau: o bibliotecă, un observator astronomic, o tiparniță și o școală. Legat de începuturile cetății se spune o legendă. Conform acesteia, regele Ladislau ar fi venit în aceste părți la vânătoare. În timpul unui repaus, dormind, în vis a avut o viziune în care Maica Domnului i-ar fi cerut să construiască în acel loc o biserică. Aceasta s-a și întâmplat!

Scurt istoric:

Sec. XI - Regele Ladislau I, sanctificat de către papa Celestin III în 27 iunie 1192, este un deschizător de istorie. Cetatea fondată de către acesta a fost o fortificație pământ şi palisadă până în secolul al XIII-lea.
Sec XIII - Din luna februarie 1245 cetetea intră într-o fază de reconstrucție și pe acest fond, în 1290, pe fondul ambițiilor autorităților locale ale vremii, suferă distrugeri masive.
Sec XIV - Se ridică noua cetate medievală de formă heptagonală, flancată neregulat cu turnuri şi înzestrată cu creneluri; poarta protejată de două turnuri masive; spre sud a fost construit un palat episcopal de factură gotică. Între 1342-1370 a fost ridicată o catedrală, în stil gotic.
Sec. XV - La 25 august 1401, papa Bonifaciu al IX-lea a acordat un privilegiu catedralei din cetate, ridicând-o la rangul bisericilor San Marco din Veneţia şi Santa Maria Portiuncula din Assisi. Astfel, devine loc de pelerinaj catolic pe plan european.
La 31 martie 1412, de Paşti, poposeşte pentru două săptămâni în cetate, regele Vladislav Jagello al Poloniei, însoţit de regele Sigismund de Luxemburg, în apropierea dintre cei doi având un merit semnificativ şi Mircea cel Bătrân, domnul Ţării Româneşti.
Sec. XV – Această epocă este considerată vârsta de aur a cetăţii. A devenit un important centru al umanismului şi Renaşterii în spaţiul central-estic european. Vestitul fizician al universităţii vieneze, Georg Peuerbach (1423-1461) a înălţat la Oradea un observator astronomic şi, punând aici meridianul zero, a calculat eclipsele solare şi lunare, în opera sa „Tabulas Varadienses”.
Sec. XVI - 1502-1510 - La Şcoala capitulară din Oradea a învăţat şi tânărul Nicolae Olahus (1493-1568), vestitul umanist român, din stirpea voievozilor Ţării Româneşti. La 24 februarie 1538, se încheie în cetate, Pacea de la Oradea, primul tratat internaţional care consfinţea separarea totală a Transilvaniei de Ungaria. Între 1569-1598 şi 1618-1648, schimbările politico-militare din centrul Europei au impus construirea unei noi fortificaţii, care să facă faţă cerinţelor vremii.Principii transilvăneni au angajat arhitecţi militari italieni, care au realizat noua cetate pentagonală, cu bastioane pe colţuri şi şanţ de apărare cu apă, de factură renascentistă târzie, în două etape: zidul de incintă al fortificaţiei, respectiv castelul cetăţii
Sec. XVII - anii 1657-1658 - În urma eşecului campaniei prin care principele Gheorghe Rakoczi al II-lea intenţionase să ocupe şi tronul Poloniei, Înalta Poartă a hotărât mazilirea sa, însă expediția a eşuat. Cu această ocazie, Miron Costin devine primul cărturar român care descrie în cronica sa Oradiia. La 27 august 1660, după un asediu greu, ce a durat 46 de zile, cu un raport de forţe de 45.000 turci contra 850 de apărători, datorită unei trădări, otomanii reuşesc să cucerească Cetatea Oradea şi să instaleze aici sediul unui paşalâc, ce va fiinţa vreme de 32 de ani.
Secolul XIX – În 1836, marele incendiu care devastează Oradea atinge şi cetatea, care arde în mare parte.
Sec. XX – Între 1945-1989, cetatea a fost în mare parte obiectiv militar, utilizat atât de Ministerul de Interne cât şi de Ministerul Apărării Naţionale. În zilele noastre, cu fonduri europene, cetatea a fost restaurată, începând să strălucească, amintind de vremuri apuse.
Cf. http://www.oradea.ro/cetatea-oradea/istoric

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Cetatea Oradea, un monument grandios, de o amploare uimitoare, care te face să vrei să te întorci în Evul Mediu pentru a-i putea admira frumuseţea, este monumentul din localitatea mea, care m-a cucerit. Îmi aduc aminte cum, pentru prima dată când am păṣit pe porṭile acestui loc încărcat de istorie ṣi de legendă, am fost fermecată de zidurile mari ṣi rezistente, iar când mă plimb printre clădiri, mă simt ca Regele Ladislau. Este un loc vizitat zilnic de localnici si turiṣti, un loc cu o importanṭă turistică foarte mare în judeṭul Bihor. În incinta cetăṭii se organizează diferite festivaluri ṣi evenimente care atrag mereu noi persoane care se îndrăgostesc acest loc ṣi se întorc pentru a vizita monumentul fără lumini sau tarabe cu mâncare, ci asa cum era găsit acum sute de ani. Atmosfera impresionantă te umple de fericire ṣi parcă timpul se opreṣte în loc. Această Cetate înṭesată de istoria ṭării , este un monument demn de respect ṣisusṭinîn continuare promovarea prin turism a acestui interesant loc. Îmi doresc să fie cunoscutăṣi admirată de tot mai mulṭi vizitatori. Festivaluri medievale organizate în incinta acesteia ar creṣte numărul de vizitatori ṣi mai ales de iubitorii de istorie. Pentru mine, este cel mai special loc din judeṭṣi doresc să o vizitez foarte des deoarece aici mă simt acasă. Cetatea devine o casă a culturii. Concerte, evenimente și serbări ale orașului au loc aici. Ultimul foc de artificii l-am văzut cu ocazia anului nou 2016 în cetate. Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu, când mă gândesc la locul naşterii mele, la casa părintească... îmi aduc aminte de cetatea oradea! Vă invit acasă la mine!


                  01-01-1970       Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu, Oradea       4 comentarii

  Antonia Bode

Sustin acest proiect realizat minunat si binenteles deoarece acesta cetate are o legenda mai mult decat minunata .

  Chis Luminita
sustinere proiect
Sustin proiectul celor doi elevi deoarece, Cetatea Oradea este primul reper istoric al orașului si apreciez efortul depus pentru promovarea acestui impresionant obiectiv turistic.

  adrian podar
sustinere proiect
Buna seara! Ca diriginte si profesor al acestor doi elevi, constient de munca depusa, ii sustin in demersul lor national de promoare a valorilor oradene!

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro