Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Piaţa Ferdinand, nr. 4-6, Oradea, Bihor

An/secol:

Clădirea teatrului, denumit pe atunci Teatrul Orăşenesc din Oradea, a fost construit în perioada 21 iulie 1899 – 1 octombrie1900 de către arhitectul Rimanóczy Kálmán Junior, ca urmare a unei tradiţii teatrale orădene datând din 1730. Din 1931, când Asociaţia Vestul Românesc îşi încheie sarcina de a patrona Teatrul de Vest, şi până după 1940, Oradea nu a mai deţinut un teatru românesc. După Diktatul de la Viena din 30 august 1940, pe scena teatrului orădean nu s-a mai reprezentat nimic în limba română. După eliberare, în 1944, un grup muncitoresc înfiinţează asociaţia Prietenii teatrului, cu intenţia de a recrea teatrul românesc orădean. După un curs sinuos, în vara anului 1955 ia fiinţă Teatrul de Stat Oradea, care funcţionează de atunci cu două secţii, română, Trupa Iosif Vulcan şi maghiară Szigligeti Társulat, până în 2012, când se modifică structura Teatrului orădean. Astfel, Trupa Iosif Vulcan, Trupa Arcadia şi Ansamblul Artistic Profesionist Crişana alcătuiesc Teatrul Regina Maria. Cf. https://ro.wikipedia.org/wiki/Teatrul_de_Stat_din_Oradea

Detalii principale / personalități / evenimente:

Construcţia începe în 1899, după proiectul firmei vieneze Fellner şi Helmer care a proiectat aproape 50 de teatre în Europa, printre care şi cele din Timişoara Cluj şi Iaşi. Antreprenorii Rimanóczy Kálmán junior, Guttman József şi Rendes Vilmos reuşesc să termine clădirea într-un timp record, se deschide pe data de 15 octombrie 1900. Trupa lui Somogyi Károly păşeşte pentru prima dată pe scena teatrului. Pe lângă deschiderea teatrului această zi a marcat şi întroducerea curentului electric în instituţia care a devenit astfel prima clădire electrificată din oraş. În faţa teatrului, această perlă a eclecticismului orădean, se ridică două statui alegorice. Cf. http://www.welcometoromania.ro/Oradea/Oradea_Teatrul_r.htm Cu prilejul aniversării a 50 de ani de existenţă a trupei de limba română Iosif Vulcan a Teatrului de Stat din Oradea, a fost lansat si volumul Teatrul romanesc din Oradea. Este vorba despre o perspectiva monografică, editată la Biblioteca Revistei Familia din localitate. Acest demers monografic este opera mai multor autori: criticul Dumitru Chirila, Lucian Drâmba, Mircea Morariu, Elisabeta Pop şi Stelian Vasilescu. Apărut anterior, volumul este mai puţin cunoscut în afara instituţiei de cultură. Cf. http://www.romanialibera.ro/actualitate/proiecte-locale/teatrul-din-oradea--prezentat-intr-o-monografie-monumentala--34901 Un detaliu interesant este că, filmându-se și la Oradea celebrul film Pistruiatul, la un moment dat, într-un cadru, apare scara exterioara a teatrului care a fost folosită de către un personaj pentru a evada. Urcarea s-a făcut însă din primărie, cum stau mărturie imaginile... coborârea pe scara teatrului.

Scurt istoric:

Teatrul în… mine
Teatrul de stat Regina Maria a fost construit din 21 iulie 1899 până în 1 octombrie 1900. Atunci a fost finalizat. Prima piesă a fost jucată pe 26 noiembrie 1955, anul naşterii tatălui meu. S-a jucat… O scrisoare pierdută. Oare cum o fi fost pe atunci?... căci, din perspectivele alegerii şi din cel al montării, s-a dovedit şi o reuşită. Publicul a salutat cu o deosebită încântare premiera care inaugura o nouă etapă, de data aceasta mai fermă, a teatrului românesc orădean. În 2012, teatrul este în atenţia Uniunii Teatrale din Romania, prin spectacolul de succes cu cea mai bună scenografie Scripcarul pe acoperiş. Decorurile au fost semnate de către de Vioara Bara. Ioana Dragoş Gajdo a fost desemnată cea mai bună actriţă în rol secundar. Dacă ajungeţi la Oradea, nu rataţi punerea pe scenă a acestui musical valoros.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Eu… în teatru
Îmi aduc aminte de ziua în care am vizitat pentru prima dată Teatrul de Stat „Regina Maria” din Oradea. După părerea mea, este unul dintre cele mai frumoase locuri, deoarece eu sunt o iubitoare de teatru şi de film, dar dintre teatru şi film aleg teatrul. Prima piesă de teatru văzută aici a fost O scrisoare pierdută de Ion Luca Caragiale, a fost foarte bine jucată de către personaje minunate, având costume excepţionale. Lumile, muzica, decorurile au fost perfecte. Când am intrat în teatru m-am simţit foarte bine; mereu m-au impresionat foarte tare piesele de teatru şi punerea lor în scenă. De fiecare dată cand vizitez Teatrul de stat Regina Maria mă simt ca o prinţesă. Când ascult operele si piesele de teatru mă simt ca într-o lume a poveştilor. Câteodată îmi imaginez că sunt eu în locul actorilor şi interpreţilor de operă. Pentru mine, teatrul este un loc bun pentru a răspândi mai mult lumea scriitorilor şi universul surprins de către aceştia; lumea devine mai bună prin arta scenică. Teatrul mă stimulează prin operele şi coloana sonoră propusă. Anumitele opţiuni pentru muzică îmi dezvolta urechea muzicală. Alegerea unui pasaj muzical şi tehnica de redare mă formează pentru interpretarea corecta a unor piese, căci eu sunt şi o cântăreaţă de muzică populară. Zâmbet final Aş dori ca, în prezent, să se organizeze cât mai multe opere de teatru, concursuri sau recitaluri, unde să fie primiţi şi instrumentişti, solişti vocali, pentru a putea etala darul primit de la Dumnezeu şi pentru a-şi implini unul dintre vise – scena – şi pentru a aduce mai multă lumină oamenilor.


            01-01-1970       Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu, Oradea       1 comentariu

  adrian podar
sustinere proiect
Buna seara, scriu ca profesor si diriginte al elevilor care au compus acest material! Ii felicit si ii sustin in catalog, dar si in viata! Tot binele, Adrian Podar

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro