Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Bulevardul Decebal, nr.56, localitatea PiatrNeamț, colț cu str M.Sadoveanu

An/secol:

Construită între 1930-1947.

Detalii principale / personalități / evenimente:

La inițiativa preotului cărturar Constantin Matasă - care a şi slujit la această biserică, în calitate de preot paroh timp de mai bine de 30 de ani, între 1915-1948 - s-a realizat construcția Bisericii Precista, antreprenor fiind italianul Carol Zani şi sculptorul Vincenzo Puschiasis. Construirea bisericii noi Precista s-a început în anul 1930, iar in anul 1947, în ziua de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena s-a sfinţit de către Mitropolitul Moldovei şi Sucevei Irineu Mihălcescu şi de către P.S. Iustinian, fost Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci vicar al Sf. Mitropolii a Moldovei şi Sucevei, paroh fiind preotul Constantin Matasă, cel care a însufleţit începutul şi terminarea acestei biserici. Preoții actuali sunt: Rusu Mihai, Petraru Ioan starea Bisericii Precista este bună.

Scurt istoric:

Preotului cărturar, Constantin Matasă, a slujit la Biserica Precista veche, în calitate de preot paroh între 1915-1947. A inițiat construcția, Bisericii Precista nouă, începând din anul 1930 și a finalizat-o în 1947. Proiectul arhitecților, R. Bolomei și F. Drodz, a constituit bijuteria de astăzi numită Biserica Precista. Antreprenorii Bisericii Precista au fost italianul Carol Zani şi sculptorul Vincenzo Puschiasis. Construcția a durat 32 de ani. În ziua de 21 mai, când se serbează Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, s-a sfinţit acest așezământ de către Mitropolitul Moldovei şi Sucevei Irineu Mihălcescu şi de către P.S. Iustinian, fost Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci vicar al Sf. Mitropolii a Moldovei şi Sucevei. Biserica Precista este concepută în sistem treflat, cu caracteristici gotice și urmărește îndeaproape stilul moldovenesc ce s-a impus în sec. XV-XVI. Pronaosul utilizează sistemul de boltire în semicilindru, iar catapeteasma este în stilul celei de la Bisericani, cu icoane din biserica veche, în praf de aur, pictate, se pare, de un pictor grec. Pictura bisericii, în stil bizantin, aparține pictorilor Prefeta și Dumitru Irimescu foarte cunoscuți în zonă. Exteriorul este din beton armat, piatră cioplită, cărămidă presată, iar acoperişul este din ţiglă smălţuită în stilul bisericilor lui Ştefan cel Mare, cu două turle cu baza octagonală, în vârful cărora este instalat paratrăsnetul. Icoanele din catapeteasmă provin de la biserica veche din anul 1826. Bolta interioară, cu stâlpii ce corespund contraforturilor exterioare sunt din beton armat. Biserica are subsol. Capela este singura construcție nouă. Funcțiile tradiționale ale unei biserici de parohie au impus ridicarea unei capele, pentru că nu era loc de depunere a decedaților până la înmormântare. Construcția, adăugată după 1990, este lipită de biserică și nu face notă discordantă, cum face, de exemplu, masa de slujire din curte, care n-are nicio legătură cu ansamblul. Capela este oarecum discretă, în spatele bisericii, și mult mai bine realizată decât casa parohială, momentan nelocuită. La demisolul lăcașului de cult, se află osuarul, locul în care sunt păstrate osemintele celor dezgropați din vechiul cimitir, odată cu mutarea bisericii vechi și cu sistematizarea orașului, care a implicat construirea bulevardului Decebal. Existența acestui osuar – un fapt destul de rar în peisajul bisericilor din Neamț – ar putea contribui la mărirea punctajului pe care să-l ia în considerare Comisia zonală a monumentelor istorice de la Suceava.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

A venit primăvara. Dorința de a face o miniexcursie frumoasă și utilă s-a înfiripat. Am vizitat Biserica Precista. Construcția are meritul de a fi masivă și suplă în același timp, așa cum sunt toate cele pe care și-au pus semnătura Carol Zane și sculptorul Vicenzo Puschiasis. Biserica Precista este una dintre bijuteriile arhitectonice ale orașului având hramul - Adormirea Maicii Domnului. Am privit acest lăcaș de cult din toate unghiurile, am fotografiat-o, am admirat frumosul întrupat atât în construcția sa, cât și în așezarea sa. Toți am fost inundați de o mare de emoție, de o stare de bine. Am admirat troița redicată în partea dreapă a bisericii, la confruntarea a două străzi importante, bulevardul Decebal și strada Mihail Sadoveanu. Este realizată din mică aurită și reprezintă icoana Maicii Domnului cu Pruncul Isus. Am intrat pe poarta bisericii și am admirat crucea de marmură albă, împrejurimile curate, spațiile cu flori. Totul era desavârșit! Intrarea este, de asemeni, impodobită cu o icoană din mică aurită, ca și troța. Am intrat sfioși în interior. Am descoperit: o icoană a Sfântului Mucenic Haralambie tocită de atingerile credincioșilor, candelabrul deosebit, dotat acum cu becuri ecologice, dar și catapeteasma originală. În afară de catapeteasma care este originală, în această biserică au rămas și icoanele vechi din biserica veche, toate valoroase, trecute în inventar ca având valoare de patrimoniu, dar neclasate în patrimoniul cultural național. Am aflat de la părintele paroh Ioan Pietrariu, că datorită sistematizării orașului și construcției bulevardului Decebal, a fost necesar să se păstreze osuarul, creat de desfințarea cimitirului din această zonă, la subsolul acestei biserici. Am plecat plini de sentimente deosebite, cu o mulțime de informații utile și frumoase. Ce zi am petrecut: am tresărit de atâta frumusețe, ne-a implinit atâta spiritualitate și ne-a luminat acest așezământ!


                                          01-01-1970       Liceul Tehnologoc Economic Administrativ Piatra Neamț       25 comentarii

  Pantiru Alexandru
E frumoasa


    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro