Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Str. B-dul Carol I, Nr. 199, localitatea Câmpina, lângă Școala de Poliție

An/secol:

A fost construit in perioada 1894-1896.

Detalii principale / personalități / evenimente:

Soții Hașdeu, în anul 1893, au petrecut câteva zile pe proprietatea chimistului dr. Constantin Istrati. Cărturarul B.P.Hașdeu a fost impresionat de frumusețea parcului din apropiere și a hotărât să-l cumpere și să înalțe un al doilea templu închinat fiicei sale, primul templu fiind ridicat în cimitirul Bellu din București. La începutul anului 1960, Castelul Iulia Hașdeu a fost inclus între monumentele arhitecturale. În aprilie 1965, după consolidare, reparare și restaurare Muzeul Memorial ”B. P. Hașdeu” a fost deschis pentru vizitare. În 1977, cutremurul a afectat grav muzeul. Din cauza riscului de prăbușire, a fost închis și a intrat într-un nou proces de reparații și restaurări, care continuă și astăzi.

Scurt istoric:

Cărturarul B. P. Hașdeu a consacrat un adevărat cult de la moartaea fiicei sale, Iulia, care a încetat din viață la vârsta de 18 ani, de tuberculoză. Scriitorul a ales calea spiritismului pentru a comunica cu cei din lumea cealaltă. Astfel, el a reușit să înalțe castelul, folosind indicațiile pe care fiica sa i le dădea în timpul ședințelor de spiritism. Toate aceste indicații schimbând planul inițial al castelului, care ar fi arătat ca o catedrală. Castelul cuprinde trei turnuri de piatră, crenelate, turnul din mijloc adăpostind templul. În perioada 1897-1907, B. P. Hașdeu a trăit în castel, până când s-a stins din viață. Din acest moment, executorii testamentari au avut probleme cu întreținerea monumentului și a patrimoniului său. Castelul a început să se ruineze încetul cu încetul. Avocatul C.M. Ciocazan, unul dintre executori, a donat partea sa Ateneului Popular ”B.P.Hașdeu”, care se ocupa de castel, instituție care a creat mai târziu un muzeu memorial în castel. În anii 1950, istoricii literari Călinescu și Perpssicius au propus înființarea în castel, a unui muzeu memorial închinat familiei Hașdeu. La inceputul anilor ’60, Castelul a apărut în lista monumentelor de arhitectura, fiind secție a Muzeului Regional de Istorie. În aprilie, dupa consolidarea, repararea si restaurarea monumentului, Muzeul Memorial "B. P. Hasdeu" a fost deschis pentru vizitare. În 1977, cutremurul a afectat întregul caste, acesta fiind în situația de a se prăbuși. De aceea, a fost închis și supus unor noi reparații și restaurări ce continuă și astăzi. Castelul a fost reintrodus in circuitul cultural si turistic in februarie 1995. Dacă până în decembrie 1998 Muzeul Memorial "B. P. Hasdeu" a fost sectie a Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Prahova, de la inceputul anului 1999 el se afla in subordinea Consiliului Local si a Primariei Municipiului Campina. S-a înțeles acum că monumentului trebuie să i se redea imaginea de altădată cât mai fidel cu putință.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Îmi doream foarte mult să pășesc pragul unui castel plin de mister. Părinții mi-au făcut o surpriză. Am pornit în zorii zilei spre Câmpina, locul unde se înalță maiestuos, Castelul Iulia Hașdeu. Ardeam de nerăbdare să ajung. Tata mi-a spus că vom vizita Castelul pe care scriitorul B. P. Hașdeu l-a ridicat începând cu anul 1894, folosind informațiile pe care fiica sa, care murise în urmă cu 5 ani, i le oferea în timpul ședințelor de spiritism. Hâm! Spiritism? Nu înțelegeam ce îmi spune tata. Am aflat apoi că B.P.Hașdeu comunica folosind spiritismul cu cei care plecaseră în lumea cealaltă. Simțeam cum misterul crește. Am ajuns la poarta castelului. În curte, ne-a întâmpinat statuia înfăţişându-l pe B. P Haşdeu, tatăl Iuliei, care parcă ne privea din umbră invitându-ne să pășim în castel. Am fost impresionat de cele trei turnuri de piatră și cele șapte trepte pe care am urcat iute. Am ajuns în fața blazonului familiei Hașdeu, fixat deasupra ușii. Am trecut pragul castelului, fiind mânat de curiozitate. Voiam să văd cum arăta acea fetiță despre care mama mi-a spus că la doi ani buchisea deja literele și învăța limba franceză, la patru ani scria, iar un an mai tarziu compunea poezii. Am văzut foarte multe obiecte expuse, care au aparținut familiei: vase de porțelan, un ceas vechi cu calendar astronomic, un birou mic din lemn de nuc, trei scaune cu forma de triunghi, multe desene, fotografii și tablouri, icoane, jurnalul fetiței, un caiet de matematică scris în limba franceză și păpușa Iuliei. În plimbarea noastră prin încăperile castelului, am aflat că Iulia Hașdeu a scris despre viata lui Mihai Viteazul, la șapte ani. Mi-aș dori să reușesc să scriu și eu despre viața domnitorilor. Mă mișcam prin camerele misterioase și parcă nu mă mai săturam să privesc lucrurile expuse. Eram foarte încântat că sunt într-un castel. A fost o excursie de neuitat!


                  01-01-1970       SCOALA GIMNAZIALA NR 113       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro