Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Sat Ipoteşti, comuna Mihai Eminescu, Botoşani

An/secol:

Construcţia Casei memoriale – 1854, Biserica familiei Eminovici - 1600

Detalii principale / personalități / evenimente:

Familia Eminovici s-a mutat la Ipoteşti în toamna anului 1854 şi a locuit aici până în 1878 când împovărat de datorii Gheorghe Eminovici au vândut moşia lui Cristia Minovici. Complexul muzeal este vizitat anual de aproximativ 13200 persoane din ţara şi străinătate. Muzeograf Ana Florescu.

Scurt istoric:

Familia Eminovici după o perioadă de locuire când la oraş când la moşie se mută în toamna anului 1854 la Ipoteşti în casa abia finalizată. Locuieşte aici până la 1878 când casa este vândută şi se mută într-o anexa. O perioadă casa este nelocuită, schimbă mai mulţi proprietari şi ajunge într-o stare avansată de degradare. Ultimul proprietare Maria Isăcescu (casătorită Papadopol) înceracă să repare casa în 1924. Repararea se soldează cu prăbuşirea casei. În perioada 1934- 1936 a avut loc prima reconstrucţie dar casa nou construită nu avea nimic in comun cu casa in care copilărise marele poet. După ani lungi de studii în perioada 1976-1979 casa a fost reconstruită respectând structura vechii case. Muzeul Mihai Eminescu, Casa ţărănescă de epocă şi Centrul Naţional de poezie au fost înfiinţate în 2000

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Mihai Eminescu, poetul tuturor românilor s-a născut la Botoşani şi a copilărit la Ipoteşti. Talentul de a scrie poezii s-a manifestat de la o vârstă fragedă casa, satul natal, pădurea din jur au fost surse bune de inspiraţie. Natura şi iubirea sunt temele cele mai întâlnite în opera eminesciană. Poezii precum Floare albastră, Luceafărul, La steaua sunt traduse şi recitate în toate colţurile lumii. Prin talentul său literar şi vastele sale cunoştinţe, i-a eclipsat pe mulţi alţi poeţi, care nu au putut fi apreciaţi fără a fi comparaţi cu el. Aceeaşi influenţă se va continua şi după moartea sa, urmând ca şi viitorii poeţi să fie mereu apreciaţi în comparaţie cu Eminescu. Dar oare va putea cineva vreodată să creeze o operă superioară celei eminesciene? Doar timpul are răspunsul la această întrebare, dar „pentru tot ce-i etern,timpul nu există”.
01-01-1970       Liceul Teoretic Grigore Antipa Botoşani       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro