Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Situat pe valea paraului Peles, in locul numit Pietrele Arse Castelul Peles este situat in Sinaia (la 44 km de Brasov si la 122 km de Bucuresti.

An/secol:

Castelul Peles,- cea mai cunoscuta resedinta regala din Romania, a fost construit intre 1875 si 1883 cand a avut loc inaugurarea oficiala.

Detalii principale / personalități / evenimente:

Carol I a innoptat la manastirea din Podul Neagului (dupa cum era cunoscuta la vremea respectiva Sinaia). Peisajul salbatic si pitoresc l-a atras asa de mult incat a hotarat ca trebuie sa puna aici piatra de temelie a unui castel. A fost construit intre 1875 si 1883 cand a avut loc inaugurarea oficiala. Astăzi este cea mai cunoscuta resedinta regala din Romania, Pelesul este considerat al doilea muzeu din tara cautat de turisti. Anual , i-au trecut pragul peste 300.000 de vizitatori din tara ,dar si din strainatate.. Importanta Castelului este data si de masurile de securitate existente: paza militara, supraveghetori si camere video. In 2007, in luna martie, guvernul roman a restituit Casei Regale Castelele Peles si Pelisor, impreuna cu terenurile aferente. Apoi, potrivit unui memorandum semnat de reprezentantii Casei Regale si ai guvernului, Pelesul si Palatului Foisor vor ramane “in perpetuitate”, ca muzeu, statului roman.

Scurt istoric:

Castelul Peles este considerat unul dintre cele mai frumoase din Europa, si primul electrificat in intregime de pe continent. Uzina electrica proprie era amplasata pe malul paraului Peles. De altfel, cladirea mai era dotata inca de atunci cu lift interior, aspirator si incalzire centrala. Castelul are 170 de incaperi, din care doar 10 sunt accesibile turistilor si adaposteste mai multe colectii valoroase de picturi, sculpturi, armuri, covoare, mobila, tapiserii, statuete, obiecte de ceramica, elemente de vesela din aur, argint si portelan, vitralii. Camerele din circuitul turistic poarta denumiri sugestive cum ar fi: Sala Maura, Salonul Florentin, Sala Coloanelor, Sala de Concerte si Sala Armelor. De asemenea, Castelul are sapte terase decorate cu statui din piatra, fantani si vase ornamentale din marmura de Carrara. Vizitatorii beneficiaza de un tur extins al spatiilor de la parter si etaj I, cu ghidaj in cinci limbi straine. In luna noiembrie Castelul Peles este inchis pentru curatenia generala.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

In vizită la Castelul Peles

Îmi aduc aminte cu multă nostalgie de una dintre cele mai frumoase toamne din viaţă mea de până acum: cea care mi-a oferit bucuria de a paşi pentru prima dată în castelul din poveste. Cu cât înaintezi în centrul acestui impunător castel cu atât mai mult crezi că e un vis. Prima impresie pe care o ai când intri este aceea care te face să te crezi foarte mic datorită măreţiei ornamentale. Clădirea este atât de impunătoare încât ţi se pare că visezi. Nu am făcut poze înăuntru, dar păstrez în minte sălile şi camerele. Tot ce pot să spun este că am rămas impresionată de tot ce am văzut: mobilierul, picturile, sculpturile, băile şi sistemul de încălzire (am înţeles de la ghid că a fost prima locuinţa care a avut sistem de încălzire centralizată, din Europa), instrumentele muzicale, vitraliile, colecţia de arme, toate detaliile şi obiectele par o întoarcere în timp. Am fost însoţiţi de ghid ,care a încercat să ne explice cât se poate de frumos istoria şi oamenii care au însufleţit acest castel minunat. Nu ştiam la ce să mă uit mai întâi. Pe lângă superbele apartamente regale am văzut numeroase săli tematice: biblioteca (cu o uşa secretă), sala de arme (care mi-a plăcut cel mai mult), sala de muzică, sala de concerte, sala maură, sala florentina, sala de teatru, salonul turcesc. etc. Privit de afară, Peleşul este frumos, poate cel mai frumos - aşa cum îmi imaginam un castel când eram mică şi citeam o poveste...


         01-01-1970       SCOALA GIMNAZIALA NR 113       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro