Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Str. Castelului nr. 1-3, Hunedoara . Constructia este plasata la confluenta râului Cerna cu pârâul Zlasti.

An/secol:

Prima mentiune documetara a asezarii de la Hunedoara dateaza din anul 1278, Prima fortificatie de piatra de la Hunedoara, a fost datata de majoritatea cercetatorilor în secolul XIV , desi exista specialisti care atribuie castrul regal primei jumatati a secolului XV . Zidurile, cu grosimi de pâna la 2 m, au fost construite din blocuri de calcar dolomitic si piatra de râu, direct pe stânca nativa. astelul este foarte puternic, fiind sapat în stânca, deasupra unui munte.

Detalii principale / personalități / evenimente:

Ioan de Hunedoara (proprietar al castelului între 1419 – 1456), ramane unul dintre cei mai importanti lideri militari si politici ai secolului al XV-lea din Europa. Matia Corvin (proprietar al castelului între 1457-1482)
Ioan Corvin (proprietar al castelului între 1482-1504)
Statul român (1918- prezent)
Printre „oaspetii“ de seama ai castelului, fiind de fapt ostatici, au fost Gheorghe Doja si Vlad Tepes.
Castelul are 42 de incaperi, doua terase, doua poduri si o suprafata construita de 7000 metri patrati. Accesul in castel se face pe un pod de lemn, sustinut pe 4 piloni masivi de piatra, plasati in albia paraului Zlasti Interioarele castelului erau mobilate cu cele mai rafinate creatii ale epocii.

Scurt istoric:

Transformarea cetatii într-un castel, prima etapa cuprinzând ridicarea a doua curtine în jurul vechii cetati, construite din blocuri de calcar dolomitic, prevazute cu creneluri la partea superioara. Aceste ziduri erau flancate de turnuri circulare si rectangulare, primele constituind o noutate pentru arhitectura militara a Transilvaniei secolului XV. Turnurile circulare (Turnul Capistrano, Turnul Pustiu, Turnul Tobosarilor), cu exceptia turnului pictat (Turnul Buzdugan), erau prevazute cu un parter din zidarie plina, urmat de doua niveluri, cele de la partea inferioara fiind utilizate ca si camere pentru puscasi iar cele de la partea superioara ca si zone de locuit sau zone de aparare. Turnul Capistrano cuprinde singurul semineu gotic (restaurat) din monumentul hunedorean. Turnul pictat (Turnul Buzdugan) are un singur nivel de aparare si este pictat în fresca la exterior cu motive geometrice si guri de tragere. Turnurile rectangulare plasate în zonele de nord-vest, respectiv sud-est ale castelului , erau prevazute cu intrari carosabile si niveluri de aparare, gândite atât pentru arme cu coarda cât si pentru arme de foc. Intrarile propriu-zise în castel se faceau prin intermediul unor poduri, sustinute de piloni de piatra, ultimele tronsoane ale podurilor fiind mobile. Un punct de interes în castel îl reprezinta fântâna, sapata în spatiul dintre curtea veche si cea noua.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

La Castelul Corvinilor

Fie că ești pasionat de istorie, geografie, gastronimie sau religie, Hunedoara e locul perfect pentru ați petrece timpul liber. Iar pentru ca legenda, istoria si spiritualitatea se impletesc armonios, de la Castelul Corvinilor spre...alte locuri de vizitat intr-o vacanta de vara... Manastirea Prislop este situată într-una din regiunile cele mai pitoreşti din ţara noastră. De la Haţeg – spre miazăzi – se deschide minunata depresiune a Haţegului sau „Ţara Haţegului” leagănul poporului român, care se întinde pâna la poalele Munţilor Retezat. Faimoasa pentru ca o inobileaza mormantului parintelui Arsenie, fiind vizitata zilnic. Schitul Baita a lua fiinta in anul 2003. Schitul Baita din judetul Hunedoara are o biserica cu planul de cruce greaca, pridvor deschis si turn deasupra pronaosului. Biserica Schitului Colt a fost construita din piatra bruta. Schitul Colt a fost reinfiintat in 1994. Manastirea Crisan-Vaca a fost reinfiintata in 1992 in apropierea vechii manastiri din satul Vaca (azi Crisani). Asezamantul monahal cuprinde: biserica si un corp de chilii. Schitul Vulcan a primit aprobare in anul 1992. Biserica Schitului Vulcan a fost ridicata in anul 1998, iar corpul de chilii a fost construit in perioada 2000-2003. Biserica de piatra a Schitului Ghelari, atestata documentar in sec. al XVIII-lea. Schitul Ghelari a fost intemeiat in anul 1991 si a functionat pana in 1993. Incepand cu anul 1997 a fost reactivat. Multe de vizitat...dar obositor pentru noi, copiii....dar ne facem noi mari..


               01-01-1970       SCOALA GIMNAZIALA NR 113       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro