Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Pentru a ajunge la Biserica din Densus se merge cu masina in afara orasului Hateg circa 10 kilometri, iar in centrul satului Totest,i se vireaza dreapta.

An/secol:

Carei epoci apartine intemeierea sa, care a fost rolul primului edificiu din acest loc toate aceste sunt intrebari fara un raspuns cert, exista doar speculatii, Nicolae Iorga plaseaza constructia acestui edificiu in secolul XVI, alti istorici sunt de parere ca sec XIII este data corecta. Unii cred ca biserica s-a construit pe ruinele unui templu dacic, altii spun ca aici ar fi fost un templu dedicat zeului Marte, dar cei mai multi sustin ca aici a fost monumentul funerar al primului guvernator al Daciei, Longinus Maximus, datorita unei placi funerare incastrata la baza unei coloane din interiorul bisericii pe care este mentionat acest nume! Un lucru este sigur, aici este cea mai veche biserica din Romania in care se mai tin inca slujbe!.

Detalii principale / personalități / evenimente:

Parintele din aceasta parohie despre care localnicii au numai cuvinte de lauda ne-a oferit cateva informatii deosebite, din cate am inteles si de la alte persoane este complect dedicat acestui loc, si daca precum multe alte monumente acesta nu a cazut in uitare dansului se datoreaza in mare masura, un om foarte erudit, patriot infocat, un om care face cinste Biserii Ortodoxe din Romania. Dansul nu a precupetit nici timp, nici bani, si a realizat aici nu doar un loc incarcat de spiritualitate romaneasca, dar si un mic muzeu in aer liber. Pictura dateaza din sec XV in general pe fond albastru a fost partial distrusa (caracteristic bisericilor ortodoxe din zona este faptul ca sfintii nu mai au ochi) in perioada reformista, insa ce este deosebit este faptul ca Pruncul Isus este reprezentat imbracat in ie romaneasca. !

Scurt istoric:

La ora actuala este cea mai veche biserica din Romania in care se mai tin slujbe.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

DRUMEȚII DE VACANȚĂ

La Densuş nu am ajuns decât în vara trecută. ..cu părinții, in concediul lor de odihna.Într-o după-amiază de miercuri, pe drumul aproape neumblat, uitându-ne după indicatoare care să ne spună unde facem la dreapta spre sat (atât ştiam, că din drumul spre Haţeg, venind dinspre mănăstirea Prislop, undeva se face dreapta). Am ajuns cu tot cu liniştea caniculei la cimitir (noroc cu verdeaţa copacilor de aici, căci se putea respira...).Construcţia pare mai degrabă o fortăreaţă decât o biserică. Nu seamănă cu constructiile religioase cu care suntem obişnuiţi prin satele româneşti. Ce m-a infricosat si uimit totodata, în interior este faptul că toţi sfinţii pictaţi pe pereţi au ochii scoşi (şi gurile scobite). Şi aşa au fost lăsaţi, tocmai ca să amintească de Evul Mediu...Ce ți-e și cu istoria asta.... In rest ....plimbari de vacanta...soare....si alte cele...


            01-01-1970       SCOALA GIMNAZIALA NR 113       1 comentariu

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro