Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Str. Boteanu, Nr. 1, Sector 1, Bucureşti, cod LMI B-Iim-B-18598

An/secol:

1891-1893-prima etapă
1911-1914-a doua etapă
1926 –a treia etapă

Detalii principale / personalități / evenimente:

Regele Carol I al României a avut iniţiativa ridicării unui sediu care să adăpostească fundaţia cu acelaşi numele. El a încredinţat proiectul arhitectului casei regale, Paul Gottereau. Acelaşi arhitect va proiecta şi latura de pe strada Boteanu în 1911-1914, pe locaţia fostului sediu al Băncii Dacia, de unde şi numele corpului. Pe locul în care astăzi se află edificiul a fost amplasată casa lui Grigore Peucescu, redactor al ziarului Timpul. Aici, Mihai Eminescu a citit pentru prima oară poezia Scrisoarea a III-a. În memoria acestui moment pe 15 iunie 2001 a fost amplasată o placă comemorativă:
PE ACESTE LOCURI AU FOST CASELE LUI GRIGORE PEUCESCU ÎN CARE MIHAI EMINESCU A CITIT PENTRU PRIMA DATĂ SCROSOAREA A III-A

OMAGIU DIN PARTEA ASOCIAŢIUNII ASTRA ŞI A ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI
-15 IUNIE 2001-

Scurt istoric:

În perimetrul cunoscut astăzi sub numele de Piaţa Revoluţiei şi înnobilat cu statuia ecvestră a Regelui Carol I, statuia iniţială, înlăturată de regimul comunist, fiind inaugurată la 10 mai 1939, se ridică între anii 1891-1893 Palatul Fundaţiei Universitare Carol I, interiorul fiind finalizat în 1895. Inaugurarea a avut loc la 14 martie în prezenţa Regelui, membrilor guvernului şi a 258 de persoane oficiale. Palatul a fost mărit în două faze: iulie 1911-mai 1914-Corpul Dacia, după planul aceluiaşi arhitect. Silueta elegantă a clădirii urmează liniile rafinate ale stilului Louis al XVI-lea, faţadele fiind ornamentate cu detalii vegetale. În 1926, prin decizia din 13 ianuarie a Consiliului Comunal, se realizază o nouă latură-Corpul Boema, clădirea având în final o formă de U.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Oraşul meu are multe bibloteci, pe drept cuvânt, având în vedere că trăiesc în capitală, cel mai mare centrul universitar. La începutul anului şcolar am făcut, cu mai mulţi colegi şi cu doamna profesoară de istorie, o vizită la Bibliotaca Naţională, aflată pe splaiul Dâmboviţei să vizităm o exploziţie dedicată Annei Frank. M-a impresionat, fără doar şi poate, dar în acelaşi timp m-a întrebat: Oare cum arătau bibliotecile acum o sută de ani? Aşa am luat-o la pas prin oraş şi am descoperit o clădire impresionantă pe care m-am gândit să v-o prezint şi dumneavoastră, cu ocazia acestui proiect. Dar lucru cel mai demn de admirat îl reprezintă faptul că, deşi a suferit cumplit în timpul revoluţiei din 1989, incendiul provocat în decembrie mistuind 50 000 de volume, biblioteca a fost reconstruită, fiind prima din ţară care a introdus un sistem informatic integrat. Astăzi zilnic îi treg pragul zeci de studenţi, profesori şi nu numai, dornici să descopere adevărul din filele cărţilor pe care, cu mare preţ, le păstrează în rafturile sale. Cititor, pasionat sau poate mai puţin, trecător sau localnic, din propria iniţiativă sau încurajat de un prieten, te încurajez ca măcar o dată să ai plăcerea de a deschide uşa unei biblioteci şi în mod special a Bibliotecii Universitare Carol I.


         01-01-1970       Scoala Gimnazială 133, Sector 4, Bucureşti       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro