Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Bulevardul I.C. Btrătianu, Nr. 2, Sector 3, Bucureşti, cod LMI B-II-m-A-18221

An/secol:

1833-1835

Detalii principale / personalități / evenimente:

Intrat în posesia soţilor Grigore şi Irina Şuţu, născută Hagi-Moscu, Suţu şi Suţuleasa, cum ne transmite Constantin Argentoianu, palatul a traversat o perioadă de maximă splendoare şi însufleţire. Preocuparea acordată amenajărilor, atât a reşedinţei propriu-zise, cât şi a grădinii înconjurătoare, demonstraţiile de eleganţă şi lux, preţiozitatea şi constanţa balurilor organizate, au conferit palatului şi perechii posesoare un rol însemnat în desfăşurarea vieţii comunităţii bucureştene din a doua jumătate a veacului al XIX-lea. Toată această viaţă fastuoasă dispare după decesul Irinei-1891 şi a lui Grigore-1893. Interiorul acestei „senioriale aşezări”, de asemenea spectaculos luminat de numeroase policandre, candelabre şi lămpi, includea pe lângă camerele cu destinaţie personală şi saloanele mai mici de primire, la parter o spaţioasă sufragerie din care se descoperea vederii priveliştea grădinii, iar la etaj, simetric dispuse, două mari săli de bal, cu ieşire spre balcoanele de aceeaşi lungime, denumite potrivit culorii tapiţeriei mobilierului, „salonul roşu” şi „salonul galben”, în care pâlpâierile luminoase erau mult sporite de reflectarea în enormele oglinzi ce decorau pereţii. "colo întâlneşti tot oraşul, fără deosebire de partid politic...Casa aşezată în cel mai frumos cartier al oraşului, înconjurată de o vastă grădină, izbeşte dintrun început privirea. După ce urci splendita scară pătrunzi în sălile de bal...Cele mai frumoase femei, îmbrăcate în frumoase toalete, îţi trec prin faţa ochilor." (Topchi)

Scurt istoric:

Familia Grigore şi Irina Suţu, nu au avut moştenitori, palatul intrând în posesia nepotului lor Constantin Suţu, apoi a fiilor lui Grigore şi Constantin. În timpul Primului Război Mondial, palatul devine reşedinţa generalului german Tülff von Tscheppe und Wiedenbach, guvernatorul Bucureştiului ocupat. După război aici a funcţionat Primăria Capitalei, iar din 1932 Banca Chrissovelori. În 1942 clădirea este cumpărată de C.E.C. În anul 1956 se decide ca Palatul Suţu să adăpostească colecţiile Muzeului de Arheologie şi Istoria Bucureştiului, devenind ulterior Municipiului Bucureşti

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Mânată de curiozitate şi încurajată de profesoara de istorie, mi-am luat întreaga familie şi într-o zi mohorâtă de primăvară, când iarna nu dorea să se ducă din oraşul meu, am vizitat Palatul Suţu, din Piaţa Universităţii. Am trecut de nenumărate ori prin faţa lui, dar niciodată intersul nu m-a determinat să-l vizitez. Dar pentru că totul are un început, a venit şi ziua să păşesc plină de curiozitate într-un edificiu ce păstrează încă aerul sfârşitului de secol al XIX-lea. Din exterior Palatul Suţu, actualul Muzeu al Municipiului Bucureşti, nu pare foarte impunător şi nici prea atractiv, dacă ar fi să-l comparăm cu celelalte clădiri din jur. Dar odată ce intri ţi se taie răsuflarea, interiorul fiind spectaculos şi extravagant. Scara monumentală te invită să urci cu eleganţă la etaj, precum domniţele de acum peste o sută de ani, şi să pătrunzi în numeroasele camere care adăpostesc în prezent expoziţii tematice legate de istoria Bucureştiului. La finalul vizitei am aflat că Prinţesa Maria, viitoarea Regină, era invitată de onoare a balurilor organizate în palat la sfârşitul secolului al XIX-lea. M-am simţit, pentru o scurt moment, o domniţă din suita Prinţesei. Dacă aveţi drum prin Bucureşti, opriţi-vă pentru câteva minute, din drumul vostru, şi retrăiţi un moment de magie în Palatul Suţu.


         01-01-1970       Scoala Gimnazială 133, Sector 4, Bucureşti       1 comentariu

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro