Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Str. Franceză, Nr. 62-64, Sector 3, cod poştal 030106, Bucureşti, Centrul Vechi

An/secol:

1806-1808

Detalii principale / personalități / evenimente:

A fost ridicat de Manuc Bei. A găzduit pacea din 1812, în urma războiului ruso-turc. Sala Hotelului Dacia, denumirea hanului de la sf. sec al XIX-lea, va găzdui spectacole de teatru organizate de I. D. Ionescu, spectacole susținute de iluzionistului American James Lwone, întruniri cu caracter politic. Pictorul francez Dieudonné Auguste Lancelot, care a vizitat Bucureștiul la mij. Sec. XIX, a imortalizat imaginea unei zile obișnuite la Hanul Manuc: Oamenii cu nervii delicați, cu pielea subțire, vor face bine să nu intre în acest han, dar curioșii, doritorii de a cunoaște trecutul, vor avea ce să vadă. S-a păstrat neatinsă prima sa fizionomie, întunecată din nenorocire de necurățenie.

Scurt istoric:

Manuc Bei (Manuc Mârzaian), născut în anul 1769 la Rusciuc, construieşte între anii 1806-1808 hanul cei poartă numele, ce avea pentru acele vremuri o arhitectură modernă. La subsol se aflau 15 pivnițe boltite, la parter existau 23 de prăvălii, două saloane mari, zece magazii, camere de servitori, bucătării și un tunel în care încăpeau cam 500 de persoane. Etajul dispunea de 107 odăi, cele mai multe folosite pentru oaspeți. Alături de Hanul Şerban Vodă a fost unul din hanurile renumite ale capitalei şi un reprezentativ monument al oraşului, împreună cu Turnul Colţei. Câtă vreme a trăit Manuc, hanul a prosperat. Posedând o curte interioară suficient de spaţioasă pentru a putea adăposti convoaiele comerciale în trecere prin capitală, serveşte ca loc de refugiu. Cutremurul din 11 ianuarie 1838 afectează destul de serios structura clădirii. Moştenitorul lui Manuc vinde clădirea în 1842 lui Dimitrie Economu. În 1861 Vasilescu Lambru cumpără clădirea și îi schimbă numele în "Marele Hotel Dacia". Cădirea a fost supusă unei restaurări în anul 2009 şi îi primeşte cu drag pe toţi cei care vor să se refugieze în mijlocul oraşului de zgomotul vieţii modern.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Un călător obosit îşi doreşte, atunci când ajunge într-un loc, să-şi tragă sufletul şi eventual să săvureze în tihnă o cafea. Lucru dificil în Bucureştiul contemporan, iar cei care trăiesc în oraşul de pe Dâmboviţa sau sunt în trecere pe aceste meleaguri ştiu despre ce vorbesc. Un oraş agitat, zgomotos, sufocat, aş putea spune, de cotidian. Dar, surpriză, în inima oraşului, în preajma centrului civic, te aşteaptă şi te întâmpină o clădire monument, ce a reuşit să supravieţuiscă secolelor şi mai mult decât atât să-ţi ofere acea linişte ireală. Cum reuşeşte Hanul lui Manuc să păstreze aerul cosmopolit al hanuri de altădată, de mult uitate şi înlocuite de hotelurile de patru sau cinci stele, cu piscine şi saloane elegante, este un mister pentru mine, un mister învăluit în magie. Clădirea aş spune banală la exterioar, din Piaţa Unirii, păstrează la interior tot farmecul secolului XIX. Curtea interioră, în care pătrunzi călcând un pavaj realizat din lemn şi considerat un monument istoric, te aşteaptă să admiri un car vechi de transport acoperit cu o plasă înpletită din paie. Scările, care duc la etajele superioare, amintesc de filmele istorice şi te transpun, pe nepregătite, în vremurile de mult apuse. Am savurat cea mai bună îngheţată şi te invit şi pe tine cititorule să mi te alături!


         01-01-1970       Scoala Gimnazială 133, Sector 4, Bucureşti       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro