Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Accesul la Castelul Huniazilor se poate realiza pe DN7 (E15) până în dreptul localității Sântuhalm, dinspre est sau vest, iar de acolo urmând DJ 687 până în orașul Hunedoara. Intrarea se face dinspre localitatea Sântuhalm urmând bulevardele Traian, Republicii și Libertății. Geografic monumentul este situat în centrul județului Hunedoara, în partea sud-vestică a Municipiului Hunedoara, pe ultimele ramificații estice ale munților Poiana Ruscă.

An/secol:

Castelul a fost ridicat în secolul al XV-lea de Ioan de Hunedoara pe locul unei vechi înt?rituri, pe o stânc? la picioarele c?reia curge pârâul Zla?ti.

Detalii principale / personalități / evenimente:

Personalităţi istorice:Iancu de Hunedoara, Matei Corvin

Scurt istoric:

    Cetatea a fost una dintre cele mai mari și vestite proprietăți ale lui Ioan de Hunedoara. Este o construcție impunătoare, prevăzută cu turnuri, bastioane și un donjon. Acoperișurile sunt înalte și acoperite cu țiglă policromă. Castelul a fost restaurat și transformat în muzeu.
    Construcția a cunoscut în timpul acestuia însemnate transformări, servind atât drept punct strategic întărit, cât și drept reședință feudală. Cu trecerea anilor, diverșii stăpâni ai castelului i-au modificat înfățișarea, îmbogățindu-l cu turnuri, săli și camere de onoare. Galeria și donjonul - ultimul turn de apărare (turnul "Ne boisa" = Nu te teme), rămase neschimbate de pe timpul lui Ioan de Hunedoara, precum și Turnul Capistrano (după numele lui Ioan de Capistrano, un vestit călugăr de la curtea castelului) reprezintă câteva dintre cele mai semnificative părți ale construcției. Mai pot fi amintite Sala Cavalerilor (o mare încăpere de recepții), Turnul buzduganelor, Bastionul alb care servea drept depozit de bucate și Sala Dietei, având medalioane pictate pe pereți (printre ele se găsesc și portretele domnilor Matei Basarab din Țara Românească și Vasile Lupu din Moldova). În aripa castelului numită Matia se mai deslușește, destul de vag, o pictură referitoare la legenda cu corbul de la care se zice că își trag numele urmașii lui Ioan de Hunedoara (Corvini). În curtea castelului, alături de capela zidită tot în timpul lui Ioan de Hunedoara, se află o fântână adâncă de 30 de metri. Conform legendelor, această fântână ar fi fost săpată de trei prizonieri turci, cărora li s-a promis libertatea dacă vor ajunge la stratul de apă. Dar după 15 ani de trudă, când au terminat fântâna, stăpânii nu s-au ținut de cuvânt. Se spunea că inscripția de pe zidul fântânii inseamnă „Apă ai, inima n-ai”. În realitate, conținutul descifrat de specialiști este Cel care a scris această inscripție este Hasan, care trăiește ca rob la ghiauri, în cetatea de lângă biserică.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

    Ȋn opinia noastră, valoarea acestui castel este atât de mare încât nu o poți exprima în cuvinte, deoarece, pe lângă imensa valoare turistică, castelul atrăgând anual aproximativ 71000 turiști, acesta are o importantă valoare istorică, păstrând în interiorul său galeria si donjonul cu ultimul turn de apărare ( turnul ”Ne boisa”=”nu te teme”), ca și Turnul Capistrano ( despre care am reținut că se numește astfel după numele unui vestit călugăr de la curtea castelului, Ioan de Capistrano), care au ramas neschimbate încă de pe vremea lui Ioan de Hunedoara.
    Ne-a impresionat fântăna din curtea castelului, aflată alături de capela zidită în mod special, fiind adâncă de 30 de metri și fiind săpată de 3 prizonieri în timp de 15 ani; stăpânii nici după aceasta truda nu i-au eliberat, deși depuseseră o muncă enormă. Ne lasă fără cuvinte inscripția de pe zidul fântânii, fiind descifrată de specialiști ca Cel care a scris această inscripție este Hasan, care trăiește ca rob la ghiauri, în cetatea de lângă biserică.
    Ne place acest castel, cetate medievală a Hunedoarei, care reflectă influența arhitecturii gotice în România, și este bine să ne cunoștem și să ne respectăm istoria.
(Maria C. şi Ioana C. - clasa a VI-a)


            01-01-1970       Școala Gimnazială ”Ienăchiță Văcărescu” Ploiești       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro