Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Palatul Mogoşoaia este o clădire istorică din localitatea Mogoşoaia, judeţul Ilfov, aflată la circa 15 km de centrul municipiului Bucureşti, pe strada Parcului, nr. 1.

An/secol:

Palatul a fost construit pân? în anul 1702, la sfâr?itul secolului al XVII ?i începutul secolului al XVIII lea de c?tre domnitorul Constatin Brâncoveanu, în stil brâncovenesc, o combina?ie de elemente vene?iene cu elemente romane.

Detalii principale / personalități / evenimente:

-

Scurt istoric:

    Complexul conţine clădirea propriu-zisă, curtea acesteia cu turnul de veghe Cuhnia (bucătăria), casa de oaspeţi, gheţăria, cavoul familiei Bibescu precum şi biserica ,, Sfântul Gheorghe “ aflată lângă zidurile curţii. Palatul poartă numele văduvei boierului Mogoş care deţinea pământul pe care a fost construit, fiind în posesia familiei Brancoveanu timp de aproximativ 120 de ani, apoi trecând în proprietatea familiei Bibescu.
    Principala clădire a complexului de la Mogoşoaia este Palatul construit de Constantin Brâncoveanu , având apartamentele princiare la primul etaj, unde se ajunge direct din curte pe o scară exterioara care dă într-un balcon amplasat pe faţadă.
    Parterul palatului conţine camerele servitorilor, iar la subsol se află o pivniţă cu un tavan format din patru domuri. Faţada dinspre lac este şi ea una aparte cu o loggie de inspiraţie veneţiană, cu trei arcade.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

    Palatul este o construcţie aparte, plină de farmec, pe malul lacului Mogoşoaia, despărţită fiind de acesta de o grădină în stil veneţian. Stilul brâncovenesc de arhitectură în care este construit palatul este o armonioasă îmbinare de stiluri renascentiste şi orientale. Specific acestui stil este balconul cu scară exterioară de la primul nivel care pe vremuri ducea la apartamentele familiei şi loggia de inspiraţie veneţiană.
    Palatul a fost locul preferat al politicienilor şi artiştilor vremii iar în prezent este un important centru cultural, fiind gazda a numeroase evenimente muzicale, teatrale, de dans.
    În opinia noastră palatul Mogoşoaia reprezintă unul dintre locurile cele mai căutate şi atractive datorită valorosului patrimoniu architectural situate într-un cadru natural pitoresc.

(Andreea-Ancuta S. şi Cristina-Florentina S. - clasa a VIII-a)


         01-01-1970       SCOALA GIMNAZIALA PLOSCA       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro