Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Parcul Carol I, Sector 4, Bucureşti

An/secol:

1959-1963

Detalii principale / personalități / evenimente:

Monumentul a fost realizat după planul realizat de arhitecţii Horia Maicu şi Nicolae Cucu. În criptele din jurul monumentului au fost depuse osemintele marilor lideri ai Partidului Comunist: Lucreţiu Pătrăşcanu, Ilie Pintilie, Ana Pauker, Petru Groza sau Gheorghe Gheorghiu Dej. Deşi monumentul a fost ridicat în cinstea militanţilor revoluţionari socialişti, pentru a se putea încadra în timp, proiectul este o copie 99% a proiectului realizat de Alexandru Tzigara-Samurcaş şi supervizat de mareşalul Ion Antonescu

Scurt istoric:

Încă din timpul celui de al II-lea Război Mondial s-a luat hotărărea ca pe locaţia fostului Muzeu Militar, inaugurat în 1906 cu ocazia deschiderii expoziţiei care din Parcul Carol I, distrus de incendiu şi avariat de cutremurul din 1940, să se ridice un complex în memoria soldaţilor români căzuţi în timpul Primului Război Mondial. Proiectul a fost realizat de profesorul Alexandru Tzigara-Samurcaş. În 1944 lucrările au fost abandonate, şantierul rămânând în paragină. După război ideea este readusă în actualitate, însă monumentul este ridicat în cinstea eroilor comunişti. Pentru a realiza noul monument, mormântul ostaşului necunoscut este demontat din faţa amplasamentului şi strămutat la Mărăşeşti. Pe data de 26 octombrie 1991 este readus în vechiul amplasament, reparându-se astfel nedreptatea făcută în 1958.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

O clădire ce te impresionează când o priveşti din apropiere, o clădire ce se impune prin eleganţa sa, în comparaţie cu multe alte edificii construite în perioada comunistă. Privesc acest monument în fiecare dimineaţă de la fereastra camerei mele şi nu pot încă să înţeleg de ce nu este pus în valoare. Când am aflat de concurs m-am gândit prima dată la el şi am început demersul pentru a realiza proiectul . Mi-am luat telefonul dotat cu o mică cameră foto şi, într-o zi de duminică am plecat spre parc. Cu gândul de a realiza mai multe imagini şi să le aleg pe cele mai reuşite, am început să fotografiez obiectivul imediat ce am intrat în parc pe intrarea principală, a fostei expoziţii, aşa cum am aflat la ora de istorie. Un domn bătrân, care se plimba pe alei, mă vede şi intră curios în vorbă cu mine. Când află care este scopul meu se schimbă la faţa şi mă sfătuieşte părinteşte să-mi aleg alt monument pentru că acesta este al comuniştilor... Am încercat să mă apropii mai bine de ţinta mea şi o persoană binevoitoare îmi transmite: Domnişoară, nu e voie să urcaţi scările, este interzis! Am fost mereu o persoană ambiţioasă chiar dacă uneori ambiţia este văzută de unii încăpăţinare şi prin urmare am rămas la tema iniţială atunci când am realizat proiectul. Dar totuşi nu înţeleg de ce încercăm să ascundem o pagină de istoria noastră de jumătate de secol, de ce nu încercăm să o prezentăm aşa cum a fost ea, cu bune şi foarte multe mai puţin bune. Cred că aşa, ascunzând adevărul, încurajăm naşterea unor mituri care fac de cele mai multe ori mai mult rău. Cu drag, mereu dornică să cunoască şi să promoveze istoria adevărată.


         01-01-1970       Scoala Gimnazială 133, Sector 4, Bucureşti       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro