Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Str. B.P. Haşdeu, nr. 2, localitatea Turda

An/secol:

Construcţia datează după anul 1560, dar muzeul a fost înfiinţat în 1943 şi inaugurat în anul 1951 la iniţiativa lui A. Raţiu, a arheologului I. Russu.

Detalii principale / personalități / evenimente:

Destinată pentru vama sării din oraş, clădirea a fost reşedinţa temporară a principilor Transilvaniei de unde şi denumirea de Palat Voievodal. Acest monument constituie o atracţie necontenită fiind vizitat de aproape 4000 de oameni în anii trecuţi şi se doreşte realizarea unui circuit turistic în care să fie inclus Castrul roman aflat în apropiere.

Scurt istoric:

Muzeul se află în fostul palat al familiei Bathory, construit după anul 1560.Construcţia păstrează elemente ale stilului gotic de la sfârşitul sec. XV şi a fost renovat cu trecerea timpului. Clădirea a fost afectată de atacurile turco- tătare din anul 1658, precum şi de incendiul de la începutul sec. al XVIII-lea. În 22 noiembrie 1943 s-a semnat actul de constituire a „muzeului oraşului şi a judeţului Turda”, iar în anii 1947-1948 începe înjghebarea colecţiilor arheologice cu contribuţia importantă a lui Ion Ţigară primul director al instituţiei, urmând ca în 1951 să fie deschis publicului larg. Muzeul deţine aproximativ 33 000 piese dintre care 80% sunt piese romane majoritatea fiind descoperite la Castrul Legiunii aV-a Macedonica. Colecţia epoca medievală şi modernă însumează 6000 de exponate, majoritatea din argint. De asemenea sunt expuse arme, echipamente militare, podoabe, vase ceramice, obiecte specifice breslelor şi unelte folosite în exploatarea aurului, sării.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Vizitarea Muzeului de Istorie constituie un prilej de bucurie pentru orice copil. Avem în faţă o pagină de istorie care ne înfăţişează pe viu obiectele şi sunt reconstituite scene despre care învăţăm la şcoală. Existenţa la marginea oraşului a castrului Legiunii aV-a Macedonica constituie un avantaj pentru cetăţeni, care astfel, au posibilitatea de a regăsi în cadrul muzeului obiecte din perioada romană. Clădirea muzeului a fost construită în jurul anului 1560 şi păstrează elemente ale stilului gotic şi renascenstist. Pe parcursul celor cinci săli de expunere, putem admira exponate de o valoare deosebită pentru istoria locală. O atracţie este prinţesa gepidă Franziska, al cărei mormânt datează din a doua jumătate a anilor 500, apoi este un tablou impresionant (3x4m) ce înfăţişează Dieta de la Turda. Impresionante sunt dovezile din epoca migraţiilor, perioada medievală şi cea modernă. S-a amenajat un parc în faţa intrării, unde sunt expuse mai multe sarcofage romane. Muzeul oraşului ne relevă trecutul şi prezentul trezindu-ne sentimentul de respect şi admiraţie pentru civilizaţiile trecute şi creaţiile vremii.


            01-01-1970       Clubul Copiilor Turda       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro