Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Biserica monument istoric din satul Buzeşti, comuna Fărcaşa, se află situată în imediata apropiere de Biserica ortodoxă Nouă din Buzești cu hramul “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”.

An/secol:

Biserica de lemn din Buzeşti datează din 1799 deşi, se vehiculează că ar fi construită în a doua jumătate a secolului al XVI-lea, după 1550, acest lucru nu poate fi dovedit cu documente.

Detalii principale / personalități / evenimente:

Biserica a fost ridicată de către săteni şi a trecut prin mai multe procese de restaurare. Ultimul proces de restaurare, finalizat în 2014, a fost realizat de arhitectul Niels Auner. Face parte dintr-un circuit turistic, cultural – religios la nivel de judeţ.

Scurt istoric:

După spusele unora, biserica de lemn din Buzeşti ar fi fost construită în a doua jumătate a secolului al XVI-lea, după 1550, dar acest lucru nu poate fi dovedit cu documente, aşa că s-a luat de bună atestarea documentară a vechimii monumentului, la anul 1799. Se zice că la acea vreme, dealul Piciorul Codrului era acoperit cu o pădure uriaşă de stejar, iar biserica a fost ridicată de săteni, pe vârful acelui de deal, după tradiţia construirii bisericilor în Transilvania, iar lemnul folosit a fost cel dimprejur, care nu ridica costuri mari cu transportul. Construcţia este una aparte, arhitectura sa fiind puternic influenţată de stilul baroc, ceea ce ne determină să spunem că reprezintă o podoabă a zonei Codru. Cu o planimetrie tipică pentru epoca în care a fost construit (pridvor, pronaos, naos şi Altar, acesta din urmă decroşat), dar cu o monumentalitate sporită, atât datorită tehnicilor de lucru nemaiîntâlnite de noi la alte monumente din lemn maramureşene, cât şi dimensiunilor mult dezvoltate pe verticală, monumentul este de departe un obiectiv de maxim interes. Este remarcabilă, de asemenea, structura monumentală realizată din grinzi masive din lemn de stejar, cu fundaţie de piatră, dar mai ales silueta barocă a acoperişului ce-l diferenţiază net de familia monumentelor de lemn din aceeaşi epocă. Masa şi Altarul sunt din piatră cioplită, orientarea altarului fiind spre est. Intrarea se face prin uşa principală situată spre apus, trecând prin pridvor. Pronaosul este separat de naos de un grilaj din lemn de tei aurit, cu iconiţe reprezentând pe Maica Domnului şi sfinţi, picturi care, comparativ cu celelalte realizate pe pereţi, se păstrează într-o stare bună. Catapeteasma bisericii este din lemn şi este închisă până în tavan. În interiorul bisericii se află şi un frumos candelabru de lemn. Pictura interioară a fost făcută pe pânză şi lipită. Este o pictură pur ortodoxă, reprezentând scene biblice şi sfinţi ai Bisericii Ortodoxe. Acoperişul este din şindrilă. Iniţial, turla bisericii avea înălţimea de 51 m şi era, la vremea aceea, una dintre cele mai înalte din satele maramureşene. Urmare a unei furtuni puternice, în 1962, turla s-a prăbuşit, fiind necesară o reparaţie capitală. Aceasta începe în anul 1964 şi se termină în 1987. S-a făcut o fundaţie nouă de piatră, s-a refăcut turla bisericii, care în prezent are o înălţime de 22,3 m. La baza turlei se află 4 turnuleţe mici, situate în cele patru puncte cardinale, şi care îi simbolizează pe cei patru Evanghelişti. Ultima restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/modernizarea infrastructurilor conexe s-au finalizat în 2014 şi a fost realizată de arhitectul Niels Auner.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Aşezată pe vârful dealului, în mijlocul satului, Biserica de lemn - monument istoric din Buzeşti - reprezintă un punct de referinţă pentru Zona Codru şi chiar pentru judeţul nostru. Acest monument istoric, rupt parcă dintr-o altă lume, păstrează identitatea culturală şi spirituală a locuitorilor. Spun acest lucru, deoarece „aerul” occidental a pătruns destul de intens în această zonă a Maramureşului. Odată ajuns aici, în acest spaţiu sacru, simţi o linişte interioară pe care viaţa cotidiană nu poate să ţi-o ofere. Timpul parcă stă în loc, iar gândul şi rugăciunea se înalţă lin spre Dumnezeu. Ochiul pelerinului descoperă un altfel de frumos, un frumos realizat din lucruri simple (candelabru din lemn, masă cioplită în piatră) dar care se îmbină armonios. Pictura murală îi dau un pus valoare acestui locaş de cult. Glasul cristalin al clopotului care cheamă prelung sătenii în casa Domnului, îţi dă fiori…îţi inundă sufletul de fericire că ai reuşit să ajungi aici. Ca toate bisericile, Biserica de lemn din Buzeşti este făcută cu sufletul, legea construcţiei este profundă şi radicală. Se ştie că în Maramureş nu numai bisericile sunt de lemn, casele sunt de lemn, porțile sunt de lemn, morile şi fântânile sunt de lemn, până şi inima oamenilor este caldă, de lemn.


         01-01-1970       Şcoala Gimnazială „I.L. Caragiale” Baia Mare       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro