Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Localitatea Sanislău, judeţul Satu Mare

An/secol:

Reînfiin?at? în anul 1800

Detalii principale / personalități / evenimente:

-

Scurt istoric:

    Biserica romano-catolică din Sanislău este aşezată în partea centrală a comunei. Parohia romano-catolică a fost reînfiinţată în anul 1800 în urma stabilirii unor familii de şvabi în comună pe domeniul grofului Karolyi. Biserică a fost zidită în anul 1824, iar la poarta de intrare se poate observa stema grofului Karolyi, care a sprijinit enoriaşii în vederea construirii acestui lăcaş de cult . Biserica are hramul (“kirbály”), în fiecare an, în data de 8 septembrie ziua „Naşterea Maicii Domnului”. O sărbătoare mare pentru catolicii din comună este şi data de 11 februarie (considerat al doilea hram al bisericii - “kirbály”), ziua apariţiei Fecioarei Maria lui Bernadette din Lourdes (Ziua Internaţională a Bolnavilor). Cu ocazia acestor sărbători vin mulţi străini mai ales din satele învecinate, dar şi dintre sătenii plecaţi în străinătate.
    Preoţii care au păstorit în această parohie s-au preocupat de administrarea şi întreţinerea bisericii a capepei şi a cimitirelor. Documentele care s-au păstrat în arhiva parohiei romano-catolice sunt mărturii ale activităţii acestei parohii, a locului şi rolului pe care l-au avut preoţii care au păstorit aici în cadrul comunităţii. Astfel în anul 1867 a fost reparată capela de la cimitir, care a fost construită în 1844 şi s-a vopsit acoperişul costul lucrărilor fiind de 37 florini şi 20 fileri.
    Venituri importante se obţineau din morărit, biserica având în coproprietate cu Parohia reformată o moară. În 1869 moara a fost acoperită cu şindrilă nouă, iar în 1872 s-a cumpărat piatră nouă pentru moară şi s-a refăcut peretele dinspre sud a morii.În 1871 au fost cedate terenuri pentru construirea căii ferate Satu Mare Oradea, iar în 1877 s-a construit în Sanislău şi Resighea gară nouă.
    O preocupare a bisericii a fost şi instruirea şi educarea elevilor, în 1875 s-a construit o clădire din lemn pentru şcoala confesională romano-catolică, iar Botlinger Ianos a executat băncile din lemn.
    Decesul contelui Károlyi Gyorgy în palatul din Budapesta la 9 noiembrie 1877 şi înmormântarea lui la Căpleni în data 13 noiembrie şi a papei Pius al IX-lea la 7 februarie 1878, la 20 februarie fiind ales papă Leon al XIII-lea sunt evenimente consemnate în Historia Domus.
    Între anii 1880-1884 s-au efectuat mai multe lucrări, construirea gardului de la moară, văruirea la interior şi exterior a şcolii, renovarea icoanelor de pe altar, bănci noi pentru enoriaşi în biserică, s-a construit o parohie nouă şi s-a vopsit acoperişul şcolii.
    Creşterea efectivelor de copii de vârstă şcolară de religie romano-catolică, numărul lor ajungând la aproximativ 150, a determinat construirea unei şcoli noi în anul 1887 cu ajutorul contelui Károlyi.
    Cu donaţii şi contribuţia enoriaşilor în anul 1889 a avut loc extinderea sacristiei, iar în 1890 capela din cimitir a fost distrusă de un cutremur şi s-a construit o capelă nouă din cărămizi şi a fost acooperită cu ţiglă. Anul următor un trăznet, apoi o furtună i-a deteriorat acoperişul reparaţiile făcându-se în acel an.
    Dotarea şi înfrumuseţarea bisericii a fost o preocupare permanentă a preoţilor şi a enoriaşilor, astfel s-au realizat statuile Inima lui Isus şi a Sfântului Iosif, de către sculptorul Grátalan Iános, iar pentru pereţii bisericii au fost achiziţionate icoanele Sfântului Petru şi Sfântului Pavel.
    Cu ajutorul enoriaşilor Ájj Iános, Szilágy Gyorgy, Szenmuler József şi Preg Pál s-a construit o capelă nouă în cimitirul de la nisip. Ca urmare a creşterii numărului copiilor de vârstă şcolară s-a construit o sală nouă lângă şcoală.
    În anul 1900 parohia romano-catolică a sărbătorit 100 de ani de la reânfiinţare. Şi în perioada următoare au fost preocupări pentru dotarea bisericii: statuia Sfântului Anton în 1901, s-a cumpărat o orgă pentru şcoală şi biserică şi s-au schimbat băncile în biserică în 1902, iar în 1908 au fost procurate statuile Sfântului Francisc de Assisi şi a Sfântului Vendel.
    Cu ajutorul contelui Károly în 1912 s-a construit gardul de fier din faţa bisericii, iar orga care s-a stricat în 1909 a fost dusă la Valea lui Mihai pentru reparaţii.
    În anul 1980 biserica a fost renovată şi sfinţită din nou.
    Preoţii care au slujit în această parohie: Vitko Josef, 1808; Kekedy Mihaly,1812; Varholik Janos, 1822; Joks Agoston, 1837; Buttikay Gaspar,1844; Zanathy Ferenc, 1851; Stokniger Denes, 1861;Brazay Ianos, 1866; Csank Istvan, 1877; Jordan Karoly, 1913; Lang Pal, 1914; Török M. Lajos. 1921; Magyar Balint, 1956; Gellert Lörinc, 1962; Bruner Istvan, 1969; Fènzes Antal, 1988; Kühn Pal, 1990; Dudas Miklos, 2003, Czepeczauer Pal, 2011, Luczas Lorant.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

    Pentru noi această biserică este un loc de linişte, de pace şi de reculegere.
    Naşterea Mariei este minunată şi sublimă nu prin ceea ce cărţile apocrife istorisesc cu bogăţie de amănunte şi cu naivitate, ci prin aceea că reprezintă un moment hotărâtor în realizarea planului de mântuire urmat de iubirea veşnică a lui Dumnezeu. Mulţi sfinţi Părinţi au cinstit sărbătoarea naşterii Maicii Domnului cu sublime cântări de laudă izvorâte din cunoaşterea adâncă a Bibliei, din sensibilitatea şi elanul lor poetic.
    Sărbătoarea este cunoscută în popor şi sub numele de Sfânta Maria Mică.
    Fecioara Maria este cea mai îndrăgită divinitate feminină a Panteonului românesc, invocată şi astăzi de fete pentru grăbirea căsătoriei, de femei pentru uşurarea naşterii, de păgubiţi pentru prinderea hoţilor, de descântă¬toare pentru vindecarea bolilor etc. Ea are trăsăturile Năs¬cătoarei, a Marii Zeiţe neolitice, invocată în momentele de grea cumpănă ale omului. În basme ajută eroinele să iasă din impas, dar le pedepseşte cu asprime când îi încalcă ordinele, vindecă boli grele, redă vederea fiicei orbite de mama vitregă, înzestrează fecioara vrednică şi ascultătoare şi o căsătoreşte cu fiul de împarat etc. În unele tradiţii Maica Domnului, adesea identificată cu astrul nopţii, Luna, sau cu Pământul, se roagă de Dumnezeu să nu prăpă¬dească lumea, să nu izgonească vânturile cu avantajele pe care le aduc acestea oamenilor.
    Această biserică are şi un hram mic, când se sărbătoreşte apariţia Fecioarei Maria Bernadettei din Lourdes. Milioane de oameni vin anual la Lourdes. Unii vin pentru a se ruga, alţii pentru a se vindeca sau pentru a cere ajutor şi îndrumare, binecuvântare şi protecţie, iar alţii vin din simplă curiozitate. În şir indian se îndreaptă, ajutându-se unii pe alţii, către grota în care Fecioara Maria i s-a arătat lui Bernadette Soubirous. Totul se petrece în linişte şi reculegere. În faţa miracolului oamenii rămân tăcuţi.

(Ovidiu P. şi Bianca M. - clasa a VI-a)


         01-01-1970       Şcoala Gimnazială „Gheorghe Bulgăr”       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro