Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Piața Păcii, Satu Mare

An/secol:

1788

Detalii principale / personalități / evenimente:

Trecutul ei este însă mult mai îndepărtat şi se leagă de reforma religioasă din secolul XVI, când nu numai nobilii, dar şi oamenii de rând, au acceptat noua religie protestantă şi, de aici, nevoia unei biserici proprii. După îndelungi frământări, ea va fi construită la sfârşitul secolului al XVIII-lea, în manieră barocă. Interiorul, de un alb imaculat, este întrerupt de rare decoraţiuni, ce întăresc imaginea iniţială, şi are o acustică renumită. Dispunerea spaţiului sacru şi a mobilierului, vorbesc de un baroc într-o formă mai simplă, adoptat şi de cultul reformat, nu numai de cel catolic. În apropierea intrării se află o expoziţie de documente şi obiecte istorice şi religioase.

Scurt istoric:

Între 1527 și 1535, reforma protestantă era în plină defășurare în Satu Mare, iar comunitatea de protestanți din localitate își dorea un lăcaș de cult propriu (slujbele erau ținute la început în incinta bisericii catolice). Protestanții au obținut clădirea bisericii pentru o perioadă, dar în 1662 aceasta a fost restituită catolicilor. Astfel, comunitatea de protestanți și-a clădit propria biserică în a doua jumătate a secolului al XVII-lea, în centrul orașului Satu Mare, unde se află astăzi clădirea actualei biserici cu lanțuri. Această primă biserică reformată a ars la pământ în 1703, când curuții au incendiat orașul. Timp de câțiva ani, slujbele s-au ținut într-un depozit de alimente, până ce în 1762 s-a realizat proiectul pentru actuala biserică cu lanțuri. Construcția propriu-zisă a demarat în anul 1788, după ce împăratul Iosif al II-lea a emis edictul de toleranță. De abia în 1807, după 19 ani de lucrări, Biserica Reformată „Cu lanțuri” își va primi enoriașii, fiind sfințită pe 27 septembrie. De-a lungul timpului, clădirea a fost reconstruită și renovată în repetate rânduri, însă și-a păstrat stilul original. A trebuit chiar reclădită după ce în anul 1944 o bombă a distrus totul, în afară de pereți și de turn. În 1957 clădirea este resfințită.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Biserica, cu alura ei zveltă şi echilibrată, împreună cu parcul ce o înconjoară, degajă un aer de calm şi armonie asupra întregii zone. Contribuie la acesta şi culorile: albul bisericii şi verdele parcului, care întregesc aerul senin al locului. Numele bisericii provine de la stâlpii legaţi între ei cu lanţuri de fier forjat. Orice s-ar spune, fără îndoială că arhitectura bisericească se mândrește cu piese de o frumusețe deosebită. Biserica reformată „Cu lanțuri” proiectată în stil baroc târziu clasicizant, îmbinând elemente baroce cu elemente clasice și cu detalii rococo (ornamentele ferestrelor și ușilor), este o astfel de bijuterie arhitecturală.


         01-01-1970       Colegiul Naţional „Kolcsey Ferenc” Satu Mare       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro