Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Bulevardul Vasile Lucaciu, Satu Mare

An/secol:

1932-1937

Detalii principale / personalități / evenimente:

Planul bisericii Adormirea Maicii Domnului a fost schițat de către arhitectul G. P. Liteanu, arhitect bucureștean ce a proiectat mai multe clădiri ale orașului Satu Mare. Picturile au fost realizate de Eugen și Eremia Profeta.

Scurt istoric:

A fost ridicată între anii 1932-1937 după planurile arhitectului G. P. Liteanu din Bucureşti. Arhitectura ei este aidoma bisericilor din Oltenia şi Muntenia, îmbinând armonios stilul bizantin cu cel brâncovenesc. Biserica are o cupolă de 55 m înălţime, iar în cele patru colţuri turle. La intrare se găseşte un portal monumental cu arcade sprijinite pe şase coloane. În interior iconostasul din lemn de stejar are pe el şase icoane care au fost aduse din Basarabia: “Mântuitorul Hristos”; “Maica Domnului cu Pruncul”; “Înălţarea Domnului”; “Cina cea de taină”; “Adormirea Maicii Domnului”; “Pogorârea Sfântului Duh”.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Orice credințe religioase împărtășești și orice confesiune religioasă, măreția, grandoarea (sau, în unele cazuri, simplitatea monahală) lăcașurilor de cult construite de-a lungul timpului te impresionează. Aceste sanctuare simbolizează aspirația omului spre ceva mai înalt, mai profund, spre divin. Biserica Adormirea Maicii Domnului din Satu Mare, catedrală ortodoxă, este un exemplu al lăcașurilor de cult ce merită admirate, indiferent de credința personală. Bisericile sunt reprezentative pentru abilitatea omului de a crea din piatră bijuterii arhitecturale. Grandoarea exterioară a clădirii este dublată de interiorul impresionant prin ornamentele sculptate în lemn şi picturi. Clădire aflată în lista de monumente istorice naționale, Biserica Adormirea Maicii Domnului din Satu Mare este cunoscută și pentru faimosul cor bisericesc. În patrimoniul ei se află documente vechi ce oferă informaţii despre bisericile române din interiorul cetății Sătmar. Sătmărean sau vizitator, opreşte-te măcar o clipă pentru a admira stilul bisericii, fie şi numai din exterior!


         01-01-1970       Colegiul Naţional „Kolcsey Ferenc” Satu Mare       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro