Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Str. Horea nr. 3-5, Satu Mare

An/secol:

1889

Detalii principale / personalități / evenimente:

În anul 1956, Harag Gyorgy va înfiinţa Teatrul Maghiar de Stat Satu Mare şi astfel oraşul îşi va avea propria trupă de teatru. În anul 1968 va fi înfiinţată şi secţia de română, primul spectacol susţinut în limba română fiind piesa „Haiducii” de Victor Eftimiu, un an mai târziu, în 1969.

Scurt istoric:

Actuala clădire a Teatrului de Nord din Satu Mare datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Totuşi, teatrul are o istorie mult mai veche, primul spectacol din Satu Mare având loc în anul 1790. Primele spectacole erau susţinute de către trupe ambulante, iar până la construirea primei clădiri a teatrului, diverse imobile au servit ca locaţie pentru reprezentaţiile artistice. În 1848 este construită o primă clădire ce găzduia trupele care dădeau reprezentaţii, însă în 1887 aceasta va fi demolată, intenţionându-se construcţia unui edificiu mai impozant. Această a doua construcţie, datând din 1889, este clădirea Teatrului de Nord de astăzi. La temelia clădirii s-au îngropat monede şi o istorie a teatrului, respectându-se o veche tradiţie. Clădirea principală a teatrului, finalizată în anul 1889, este o frumoasă construcţie cu un etaj în stil neoclasic. Se distinge faţada clădirii, prin acoperişul cupolă şi ferestrele boltite. Sala principală, cu o capacitate de 450 de locuri, este decorată în stucatură şi pictată în frescă. Teatrul de Nord deţine încă două săli pentru recitaluri şi alte spectacole, precum reprezentaţiile teatrului de păpuşi susţinute de trupa maghiară. În apropiere de clădirea Teatrului de Nord se află şi un studio de recitaluri numit în memoria actorului şi directorului Acs Alajos.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Ne-a impresionat părerea lui Aurel Sorin despre meseria de spectator: „Avem, pe bună dreptate, unele pretenţii faţă de care omul de pe scenă nu poate rămâne indiferent. Îi pretindem în mod, aş zice, elementar, să-şi cunoască rolul - iar dacă e mai dificil să-l cunoască, măcar să-l înveţe - îi cerem să fie la teatru cu cel puţin o jumătate de oră înaintea noastră, îi cerem să aibă talent, iar dacă talentul i se pare un lucru prea complicat, să facă rost măcar de 2-3 picături de geniu - îi cerem studii superioare, dicţiune, siluetă, umor, meserie şi câte şi mai câte nu-i cerem unui actor!”. Suntem, ca fiinţe umane, destinaţi dispariţiei, dar teatrul trăieşte atâta timp cât există viaţă.


         01-01-1970       Colegiul Naţional „Kolcsey Ferenc” Satu Mare       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro