Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Str. Principală, localitatea Dumbrăveni, județul Suceava, vis-a-vis de școală

An/secol:

Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului” a fost construită în anul 1801

Detalii principale / personalități / evenimente:

Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului” a fost construită în anul 1801 în timpul domniei voievodului Constantin Ipsilanti, de către vistiernicul Iordache Balș, proprietarul moșiei Dumbrăveni. Acesta era fiul cel mare al logofătului Lupu Balș. Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului” este situată chiar în centrul comunei, adună în fiecare duminică mulți credincioși sub îndrumarea părintelui paroh Vasile Ioniță. A fost restaurată în anul 1987, iar acum este într-o stare foarte bună, turiștii putând oricând să-i treacă pragul.

Scurt istoric:

Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului” a fost construită în anul 1801 în timpul domniei voievodului Constantin Ipsilanti, de către vistiernicul Iordache Balș, proprietarul moșiei Dumbrăveni. Acesta era fiul cel mare al logofătului Lupu Balș. S-a păstrat ca obiect de valoare, printre altele și o evanghelie foarte veche. Biserica a fost restaurată în anul 1987, această informație regăsindu-se pe o placă de tablă amplasată la intrare.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

De vorbă cu părintele din sat
Între orașele Botoșani și Suceava se află comuna Dumbrăveni. Este o localitate foarte mare și frumoasă, un leagăn de cultură și istorie. Mândri că locuim în această comună, am aflat de la bunici că localitatea a aparținut mai multor familii boierești din Moldova. Printre boieri se numără și Iordache Balș. Acesta a ctitorit în anul 1801, la Dumbrăveni, biserica ,,Adormirea Maicii Domnului”, declarată ulterior monument istoric. Aceasta este o biserică frumoasă, impunătoare, de culoare albă, împrejmuită cu multă verdeață. Pe peretele vestic, la intrare am observat o inscripție sculptată, în limba română cu caractere chirilice. Cu sufletele încărcate de emoție, am mers la preotul paroh Vasile Ioniță pentru a culege mai multe informații. Foarte bucuros și impresionat de curiozitatea noastră, acesta ne-a spus că în curtea bisericii au fost înmormântați mai mulți urmași ai boierului Balș. Ne-a arătat apoi în interior mai multe obiecte de cult bisericesc. Unul dintre cele mai valoroase era o evanghelie scrisă în limba slavă veche în anul 1644. Părintele paroh ne-a mai povestit că de trei ani încoace , la această biserică are loc și un concurs de toacă, denumit: ,, Lemnul sfânt care cântă”, La acest concurs, copiii de toate vârstele vin îmbrăcați în straie populare și demontrează talentul și măiestria cu care știu să bată toca. Ne-a invitat și pe noi cu mare drag ......ne-a stârnit curiozitatea......vom începe să exersăm.......suntem convinși că nu-i ușor , însă cu credință și perseverență vom reuși să satisfacem așteptările părintelui. Spre finalul vizitei am întrebat preotul cum a rezistat biserica atâția ani, iar dumnaelui ne-a spus că a fost restaurată în anul 1987. Mândri că locuim pe acest plai de legendă, credem că oricine ar fi impresionat să viziteze atât comuna Dumbrăveni cât și monumentul istoric: biserica,,Adormirea Maicii Domnului”.


               01-01-1970       Școala Gimnazială Nr.1, Suceava       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro