Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Com.Vanatori,617500.La distanta de 19 km de Targu Neamt si la 2 km de Manastirea Secu.

An/secol:

Anul 1690

Detalii principale / personalități / evenimente:

Ctitorul este ieroschimonahul Nifon,care a adunat cativa ucenici si a construit o bisericuta si cateva chilii. In anul 1821 toate acestea au fost distruse de turci. Staretul actual al schitului este parintele Veniamin,iar hramurile schitului sunt la Buna Vestire si la Sfanta Treime.

Scurt istoric:

Schitul Nifon a fost construit in anul 1690 de catre ieroschimonahul Nifon,iar in anul 1821 a fost distrus de turci. Dupa distrugere acesta ramane nelocuit pentru o vreme. Schitul a fost refacut in sec al XIX-lea de catre ieroschimonahul Nifon Ionescu, cel dintai ctitor al schitului Prodromu din Sfantul Munte Athos. Acesta a inceput sa construiasca actuala biserica, din piatra, insa, din cauza vremurilor dificile, nu a reusit decat sa o ridice pana la centura ,plecand apoi la Sfantul Munte Athos. Dupa o perioada de 170 de ani in care schitul Nifon a ramas din nou nelocuit, biserica fiind neterminata si chiliile stricate,mai apoi, in jurul anului 1965 in schit s-a nevoit ieromonarhul Luca. Acesta era un monarh cu o viata duhovniceasca imbunatatita,solicitat de oameni pentru binecuvantare si rugaciune. Oamenii obisnuiti,de rand, aduceau la schit multe bucate, pe care,mai apoi, ieromonarhul Luca le ducea la Manastirea Secu care era in acea perioada foarte saraca. Dupa inca un timp in care a fost abandonat ,schitul Nifon a renascut si s-a intors la frumusetea sa.Cu cativa ani in urma, parintele Veniamin, actualul staret al schitului a fost indrumat de catre parintele Damian, de la Manastirea Secu, sa vina in acest loc si sa refaca vechiul schit deoarece , „este un loc sfant’’. Este reinfiintat in anul 1991, dupa care in anul 1999 un incendiu afecteaza schitul, avand nevoie de lucrari de reconstructie. Acestea au inceput in anul 2005 si s-au sfarsit peste sase ani, in anul 2011.Pe 18 septembrie biserica schitului a fost resfintita de catre Inalt Preasfintitul Teofan, mitropolitul Moldovei si Bucovinei.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Undeva, in Muntii Neamtului, intr-o padure de fagi, mergand pe o carare care suie si coboara doua dealuri gasim ascunse intre copaci zidurile schitului Nifon. In urma cu cativa ani am descoperit acest locas, alaturi de familia mea intr-un colt al naturii departe de civilizatia urbana. Primul gand care mi s-a ivit in minte a fost acela ca am gasit locul pe care il cautam de atata timp si care imi poate aduce linistea si pacea sufleteasca de care am nevoie. Astazi,ca de fiecare data cand vizitez schitul, gandul mi s-a infiripat in minte,iar frumusetea locului mi-a reamintit de prima vizita aici. Acest locas, care acum are un loc aparte in sufletul meu, s-a schimbat foarte mult de atunci, mai ales datoriata devotamentului parintelui si a ajutoarelor lui. Intrand in curte am descoperit un mic iaz cu pesti ,cateva pisici, custile unor iepuri de diverse culori si rase de care parintele se ingrijeste cu multa grija si dragoste.Alaturi de acestea,in jurul manastirii se afla si cateva caprioare si un catel . Pe poarta de la intrare este pictata icoana Sfintei Treimi, cel de-al doilea hram al sfantului locas, care se sarbatoreste in fiecare an. Aici, natura se impleteste cu bunatatea si credinta preotilor care se rasfrange in inimile credinciosilor, prin ascultarea invataturilor lui Dumnezeu. Un alt aspect deosebit care m-a uimit a fost caldura cu care parintele Veniamin ne-a primit de fiecare data, smerit si cu un zambet discret ,insa extrem de patrunzator . Simpla lui prezenta aducea o buna dispozitie , iar comunicarea cu el era placuta. Toate acestea au inradacinat in sufletul meu dorinta de a veni aici de fiecare data cand am oportunitatea pentru a asculta sfaturile si invataturile parintelui si pentru pacea care o primesc in acest loc , desprinzandu-ma de grijile lumesti ce ma inconjoara. Acest asezamant este un veritabil loc de inchinare si merita vizita cat mai multor credinciosi care isi doresc sa se „ascunda’’ cateva ore de stresul zilnic si sa se retraga intr-un loc iubit de Dumnezeu,unde casa Domnului este si casa naturii.


            01-01-1970       -       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro