Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Strada I.C. Bratianu, numărul 22, în apropierea Liceului Pedagogic ,,Nicolae Iorga" Botoşani

An/secol:

1900

Detalii principale / personalități / evenimente:

Ştefan Silion, unul dintre fiii spătarului Toader Silion, este cel care a dorit construirea acestei case. In prezent,casa se află în proprietatea unei firme private, însa este într-o stare de continua degradare

Scurt istoric:

Conform datelor existente, această clădire monument a luat fiinţă în jurul anilor 1900. Cu trecrea timpului, clădirea a avut mai mulţi proprietari şi multiple destinaţii. La început locuinţă, apoi pe rând a fost menaj pentru cai, sediu de editură, sediu pentru diferite instituţii pentru ca în prezent să fie în custodia unei firme private.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Nu departe de central vechi al Botoşaniului, pe strada I.C. Brătianu, numărul 22, se află o capodoperă arhitecturală ce datează, potrivit datelor istorice, din anul 1900. Ştefan Silion, având o avere considerabilă şi fiind unul dintre fiii spătarului Toader Silion, este cel care a finanţat construirea acestei case şi care îi poartă numele. Casa Silion este construită într-un stil avangardist şi foarte popular din acea perioadă, numit ,,Secession”, acest stil fiind dezvoltat de către artişti austrieci. La intrarea în incinta acestei case se află o fântână arteziană secată ce are o statuie în mijloc. De asemenea, de o parte şi de alta a intrării principale în casă, tronează două statui ce înfăţişează două femei. Din nefericire, timpul şi lipsa de interes şi-au pus amprenta asupra lor, în prezent lipsind părţi din acestea. Desi dimensiunea casei nu este tocmai considerabilă, Casa Silion se impune prin arhitectura deosebita. Ferestrele au un model aparte, o boltă în partea superioară, formele geometrice folosite sunt îndrăzneţe, casa având o faţadă în arc sprijinit pe două turnuri circulare dispuse lateral. In interiorul acestei clădiri se află holul principal care are o dimensiune mare şi în jurul căruia sunt dispuse camerele. Pe lângă toate acestea, Casa Silion dispune de o grădina de dimensiuni generoase ce o înconjoară. In opinia mea, stilul clasic al conacului este cu mult mai impunător faţă de stilurile contemporane ale caselor moderne. Deşi continuăm să modernizam ceea ce ne înconjoară, eu voi aprecia mereu în mod deosebit aceste detalii ale stilului de epocă. Trecând pe lângă Casa Silion aproape zilnic în drum spre şcoală, îmi îndrept privirea asupra ei, admirând detaliile si reflectând la confortul de a locui în acea casă în trecut, când acest conac se impunea în peisajul urban. Deşi astăzi este o ruină, casa continuă sa nuanţeze peisajul, aducând glorie anilor care au trecut. După anul 1948, când casa a fost luată in custodia comuniştilor, aceasta a avut diverse întrebuinţări: menaj pentru cai, editură, întreprindere de transport auto şi birouri pentru Ministerul de Interne, iar în prezent, acest monument istoric se află în proprietatea unei firme private. In concluzie, acest monument este de o frumuseţe rară, însa, fiind neglijat, se luptă astăzi cu uitarea. Nimeni nu mai este interesat să finanţeze pentru începerea unor lucrări de refacere a casei, iar din acest motiv Casa Silon îşi aşteaptă resemnată inevitabilul sfârşit.


            01-01-1970       Liceul Teoretic,,Grigore Antipa" Botoşani       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro