Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Str. NICOLAE TITULESCU, NR. 179, loc. Valeni jud. OLT, cod. 237520 Langa Liceul Tehnologic Valeni, situat in centrul comunei.

An/secol:

Biserica cu hramul „Sf. Imparati Constatin si Elena” s-a construit intre anii 1904-1924, inceputul secolului XX

Detalii principale / personalități / evenimente:

Biserica „Sf Imparati Constatin si Elena” a fost contruita intre anii 1904-1924, de catre boierul Constantin Colibaseanu, intrucat biserica existenta la acea vreme in localitate, devenise neincapatoare si era in stare avansata de degradare. Anual la data de 21 Mai, este hramul bisericii si in care mii de pelerini din zonele limitrofe si din toata tara vin la slujba organizata de preoti.

Scurt istoric:

Bisera „Sf. Imparati Constatin si Elena” construita la inceputul secolului XX ( in anul 1924 a fost finalizata), este considerata a fi pe locul 3 in tara intre bisericile din mediul rural, din punct de vedere al marimii, dar si a stilului arhitectural civic intre lacasurile de cult. Numai cand o privesti stii ca are spiritualitatea ei, care te atrage, invitandu-te sa ii treci pragul cel putin odata.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

MOTTO: „ ISTORIA SATELOR E ISTORIA TARII IN BUCATI MICI” – Nicolae Iorga
Istoria noastra, a romanilor, istoria tarii romanesti, de la intemeiere si de dincolo de intemeiere, din clipa zamislirii, unui nou popor si pana in preajma clipei de fata, din ziua in care un soldat dac – soldatul lui Decebal a aruncat jumatatea de palos si a baut dintr-o cupa romana, si pana in miezul zilei de azi, a cunoscut momente de mare si framatata afirmare, a suit din cataracta in cataracta pierzand totul, in afara de suflet. Cumpenele tragice, momentele de terebila incordare, de dureroasa si profunda ravasire s-au insirat si se insira de-a lungul acestui drum, transformandu-se in speranta si incredere. De-a lungul acestui drum presarat si cu momente de limpezime, si-a gasit locul acolo 375 de ani si localitatea Valeni, jud. OLT. Numirea de Valeni se asemenea cu situarea topografica a localitatii si inseamna sat in valea raului Vedea; rau principal langa care este asezat. Printe monumentele istorice ale localitatii Valeni, se distinge de departe Biserica „Sf. Imparati Constantin si Elena” pentru care se fac demersuri pentru a fi inclusa in Patrimoniul Muzeistic National.
„ O privesti si are multe de spus!”
„ O atingi si esti mai aproape de Dumnezeu!”
„ Intri in ea, te atinge Dumnezeu!”
Dar pana nu vezi cu ochii tai, draga cititorule nu te poti convinge de frumusetea localitatii si a bisericii – adevarata splendoare arhitecturala. Va invitam sa ne vizitati localitatea si Biserica „ Sf. Imparati Constantin si Elena”, fondatorii crestinismului!


               01-01-1970       Liceul Tehnologic Valeni       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro