Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Casa Memorială „Petre Ştefănescu-Goangă” Piaţa Poligon nr. 2, Brăila chiar în centrul vechi al oraşului Brăila

An/secol:

A FOST CONSTRUITĂ LA SFÂRŞITUL SEC. al XIX-lea

Detalii principale / personalități / evenimente:

CASA PETRE ŞTEFĂENESCU GOANGĂ A APARŢINUT PICTORULUI PETRE ALEXANDRESCU, BUNICUL MARELUI CÂNTĂREŢ DE OPERĂ ŞI PEDAGOG BRĂILEAN, PETRE ŞTEFĂNESCU GOANGĂ. CASA PETRE ŞTEFĂENESCU GOANGĂ A FOST RESTAURATĂ DE PRIMĂRIA MUNICIPIULUI BRĂILA 2011-2013 PRIN FONDUL EUROPEAN DE DEZVOLTARE REGIONALĂ.

Scurt istoric:

CASA PETRE ŞTEFĂNESCU GOANGĂ, SITUATĂ ÎN BRĂILA, STRADA PIAŢA POLIGON NR. 2, A FOST CONSTRUITĂ LA SFÂRŞITUL SEC. al XIX-lea ŞI A APARŢINUT PICTORULUI PETRE ALEXANDRESCU, BUNICUL MARELUI CÂNTĂREŢ DE OPERĂ ŞI PEDAGOG BRĂILEAN, PETRE ŞTEFĂNESCU GOANGĂ. DIN PUNCT DE VEDERE ARHITECTURAL CONSTRUCŢIA PREZINTĂ ELEMENTE SPECIFICE PERIOADEI NEOCLASICE. ÎN ANUL 2004 IMOBILUL ESTE DECLARAT MONUMENT ISTORIC ŞI ESTE ÎNSCRIS ÎN LISTA MONUMENTELOR ISTORICE SUB CODUL LMI 2004-BR-IV-m-B-02167. PETRE ŞTEFĂNESCU GOANGĂ A FOST UN BARITON, CÂNTĂREŢ DE OPERĂ ŞI PEDAGOG. LA SUGESTIA LUI GEORGE ENESCU A FĂCUT A FĂCUT STUDIILE LA PARIS, UNDE A DEBUTAT ÎN MARTIE 1924. A CÂNTAT PE MULTE SCENE EUROPENE, CUM AR FI: OPERA DIN LYON, LILLE, LE HAVRE, NANTES, OPERA DIN TOULOUSE, THEATRE ROYAL DIN LIEGE, DAR A PERFORMAT ŞI PE SCENELE OPEREI NAŢIONALE DIN BUCUREŞTI, OPEREI ROMÂNE DIN IAŞI, TIMIŞOARA ŞI CLUJ. CASA PETRE ŞTEFĂNESCU GOANGĂ A FOST REABILITATĂ ÎN PERIOADA NOIEMBRIE 2011-MAI 2013 PRIN PROGRAMUL OPERAŢIONAL REGIONAL 2007-2013.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Pentru localnici, dar şi pentru turiştii stăini de oraş a existat şi există o Brăilă a centrului şi una a perifeiilor, una a construcţiilor ultramoderne şi alta a caselor tradiţionale, toate cu monumentele lor. CASA MEMORIALĂ PETRE ŞTEFĂNESCU GOANGĂ este situată ân apropierea locului de promenadă al localnicilor, fiind artera care măsoară şi astăzi ca şi în trecut, pulsul comercial al oraşului. Clădirea beneficiază de o arhitectură deosebită în stil neoclasic. În SEC. al XIX-lea a fost construită exact când Brăila a renăscut iar marile puteri au recunoscut importanţa ei fiind reprezentate aici la nivel consular state ca Anglia, Franţa, Rusia şi Turcia. Casa a aparţinut pictorului Petre Alexandrescu bunicul marelui cântăreţ de operă şi pedagog PETRE ŞTEFĂNESCU GOANGĂ. Petre Ştefănescu-Goangă a ieşit la pensie de la Operă în anul 1967. A fost numit Artist Emerit în anul 1950 şi Artist al Poporului în 1952.A împletit fericit activitatea scenică la Operă şi Operetă, cu recitalurile de lied şi interpretarea muzicii vocal-simfonice.Mulţi ani în şir a fost profesor la Catedra de canto a Conservatorului Ciprian Porumbescu din Bucureşti, pe la clasa sa trecând pentru mai mult sau mai puţin timp: Elena Dima, Nicolae Florei, Ion Buzea, Iulia Buciuceanu, Mugur Bogdan, Ion Stoian, Ladislau şi Ludovic Konya, Nicolae Constantinescu, Elvira Cârje, Ilie Baciu, Mihai Panghe şi alţii. CASA MEMORIALĂ PETRE ŞTEFĂNESCU GOANGĂ mai este numită şi CASA MUZICII, spaţiu deschis pentru cultură unde mulţi copii participă la diferite activităţi cultural-artistice. Activităţile extraşcolare oferă copiilor prilejul de a observa obiectele şi fenomenele în starea lor naturală, operele de artă originale, momentele legate de trecutul istoric local, naţional, de viaţa şi activitatea unor personalităţi de seamă ale ştiinţei şi culturii universale şi naţionale, relaţiile dintre oameni şi rezultatele concrete ale muncii lor, stimulează activitatea de învăţare, întregesc şi desăvârşesc ceea ce elevii acumulează în cadrul lecţiilor Străbătând oraşul CASA MEMORIALĂ PETRE ŞTEFĂNESCU GOANGĂ oferă un farmec deosebit şi-l face pe orice vizitator să se gândească cu plăcere la momentul reântâlnirii cu ea. Brăila este un oraş de legendă, cu vechime seculară, fiică a Dunării, îmbină trecutul cu prezentul la tot pasul.


                                       01-01-1970       COLEGIUL TEHNIC C. D. NENIŢESCU, BRĂILA       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro