Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Biserica se află în localitatea Densuş. Accesul este facil, din şoseaua care leagă Haţeg de Caransebeş, înainte de localitatea Sarmisegetuza este un indicator către satul Densuş (4 km). Imediat cum intrati in Densus o sa gasiti indicator care o sa va lase direct la poarta frumoasei biserici.

An/secol:

Data construcţiei nu a fost cu certitudine stabilită, existând mai multe ipoteze , chiar controverse, însă cea mai vehiculată perioadă este secolul XIII.

Detalii principale / personalități / evenimente:

Prima atestare documentară a bisericii a fost făcută la 2 iunie 1360, când a avut loc un scaun de judecată al romanilor din Ţara Haeţegului. Cel mai vechi preot cunoscut cu numele este Dalc. Nicolae Densuşianu, născut în această localitate, în lucrarea ,,Dacia preistorică,, face referire la acest locaş de cult ca fiind un fost templu roman închinat unui general roman Longinus Maximus, transformat ulterior în basilică creştină. Nicolae Iorga a numit biserică ,,fără pereche în toată românimea,,. Din 1991 este pe lista monumentelor propuse pentru a intra în patrimoniul UNESCO. Biserica din Densuş este cea mai veche biserică din România în care se ţin slujbe neîntrerupt de peste 700 de ani.

Scurt istoric:

Biserica din Densuş a iscat numeroase controverse printre istorici. Părerea unanimă în rândul specialiştilor este că biserica a fost construită pe ruinele unei construcţii din antichitate (perioada romană). Unii istorici susţin că, în secolul II, 105-106, romanii au construit pe locul pe care se află biserica un templu roman păgân dedicat zeului Marte, zeul războiului, transformat în secolul III, 270-271, după ce romanii au plecat din ţarăşâ, în biserică creştină. Originea păgână pare a fi dovedită de către orientarea altarului, mai aproape de direcţia sud decât de est, forma acoperişului de porumbel şi elementele de decor (deasupra altarului stau şi veghează doi lei de piatră, situaţi coadă în coadă). După o ipoteza a unui ofiţer din armata austriacă din 1775, istoriografia bisericească susţine că, la origine, lăcaşul ar fi fost un monument funerar ridicat în memoria generalului roman Longinus Maximus (secolul II) - ucis de daci. Istoriografia laică pledează pentru apartenenţa construcţiei, la marea familie a edificiilor cneziale romaneşti din secolele XII-XIV, având drept ctitori nobilii haţegani Manjina. Prima atestare documentară a bisericii a fost făcută la 2 iunie 1360, când a avut loc un ,,scaun de judecată,, al romanilor din Ţara Hategului. Cei mai mulţi istorici o plasează ca fiind ridicată în secolul al XIII-lea, în timp ce alţi oameni de ştiinţă susţin că a fost construită în secolele X-XI. Se spune că biserica cuprinde şi îmbină diferite elemente arhitecturale specifice mai multor perioade istorice.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

La 10 km de oraşul Hațeg, în judeţul Hunedoara se află un monument de cult încărcat de istorie, unic pe teritoriul românesc. Cu o arhitectură unică, ea este cea mai veche biserică de piatră în care sunt oficiate slujbe fără întrerupere de peste 700 de ani. Biserica este faimoasă prin faptul că aici se află stela funerară a generalului Longinus Maximus, prietenul împăratului Traian, prins prin vicleşug de regele dac Decebal şi care, potrivit legendei s-ar fi sinucis pentru a-l determina pe Traian să pornească ofensiva împotriva regatului dac. Pereţii prezintă picturi bizantine vandalizate pe vremea cotropitorilor turci, care au scos ochii sfinţilor din desenele de pe atunci. Un amănunt interesant este legat de pictura murală care se găseşte aici, realizată în secolul al XV-lea care îl înfăţişează pe Pruncul Isus îmbrăcat în cămaşă populară specifică zonei Haţegului. Aceasta pictură este cunoscută sub numele de Sfânta Treime de la Densuş. George Călinescu spunea despre biserica din Densuş ,,o biserică bizară, făcută din marmuri şi coloane, culese de la Sarmizegetusa. Un mic stâlp din cei patru care susţin îngusta turlă e o stela romană purtând numele lui Longinus. E o marmură cu o inscripţie elegantă, luminoasă, frumosă precum o statuie. Ascunsă în umbra, abia luminată de câteva şuviţe de soare venind pe nişte ferestruici, aceasta face impresia unei opere divine furata de genii nocturne,,. Nimic nu se compară cu o vizită făcută la acest locaş de cult, o oază de linişte şi frumuseţe. Sus pe colină se simte eternitatea lângă tine şi poţi să înţelegi spiritul creator al acestui popor, inventivitatea şi simplitatea care se îmbină armonios în conturarea personalităţii acestui monument. Cred că misterul care înconjoară acest locaş de cult şi arhitectură atipică îl face un obiectiv ce nu trebuie ratat de nici un vizitator al Ţării Haţegului.


                     01-01-1970       Palatul Naţional al Copiilor București       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro