Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
SAT VOROVEȘTI, COM. MIROSLAVA, JUD. IAȘI

An/secol:

1920

Detalii principale / personalități / evenimente:

Urmează să aflăm de ce a fost abandonată casa, ce evinemente au determinat renunțarea la această casă (amplasată într-un loc foarte frumos) și la grădina din jurul ei și care sunt urmașii familiei Vatamanescu. Acest obiectiv, restaurat și popularizat adecvat, ar putea deveni, alături de alte obiective din sat și din împrejurimi, un loc atractiv.

Scurt istoric:

Un scurt istoric poate fi povestea acestei case, poveste pe care o știe toată suflarea satului Vorovești și a satelor învecinate: se spune că în această casă, acum 80-100 de ani a trait o familie de catolici, familia Vatamanescu; această familie se îmbrăca numai în gri și negru. Ei aveau o fată, Esmeralda, despre care vorbea lumea că ar fi avut diavoli în borcane pe care-i hranea cu zahăr. Această casă, înainte sa fie parasită, era una dintre cele mai frumoase case din sat.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Se spune că în această casă, acum 80-100 de ani a trait o familie de catolici, familia Vatamanescu..Aceasta familie se îmbrăca numai în gri și negru. Ei aveau o fată, Esmeralda, despre care vorbea lumea că ar fi avut diavoli în borcane pe care-i hranea cu zahăr. Dincolo de această poveste (care ar putea fi valorificată dacă ne gândim că unii apreciază și sunt interesați de astfel lucruri), această casă ar putea fi restaurată, respectându-se întocmai caracteristicile și detaliile originale (chirpici, tâmlărie, plită, etc) cu evidențierea unor elemente care sunt de actualitate (chirpici, verandă, valorificarea pantei terenului). Acest obiectiv ar putea fi inclus intr-un traseu turistic prin satele Vorovești, Vlea Ursului, Uricani (sate din comuna Miroslava) care să includă traversarea Pădurii Uricani (arie protejată) și vizitarea altor obiective, poate nu prea spectaculoase luate individual, dar interesante, atractive și emoționante luateîn ansamblu.


         01-01-1970       PALATUL COPIILOR IAȘI, CERCUL DE GEOLOGIE       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro