Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
In centrul Municipiului Aiud,in vecinatate de cetatea medievala a Aiudului si de Primarie,langa o linistita apa curgatoare numita Valea Aiudului.

An/secol:

Cladirea a fost construita in secolul XIX,intre anii 1885-1887.

Detalii principale / personalități / evenimente:

Arhitectul care a realizat planurile cladirii se numeste Ignac Alpar-1855-1928 si este unul dintre cei mai renumiti arhitecti maghiari.
Desi a fost construita in sec XIX,cladirea se afla intr-o stare foarte buna de functionare datorita interesului manifestat de conducerea scolii si de Primaria Municipiului Aiud.

Scurt istoric:

Construita in perioada 1885-1887,urmata de o mare extensie intre anii1898-1901,cladirea a avut o functionalitate multipla fiind destinata mai multor activitati civice,administrative,militare sau educative.
-in perioada 1901-1929 ,a functionat ca sediu al Prefecturii Alba de Jos,care se afla la Aiud
- incepand cu 1929, cladirea a fost transformata in cazarmă militară,pana in anul 1967.
-incepand cu anul 1967,cladirea devine unitate de învățământ,pana azi,2017

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Cladirea Colegiului Tehnic,Aiud Construita in perioada 1885-1887 si extinsa intre anii1898-1901,cladirea a avut o functionalitate multipla fiind destinata mai multor activitati civice.Amplasamentul clădirii este în vecinătatea râului Aiud, pe una dintre colinele orașului, volumetria turnului dominând întreg peisajul urban al orașului. Ocupanad o parcelă de colț cu o suprafața totală 7 .176.88 mp , din care 2 .889.88 mp construiți. Clădirea are un plan neregulat, colțul fiind marcat de un turn , soluție aplicată și la Palatul Comitatului din Cluj (1896-1897) Realizând o îmbinare de vechi şi nou, clădirea iniţial nu a fost considerată una nouă, ci doar o extindere a celei construita de familia Rakoczy.
Astfel,in perioada 1901-1929 ,a functionat ca sediu al Prefecturii Alba de Jos,care se afla la Aiud Vechiul palat administrativ , construit de familia Rákóczy a fost extins pentru a face fata necesitatilor administrative. In planul initial a fost inclusa o impresionanta sală de sedinte,in care au fost organizate multe adunări,sarbatori si evenimente importante pentru oraș și comitat.
In 1929, cladirea a fost transformata in cazarmă militară,pana in anul 1967. Exista informatii ca in perioada celor doua razboaie mondiale 1916-1918 si 1941-1944 din turnul cladirii se trageau focuri de arma asupra armatelor invadatoare straine.In aceste conditii rolul si funcionalitatea cladirii au fost schimbate,devenind pur strategice,de aparare a securitatii orasului si a populatiei.
Incepand cu anul 1967,cladirea devine unitate de învățământ,avand clase cu profil profesional,care sa pregateasca forta de munca calificata, necesara pt Intreprinderea Metalurgica Aiud.Existau cate 8-10 clase pe fiecare nivel de studiu,cu un numar de 35 de elevi in fiecare clasa.Elevii erau oameni in toata firea,angajati ai fabricii,care aveau nevoie de studii,conform Directivei Partidului Comunist. Clădirea a fost amplasată strategic,in centrul Municipiului, putând fi admirata şi azi printre blocurile costruite in cartierul Dallas, sau de pe străzile orasului, din toate zonele oraşului, fapt ce ne sugereaza că a fost o destinata sa fie multifunctionala si usor de gasit.
Arhitectul Ignac Alpar a pastrat vechea parte a palatului cu decoratiunile sale, adaptandu-o la noile cerinte. Lucrarile realizate au ridicat unele intrebari.
Cladirea a fost construita in perioada cunoscuta ca eclectica si prezinta numeroase elemente din acel stil. O eleva a Colegiului Tehnic,Sas Maria,absolventa a Facultatii de Arhitectura,a realiat cateva studii arhitecturale asupra cladirii si a adus lumina in privinta acestor nelamuriri. Maria a studiat cu atentie cladirea,a realizat cercetari asupra celorlalte cladiri ridicate de acest arhitect si a identificat chiar descrierea realizata de acesta :
Am căutat o soluţie prin care fără costuri exagerate să pot realiza o înălţime adecvată, a acestei clădiri cu o lungime considerabilă, găsind potrivită elaborarea faţadei conform stilului renascentist din perioada Rákóczi timpurie. Aceste tendinţe stilistice caracterizate prin înălţarea faţadelor cu nişte terminaţii interesante, cum putem vedea pe casa Rákóczi de la Eperjes şi pe alte monumente din Ungaria de Sus. M-au ajutat să confer edificiului meu înălţimea potrivită şi prin aceasta construcţie să dezvolt stilurile istorice din ţara mea aducând mai departe ştafeta înaintaşilor Astfel,ajungem la concluzia ca edificiul este un elogiu, adus arhitecturii maghiare.
S-au pastrat foarte bine decoratiunile interioare,fiind conservate cele originele.Tamplaria este aceeasi,cu exceptia ferestrelor care au fost inlocuite cu unele termopane,acum la moda.S-a facut o concesie ,,modei,, fiind alese cele de culoare maro,considerate ca se potrivesc mult mai bine,cu o cladire,monument istoric.Din pacate lucrarile facute,in timp pot afecta imobilul.
La parter exista o sala de receptie in care erau organizate numeroase evenimente politice,economice,culturale.Pe pereti s-a aflat o capodopera,un tablou numit Ilona Zrínyi predă cetatea Munkács. Compoziția tratează o scenă istorică: Ilona Zrinyi - mama viitorului principe Francisc II Rakóczi – după ce susţinuse timp de doi ani un asediu împotriva forţelor imperiale, la 17 ianuarie 1688 predă cetatea generalului Caraffa. Pictură de şevalet, pe suport textil, de dimensiuni mari (5 x 3,2 m), a fost realizată de László Pataki (Vinţul de Jos, 1856-1912) pentru sala de consiliu din Aiud. Actualmente se păstrează (în mod puţin pretenţios şi neprofesionist) în sala bibliotecii din Muzeul Unirii din Alba Iulia. Cursiva de la etaj (balconul) este singurul realizat la un palat de comitat.
Cladirea a adapostit, la parter in zona de receptie a palatului un tablou aparte. Ilona Zrínyi predă cetatea Munkács. Compoziția tratează o scenă istorică: Ilona Zrinyi - mama viitorului principe Francisc II Rakóczi – după ce susţinuse timp de doi ani un asediu împotriva forţelor imperiale, la 17 ianuarie 1688 predă cetatea generalului Caraffa.
Pictură de şevalet, pe suport textil, de dimensiuni mari (5 x 3,2 m), a fost realizată de László Pataki (Vinţul de Jos, 1856-1912) pentru sala de consiliu din Aiud. Actualmente se păstrează (în mod puţin pretenţios şi neprofesionist) în sala bibliotecii din Muzeul Unirii din Alba Iulia.
Destinatia arhitecturala urmarita a fost aceea de palat administrativ, corespondentul unei primarii, cladire cu birouri.
Materialul utilizat pentru realizarea zidurilor este caramida. Caramida formand diafragme cu o grosime de 70- 100 cm.Structura portanta pe diafragme , sunt structuri de sustinere pe pereti portanti cu fundatii directe. Sunt ansambluri de structuri portante de maxima rigiditate.
Concluzie : Cladirea trebuie vazuta pt a aprecia simtul arhitectural remarcabil care o face demna de admirat pana in zilele noastre.Calitatea lucrarilor se observa din trainicia pe care o are la peste un secol de la constructie.
Putem afirma ca aceasta cladire are in ea o parte din sufletul nostru,o mare parte din istoria orasului Aiud,din istoria Transilvaniei si chiar a Romaniei.


         01-01-1970       Colegiul Tehnic,Aiud       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro