Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Biserica Evanghelică din Ruși se află situată pe o înălțime de la intrarea din sat, venind dinspre Sibiu pe DN14

An/secol:

1636

Detalii principale / personalități / evenimente:

Biserica a fost greu încercată de-a lungul veacurilor, suferind distrugeri în urma invaziilor, a alunecărilor de teren, explozii, proliferarea unor agenți patogeni cum a fost ciuperca merulius lacrymans.
Actualmente biserica a fost restaurată, prin grija micii, dar inimoasei, comunități germane din localitate

Scurt istoric:

Scurtă cronologie a Bisericii evanghelice din Ruși: 1636 - înălțarea construcției; 1658 - o expediție otomană incendiază și jefuiește biserica; 1741 – o primă renovare consistentă; 1780 – biserica se prăbușește în urma unei mari alunecări de pământ; 1782-1783 – reconstruirea bisericii; 1818 – o nouă renovare; 1851 – ploi abundente însoțite de alunecări de teren amenință din nou construcția; 1855-1857 – renovare, însoțită de zugrăvire și schimbarea acoperișului; 1898 – prăbușirea podului bisericii; 1914 – o comisie de arhitecți recomandă, în urma constatării unor îngrijorătoare fisuri în zidurile bisericii, comunității germane abandonarea temporară a construcției religioase. Slujbele se țin la Saal ( Căminul Cultural ), fapt ce nemulțumește comunitatea, ,,nu ne vine să ne rugăm acolo unde înainte am dansat”; 1914-1920 o nouă amplă renovare; 1968 – electrificarea bisericii; 1977 – cutremurul înclină amenințător partea de SV a construcției; 1981 – ciuperca merulius lacrymans, cunoscută sub denumirea populară de burete de casă, afectează mari părți din podea și alte componente din lemn; 1986 – o nouă renovare generală a construcției; 1990-1992 – în proporție de 95% populația germană a satului Ruși părăsește localitatea pentru a se stabili în Germania; a fost furată statuia Sf. Mihai, aflată deasupra amvonului, fapt care a determinat ca alte două sculpturi prețioase, ale sfinților Petre și Pavel, să fie depozitate, în siguranță la Sibiu; 2000 – în urma unor noi ample lucrări, biserica era pregătită pentru a ține din nou o slujbă cu împărtășanie.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Călătorule care descoperi frumusețile Transilvaniei, iar în peregrinările tale ajungi și la Sibiu, nu uita că la 21 de km distanță se află o pitorească așezare numită Ruși (Reussen). Întemeiată în vremuri de demult de harnicii sași, mica localitate își dezvăluie principala sa atracție încă de la intrarea în sat, unde vei observa un turn care parcă sfidează legile fizicii prin neverosimila sa înclinație. Dar nu asupra Turnului Înclinat din Ruși vreau să-ți atrag atenția, călătorule drag, ci asupra bisericii din incinta medievală fortificată. Intrând în curtea bisericii ai senzația că timpul a stat în loc, și parcă o putere nevăzută te îndeamnă să te așezi și să contempli în tăcere zidurile vechi. Cu puterea minții, îți poți închipui ce animată era incinta cu prilejul unor mari sărbători, ale unor alte importante evenimente din viața comunității. Dar acum totul este pustiu și trist în cea mai mare parte a anului. Monotonia apăsătoare mai este spartă, din când în când, de grupuri de copii din localitate, care pătrund în incintă mânați de curiozitatea unor mici exploratori. Vara, în luna august, toate se schimbă odată cu revenirea în sat a celor care au construit-o, sașii. Preț de zece-douăzeci de zile, este un adevărat furnicar de oameni care se revarsă din toate părțile Germaniei pentru a-și revedea tărâmurile strămoșești. În aceste zile de gustar, biserica își retrăiește gloria de odinioară, cu slujbe, obiceiuri, bucurie și pioase aduceri aminte față de cei care nu mai sunt. Apoi, brusc, se așterne din nou liniștea cea apăsătoare, întreruptă arar de vreun călător nedumerit de prezența semeței construcții de pe deal. Această liniște am mai tulburat-o noi, care pline de curiozitate și de spirit de aventură, am cercetat și ne-am informat pentru tine, călătorule drag, pe care te invităm să-ți îndrepți pașii spre comoara noastră, Biserica Evanghelică din Ruși. Și îți mai promitem călătorule, că nu o să regreți că te-ai abătut din drum, ba chiar, când o să pleci din nou la drum, vei fi mai liniștit și mai împăcat.


               01-01-1970       Școala Gimnazială Slimnic       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro