Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Monumentul tronează în Piața Arcului de Triumf din București, la intersecția a 4 mari artere de circulație ( Șoseaua Pavel Dimitrievici Kiseleff, Bulevardul Mareșal Alexandru Averescu, Bulevardul Mareșal Constantin Prezan și Strada Alexandru Constantinescu), în imediata apropiere a Parcului Herăstrău.

An/secol:

Acest impunător monument a fost construit între anii 1935 și 1936, pe locul unui alt arc de triumf realizat provizoriu, între 1921 și 1922.

Detalii principale / personalități / evenimente:

Scopul înălțării acestei monumentale opere de artă este celebrarea victoriei armatei române în Războiul de Reîntregire a Neamului, după cum atestă inscripția centrală de pe fațada sudică: „După secole de suferințe creștinește îndurate și lupte grele pentru păstrarea ființei naționale, după apărarea plină de sacrificii a civilizației umane, se îndeplini dreptatea și pentru poporul român, prin sabia Regelui Ferdinand cu ajutorul întregei națiuni și gândul Reginei Maria.
Printre sculptorii care au împodobit acest monument cu opere de artă (portrete, alegorii, ornamente, înscrisuri) se numără: Dumitru Mățăuanu, Dimitrie Paciurea, Ion Jalea, Oscar Han, Constantin Baraschi, Mac Constantinescu și Corneliu Medrea. Monumentul adăpostește un mic muzeu, cu 4 expoziții: Marele Război al Reîntregirii Neamului, Marea Unire de la 1918, Heraldica Marilor Familii Boierești și Arcul de Triumf în imagini. Din 2015, a fost înscris în Lista monumentelor istorice din București.

Scurt istoric:

Realizat, sub formă de provizorat (1921-1922), din lemn și ipsos, pe un schelet din beton, plin de ornamente și statui alegorice, monumentul a fost reclădit după planurile aceluiași arhitect, Petre Antonescu, între anii 1935 și 1936.
După instaurarea comunismului în România, au fost scoase cele două texte ale proclamațiilor regelui Ferdinand către țară, după cum au fost scoase și distruse efigia Regelui Ferdinand Întregitorul și cea a Reginei Maria, înlocuite cu două mari flori de piatră. O parte din aceste ”răni” au fost „vindecate” după 1989, prin montarea a două medalioane de bronz cu chipul Regelui Ferdinand, respectiv Reginei Maria, în locul florilor de piatră.
În perioada ianuarie 2014-28 noiembrie 2016, monumentul a fost consolidat și renovat, cu această ocazie fiind refăcute cele două proclamații către țară ale Regelui Ferdinand.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Îl privesc în timp ce îl fotografiez…mă copleșește…este elegant, impunător, demn, măreț, splendid…revărsare de energie, de zbuciumată istorie scrisă cu sânge nevinovat de către un popor ce a plătit scump dreptul de a-și ține fruntea sus și coloana vertebrală dreaptă…arc spre Soare, spre Libertate, spre Triumf, pe sub care trec, în pas elegant cadențat, demni soldați ce ne oferă, an de an, de Ziua Țării, un tablou impunător, măreț, splendid…
Îl privesc, și mă gândesc că astăzi, când cuvintele „ patrie” și „ patriotism” au început să fie considerate desuete, ar fi bine să venim mai des spre a-l privi, pentru că El ne amintește, prin eleganța, impozanța, demnitatea, măreția și splendoarea sa, de eleganța ceramicii de Cucuteni, de impunătoarea Coloană a infinitului, de demnitatea domnitorului martir Brâncoveanu, de măreția faptelor vitejești pe câmpurile de luptă și de splendoarea costumului popular românesc.
Îl privesc, și îmi răsună în gând un cântec de demult: „…noi suntem români, noi suntem aici pe veci stăpâni…”
Îl privesc, și sunt mândru că sunt român!


         01-01-1970       Colegiul Tehnic ”Carol I”, București       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro