Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Str. Schitul Darvari, Nr. 3, Sector 2, București, în apropierea Parcului Grădina Icoanei

An/secol:

1834

Detalii principale / personalități / evenimente:

Personalități: Ctitorul-căminarul Mihail Darvari și soția sa Elena, din familia Buzeștilor.
Biserica prezentă este construită din zid de cărămidă în formă de cruce, în stilul arhitectural oltenesc-muntenesc. Este o biserică micuță, compartimentată în Altar, naos și pronaos. Naosul este delimitat de pronaos prin stâlpi lați, ușor ieșiți din ziduri, fiind ca o continuare până la pardoseală, a arcadei puternice care susține bolta. Catapeteasma este din lemn, ornamentata cu o sculptură fină și o pictură foarte frumoasă. Turla este pe naos, deschisă în forma octogonală, cu ferestre înalte. În exterior, într-o parte și alta a ferestrelor sunt coloane de zid văruite în alb, ca tot exteriorul turlei. Biserica are și un pridvor închis care face practic corp comun cu restul suprafeței, având legătură cu pronaosul printr-o deschidere mare. Este la fel de frumos pictat ca și întregul spațiu al bisericii. Are două intrări prin apus și sud, prin uși din lemn în două canaturi ornamentate cu sculptura frumoasa în filigran și cu ancadramente în piatră. Se folosește intrarea din partea sudică. Pridvorul este susținut la vest de 4 coloane cu capiteluri și baza ornamentate cu sculptură.

Scurt istoric:

Schitul Darvari a fost ctitorit în anul 1834, de către Mihail Darvari și soția sa Elena, născută în familia Buzeștilor. Prima obște monahală s-a constituit aici un an mai târziu, în 1835, când 12 călugărițe au fost aduse la schit, pentru a săvârși slujbele mănăstirești. În tot acest timp, slujeau aici preoți de mir.
În anul 1863, când domnitorul Alexandru Ioan-Cuza a dat așa-numita Lege a secularizării averilor mănăstirești, călugărițele ce viețuiau la Davari, au fost trimise înapoi la mănăstirea Pasarea și Ciorogârla din apropierea Bucureștilor, iar schitul a fost închis. Din fericire edificiul își păstrează funcția religioasă, nefiind transformată, precum Mănăstirea Mihai Vodă, devenită sediu Arhivei Naționale sau Mănăstirea Văcărești, transformată în închisoare. În 1869, călugării români de la Schitul Prodromul, din Muntele Athos, primesc îngăduința familiei ctitorilor de a se adăposti aici. Pe lângă slujbele după tipic athonit, călugării organizează aici o mică editură misionară și o făbricuță de lumânări pentru nevoile proprii.
Anul 1894 găsește Schitul Davari foarte deteriorat și, la cererea Mitropolitului Ghenadie Petrescu, familia ctitorului face reparațiile necesare pentru buna funcționare a vieții monahale. O a doua reparație generală este făcută între anii 1933 și 1934 de către Mihail Davari, nepotul ctitorului. El înlocuiește din temelie vechiul lăcaș construind biserica în forma sa actuală, în care îmbină armonios stilul oltenesc cu cel muntenesc bisericesc, și tot el înnoiește chiliile de lângă biserică. Planurile de construcție aparțin arhitectului Gheorghe Simotta, iar pictura interioară în frescă, pictorului Iosif Keber.
În 1959, regimul comunist închide schitul iar cele 13 călugări viețuitori aici, împreună cu starețul lor sunt mutați la Mănăstirea Cernica. După 1989, se încep lucrările de restaurare a picturii deteriorate, supravegheate de părintele Sofian Boghiu, starețul Mănăstirii Antim. La 31 martie 1996, Schitul Darvari redevine așezământ monahal, iar viața la schit reintră pe făgașul ei firesc. În prezent obștea Schitului Darvari numără șase călugări.”

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Poate exista multe mănăstiri sau biserici care oferă oamenilor acea liniște sufletească imperceptibilă, dar eu nu am crezut asta sau cel puțin am uitat cum e să fii tu însăți până când am vizitat acest schit din centrul capitalei.
Ferit de agitația tumultoasă ce pompează în inima Bucureștiului, acest lăcaș sfânt îți poate șopti, fără cuvinte, mai multe gânduri decât crezi. Ochii sunt de ajuns ca să-ți descrie ce minuni pot face oamenii când simt acea incontestabilă dorință, acel sentiment puternic: dragostea. Un loc pitoresc unde faptele naturii se împletesc cu cele ale artei, unde corpul tău își descoperă vechile origini natale. Cuvântul creație poate defini multe în timp ce privirea contemplatorului se plimbă îngăduitoare pe armonia volumelor și pigmenților impregnați pe pereții mănăstirii. Este fascinant cum natura, arta, timpul și istoria pot da naștere unui colț de rai unde oamenii pot să-și lase tot suflul pe seama celor răbdători. Multe biserici poate au acel har al înțelepciunii și al înțelegerii, dar Schitul Darvari este pătruns de o căldură fantastică trecută prin prisma iubirii.
Aici, la Darvari, soarele își face mereu timp să mângâie cupola cerurilor.


         01-01-1970       ȘCOALA GIMNAZIALĂ 97, BUCUREȘTI       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro