Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Str. Stavropoleos, Nr. 6, Sector 1, București, în perimetru centrului vechi, în apropierea Muzeului Național de Istorie și a cunoscutului local Carul cu Bere.

An/secol:

1724

Detalii principale / personalități / evenimente:

Personalitate marcantă: Ctitorul ARHIMANDRITUL IOANICHIE STRATONIKEA
Hanul bisericii a fost probabil ars în 1847, în timpul marelui incendiu izbucnit în apropiere, cercetări arheologice recente descoperind în pivniţele sale un strat gros de cenuşă şi multe farfurii şi pahare distruse. Chiliile, hanul și anexele mănăstirii au fost demolate în 1871, rămânând în picioare doar biserica. De-a lungul timpului aceasta a fost afectată de cutremure, cele din 1802 şi 1832 care au șubrezit turla şi clopodniţa până aproape de prăbușire. La începutul secolului al XX-lea Biserica Stavropoleos a fost consolidată și restaurată. A fost adăugată și o nouă construcție anexă, ridicată după planurile renumitului arhitect Ion Mincu, care respectă stilul brâncovenesc al ansamblului.

Scurt istoric:

Biserica Stavropoleos a fost ridicată în anul 1724, în timpul domniei lui Nicolae Mavrocordat, de către arhimandritul Ioanichie Stratonikeas. Biserica Stavropoleos este inclusă în Lista monumentelor istorice din România, având codul de clasificare B-II-a-A-19464.
Biserica are specific ortodox; a fost construită în stil brâncovenesc în actualul Centru Vechi al orașului București. Hramul bisericii este Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil.
Pe 6 aprilie 1722, arhimandritul cumpără de la jupâneasa Despa pământul pe care va urma să fie construite biserica și hanul său; o situație des întâlnită în acea epocă deoarece foloseau venitul obținut din primirea oamenilor la han pentru întreținerea bisericii. Pe 30 octombrie 1724, pisania scrisă în limba română și în limba greacă arăta că biserica era gata. În anul 1733, ctitorul Ioanichie pune să se zidească piatra îngrijit sculptată cu numele ctitorilor și își face testamentul, prin care închină Mănăstirea și hanul Stavropoleos. Acesta moare la vârsta de 61 de ani, fiind înmormântat în biserica sa.
În jurul anilor 1840-1841, autoritățile, determinate de starea precară a construcției, somează în repetate rânduri conducerea mănăstirii să dărâme turla bisericii, care amenința să cadă. Turla este dărâmată în 1841. Picturile turlei au fost restaurate însă la începutul secolului al XX-lea. Hanul și anexele mănăstirii au fost demolate la sfârșitul secolului al XIX-lea.
Din anul 1991 biserica este păstorită de părintele Iustin Marchiș, primul ieromonah al bisericii în ultima sută de ani. Comunitatea monahală de aici, alături de slujbele zilnice, se ocupă cu restaurarea de carte veche, icoane și haine sacerdotale. Corul bisericii cântă muzică neobizantină, acum rar întâlnită în bisericile din România.
In octombrie 1998 au fost inițiate lucrări pentru construirea unui punct de transformare a energiei electrice. Acestea au dus la descoperirea unor substrucții în mijlocul străzii Stavropoleos, în vecinătatea bisericii. Sondajele arheologice, care au început la acea data, au condus la degajarea unor tronsoane fragmentare de ziduri aparținând probabil mai multor etape de edificare a hanului Stavropoleos.
La 26 martie 2008 s-a reînființat Mănăstirea Stavropoleos ca mănăstire de maici cu hramul Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil și Sf. Iustin Martirul și Filosoful. Pe 4 iunie 2012 a fost resfințită biserica Mănăstirii Stavropoleos de către patriarhul Daniel.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Deoarece sunt mereu curajoasă, fiind singura din grupul meu de prieteni care a încercat toate sporturile extreme, nimeni nu s-ar fi așteptat să mă vadă dormind cu o lumină aprinsă. Totuși, într-o seară de vară, curentul s-a întrerupt. Am încercat să aprind mai multe lumânări, însă nu puteam să mă culc, nedorind să provoc un incendiu. Mă gândea la toate pericolele care apar dacă stau în întuneric: poate alunec în timp ce merg la baie sau poate un hoț profită de lipsa luminii și mă jefuiește.
Copleșită de situație, am început să îl strig pe tata, plângând, însă după câteva minute mi-am dat seama că tata este în schimbul de noapte. Dându-mi seama de situație, am început să râd, și după puțin timp am adormit, fiind și tare obosită.
Nu-mi pot da seama cât am dormit, zece minute sau poate o oră, dar la un moment dat m-am dat jos din pat, am aprins lumina și am văzut în camera mea un bătrânel îmbrăcat în haine de preot. Acesta a luat un scaun și s-a uitat la mine, întinzându-mi mâna spre frunte. Când m-am trezit în dimineața următoare mi-am dat seama că visul avea un mesaj pe care nu l-am înțeles la început.
Următoarele săptămâni le-am petrecute stând la calculator, încercând să găsesc o explicație pentru cele întâmplate. Am încercat să caut chipul bătrânelului pe care l-am văzut în camera mea și după lungi căutări mi-am dat seama că portretul semăna foarte mult cu arhimandritul Ioanichie, cel care a ridicat Biserica Stavropoleos.
Așa am ajuns să vizitez mica bisericuță din centrul capitalei, într-o dimineață frumoasă de primăvară. Bucuria acelui moment, a întrecut orice așteptare m-a determinat în cele din urmă să o împărtășesc cu dumneavoastră. Micul edificiu, ce se încăpăținează să rămână în picioare, este astăzi înconjurat de clădiri interbelice sau mai noi, de mult zgomot și viața de noapte a Bucureștiului contemporan. Dar atunci când îi treci pragul te întâmpină cu un aer cald și o liniște ce parcă îți șoptește să nu-ți fie frică, să nu-ți fie frică….
Nici astăzi nu știu ce s-a întâmplat în acea noapte, însă sunt fericită că am descoperit un colț din orașul meu, cu o puternică rezonanță spirituală.


         01-01-1970       ȘCOALA GIMNAZIALĂ 133, BUCUREȘTI       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro