Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Monumentul este localizat în piaţa care îi poartă numele, piaţă situată în spatele Sălii Unirii şi în faţa Universităţii ,,1 Decembrie 1918’’ din Alba Iulia.

An/secol:

Monumentul a fost ridicat în anul 1906.

Detalii principale / personalități / evenimente:

Evenimentul care a dus la ridicarea monumentului este bătalia dintre austrieci şi italieni, de lângă Custozza, situată între Verona şi Mantua, pe colinele Oliosi şi Monte Vento. În ziua de 24 iunie 1866, 10 ofiţeri şi 37 soldaţi ai Regimentului 50 de infanterie din Alba Iulia şi-au dat viaţa pe câmpul de luptă. Acest regiment era format din soldaţi recrutaţi din satele judeţului Alba, al căror nume este gravat pe monument, spre aducere aminte a singurei victorii repurtată de Austria de-a lungul acestui război .
Astăzi, în locul parcului ce a găzduit acest monument, se află o piaţă numită Piaţa Custozza . Deşi au trecut 111 ani de la dezvelirea acestui monument, el se află într-o foarte bună stare de conservare, fiind restaurat în anul 2012.

Scurt istoric:

Monumentul Custozza este ridicat în cinstea celor 10 ofiţeri şi a celor 37 soldaţi din Regimentul 50 de infanterie, căzuţi la datorie în ziua de 24 iunie 1866, în bătălia dintre austrieci şi italieni, lânga Custozza, situată între Verona şi Mantua. Timp de două secole – de la începutul secolului al XVIII-lea şi până în 1918 – acest regiment a alcătuit nucleul puternicei garnizoane militare a oraşului Alba Iulia . La 50 de ani după bătălia de la Custozza , respectiv în anul 1906 , prin contribuţia corpului de ofiţeri ai Regimentului 50 de infanterie s-a păstrat încă vie memoria eroilor români .
Acest monument se înscrie în linia monumentelor militare şi deşi este modest faţă de celelate monumente existente în Cetatea Alba Iulia, este un monument semnificativ, închinat memoriei şi eroismului înaintaşilor noştri. De asemenea, aminteşte despre importanta garnizoană militară existentă până acum aproape 100 de ani .
Fotografiile realizate în urmă cu 80 de ani de către fotograful Arthur Bach (1894-1979) prezintă Parcul Custozza din Cetatea Alba Iulia ca un loc de recreere, vizitat de către locuitorii urbei din acele vremuri.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Îmi amintesc cu nostalgie bătrânul parc de altădată, cu iarbă verde, înmiresmat cu flori de tei, în care ne jucam pe aleile ce dădeau radial spre acelaşi monument, spre al cărui lanţ rece am întins mânuţele încă de când mergeam copăcel.
Astăzi, locul micuţului parc din incinta centrală a Cetăţii de tip Vauban din Alba Iulia este luat de Piaţa Custozza, loc în care au loc cele mai importante evenimente culturale, artistice şi sportive. Îmi amintesc şi acum cu drag de Bunul Moş Crăciun şi de sania lui minunată, de patinoarul plin de copii îmbujoraţi, de multicolorul joc de artificii ce a bucurat întraga suflare prezentă în Ziua de 1 Decembrie, alături de imensa scenă din aer liber, amplasate lângă Monumentul Custozza - martor tăcut la forfota din jur.
Astăzi Monumentul Custozza este admirat de toţi cei care vizitează Muzeul Unirii din Alba Iulia, Sala Unirii, Catedrala Reântregirii, Catedrala Romano-Catolică, Universitatea ,,1 Decembrie 1918’’, Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul şi cei care se află pe traseul Porţilor Cetăţii, între Poarta a III-a şi a IV-a, precum şi cei care doresc să viziteze situl arheologic, obiective turistice şi culturale aflate în apropierea monumentului ridicat în amintirea bravilor noştri înaintaşi.
Privind acest monument şi citind numele soldaţilor scris în limbile română, maghiară şi germană, observ că 29 dintre ei sunt români, restul maghiari si austrieci, iar dintre ofiţeri, majoritatea austrieci, unul este român. Eroi au fost mult mai mulţi decât cei menţionati aici, mulţi pierzându-şi viaţa în urma rănilor provocate de conflictul italiano-austriac.
Gândul meu se îndreaptă cu recunostinţă şi pioasă aducere aminte spre acei care, cu preţul vieţii, au căştigat o bătălie departe de ţară, plecând de aici, din inima Transilvaniei, de la Alba Iulia, tărâm încărcat de istorie, loc în care pietrele cuvântă de vreo 2000 ani. O piatră cuvântătoare de istorie este şi acest monument, care ne aminteşte de virtuţi străbune, precum: credinţa, nădejdea, dragostea de neam şi ţară, curajul, dreptatea, adevărul, fraternitatea între diverse etnii, care au ştiut să lupte împreună pentru un ţel comun.
Urmând îndemnul poetului, vă invit cu drag:,,Veniţi români, veniţi la Mecca noastră, / Veniţi la Alba Iulia-n Ardeal!’’ Aici aveţi ce să vedeţi - o împreună aducere aminte a bătăliei de la Custozza, marcată de acest monument din blocuri de granit, precum şi de valorosul tablou în ulei, realizat de artistul vienez Frantz Neumann, ce evidenţiază acelaşi eveniment istoric.


                  01-01-1970       Colegiul Tehnic Aiud       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro