Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Se află în localitatea Aninoasa, judeţul Argeş, la o distanţă de aproape douăzeci de kilometri de Cîmpulung şi la treizeci de kilometri de Curtea de Argeş. Mânăstirea este însufleţită de o obşte de maici. Biserica acesteia este închinată Sfântului Ierarh Nicolae.

An/secol:

A fost construit? în anul 1677

Detalii principale / personalități / evenimente:

-

Scurt istoric:

    Numele mânăstirii şi al localităţii se trage de la pădurile de arini (anini), care se întindeau odinioară pe colinele din împrejurimi.
    Mânăstirea Aninoasa a ridicată de către boierul clucer Tudoran Vladescu. Inaintea acestei bisericii, în localitatea Aninoasa se afla o biserică mică, după cum relatează mitropolitul Neofit al Ungro-Vlahiei, care a vizitat mânăstirile muscelene, în anul 1746. Vechea biserică fusese zidită de "Tudoran Aninosanu vel clucer, care pe urma s-a călugarit".Familie de boieri locali, Vladestii au dorit iniţial ca biserica zidită sa fie biserica de curte boierească, iar nu mânăstire. În acelaşi an însă, soţia ctitorului, anume Alexandra, a trecut la cele veşnice. Nu după multă vreme, va muri şi cumnata acesteia, Safta. Amândouă vor fi înmormântate în pronaosul bisericii. După moartea soţiei sale, boierul Tudoran s-a călugărit, primind numele de Teodosie. În acest context, biserica de curte a devenit mânăstire de călugari.
    Biserica a fost zugravită în frescă de către renumitul zugrav Pârvu Mutu, din Cîmpulung. Deasupra uşii de intrarea în biserică se vede şi astăzi tabloul votiv, în care sunt zugraviţi ctitorii bisericii, Tudoran şi Alexandra, împreună cu unsprezece copii din familia boierească .
    Pe vremuri, mânăstirea era foarte bogată. În proprietatea acesteia se aflau mii de cai, sute de vaci, robi tigani, folositi in administrarea averilor, metocuri si mosii in vreo sapte judete. Intre anii 1863-1864 însa, odata cu legea secularizării, Mânăstirea Aninoasa a fost desfiinţată, din aceasta mai rămânând în funcţiune doar biserica cea mare, pe post de biserica parohială. Clădirile mânăstirii au fost folosite, mai întai, de jandarmi, iar mai apoi, pe post de CAP.
    În anul 1993, şase maici au venit aici de la Mânăstirea Robaia, trimise de maica Petronia, stareţa mânăstirii, şi au întemeiat obştea de la Aninoasa. Astăzi, obştea de zece maici şi părintele duhovnic Clement Paunescu, care este stareţ în Mânăstirea Slanic, îngrijesc cu multă dragoste de bunul mers al vieţii monahale şi liturgice.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

    Se spune că în vremurile ei de glorie, mănăstirea Aninoasa era una din cele mai bogat înzestrate așezăminte de cult din Muntenia: deținea numeroase herghelii de cai, cirezi de vite, păduri, vii, teren arabil și numeroase moșii împrăștiate în vreo șapte județe. Toate erau întreținute de o armată de țigani robi, din a căror muncă se obțineau venituri însemnate. Și firește, la bogățiile acumulate râvneau nu numai turcii și tătarii, dar chiar și cetele de haiduci munteni, astfel încât mănăstirea era des atacată. Iată de ce construcția zidurilor fortificate era nu numai necesară, dar și binevenită pentru conservarea averilor mănăstirii și apărarea vieții monahilor. Se pare însă că protecția zidurilor s-a dovedit a fi insuficientă, pentru că printre localnici circulă povești în legătură cu construcția a trei tuneluri care porneau din mănăstire și duceau în trei direcții diferite până la Câmpulung, tuneluri care serveau refugiului și adăpostului în caz de atac al mănăstirii. Chiar dacă aceste povești par mai degrabă legende îmbogățite de folclor, cert este că un sâmbure de adevăr se regăsește în fiecare din ele, pentru că în cursul lucrărilor de refacere și reconstrucție de la sfârșitul anilor 90, a fost descoperită intrarea ramnificată în trei direcții a unui tunel subteran. Din păcate, locul nu a fost investigat, întrucât subsolul era prăbușit și tunelul complet obturat. Dezgroparea și explorarea lui ar fi necesitat bani mulți, iar rezultatele ar fi fost cu siguranță incerte.
    Mânăstirea Aninoasa - Argeş este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Muntenia, obiectiv pe care nu ar trebui să-l rataţi dacă vă aflaţi în apropiere.

(Iustinian B. şi Gabrial Sebastian M. - clasa a IV-a A)


                           01-01-1970       ŞCOALA GIMNAZIALĂ BROŞTENI ANINOASA       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro