Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
CALEA RAHOVEI, Nr. 147-159, Sector 5, București, la intersecția cu Bulevardului Libertății, în apropierea Pieții de Flori George Coșbuc.

An/secol:

Realizat în 1894-1895

Detalii principale / personalități / evenimente:

Ctitorit de DUMITRU MARINESCU BRAGADIRU.

După retrocedarea clădirii urmașilor omului de afaceri, monumentul si-a redobândit parfumul epocii interbelice, astăzi reprezentând o locație elitistă pentru evenimente private, corporatiste, spectacole, prezentări de modă, expoziții etc.
Clădirea de 10.000 de metri pătrați construiți și un terenul aferent de 12.000 de m² a fost declarată monument istoric de către Ministerul Culturii și Cultelor, Cod LMI B-II-m-B 19501.

Scurt istoric:

Numele palatului provine de la comerciantul și omul de afaceri Dumitru Marinescu Bragadiru, băiat de prăvălie la Iancu Ștefănescu. Dând dovadă de o inteligență deosebită, Dumitru intuiește oportunitatea profitului și în 1877, în timpul Războiului de Independență, cumpără pe datorie spirt și rachiu de la greci și le vinde soldaților ruși și spitalelor.
Stăpânul prăvăliei îl lasă moștenire afacerea sa, pe care tânărul ambițios o va transforma într-una de succes.
Clădirea Palatului a fost ridicată la începutul fostului Pod al Calicilor, denumire dată intrării în București din partea de sud, după Războiul de Independență redenumită Calea Rahovei, în memoria bătăliei din 1877. În epocă a fost cunoscut sub numele de Colossul, fiind opera arhitectului austriac Anton Shuckerl. Stilul eclectic, amintește de alte edificii ridicate în capitală în aceeași perioadă, cum ar fii: Camera de Comerț, Palatul Poștelor sau Palatul C.E.C. Palatul Bragadiru avea o spectaculoasă sală de bal, care putea funcționa și ca sală de teatru sau de concerte, cu scări în spirală în stil Normand, oglinzi venețiene și balcoane în stil victorian, o bibliotecă, o popicărie, numeroase camere, magazine și birouri ce funcționau la parter. Grădina de vară și terasa completau armonios această clădire.
Dumitru Marinescu Bragadiru a conceput Colossul, ca un loc de recreere, respectând de altfel o tradiție a fabricilor de bere de a avea și un local în vecinătate, așa cum era Grădina de vară “Eliseul Luther” sau braseria, restaurantul și sala de spectacole și bal ,,Colosseul Oppler”, dispărut în totalitate astăzi. Luther și Oppler erau cei doi berari, cărora tânărul Bragadiru le făcea concurență cu fabrica cei purta numele, înființată în 1895.
Instaurarea regimului comunist, după al Doilea Război Mondial, și intenția de a șterge simbolurile epocii burghezo-moșierești, va afecta și palatul, care devine Casa de Cultură Lenin. În 2003 descendenții omului de afaceri au revendica imobilul. În prezent în clădirea, reamenajată după stilul epocii interbelice, sunt organizate evenimente cu caracter, concerte, prezentări de modă, expoziții, toate cu un parfum de epocă de mult apusă.
Am constatat că Palatul Bragadiru e o rămășiță, nu numai arhitectural vorbind, ci și un rest dintr-un fel de viață care a fost distrus în timpul comunismului- Peter Reder, artist contemporan englez.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Numele meu este Vlad și nu sunt genul acela de copil care vrea să viziteze mereu monumente istorice, sunt ca majoritatea copiilor din ziua de astăzi, dornic să mă joc mereu pe telefon sau tabletă. Dar părinții mei sun vânători de istorie. Mereu când mergem în excursii sau la sfârșitul săptămânii își propun vizitarea unor edificii, fie ele chiar și ruine. Trebuie să fiu sincer cu dumneavoastră, nu mă deranjează, ba din potrivă, uneori este foarte interesant.
Într-o zi de duminică, pentru că sâmbăta e zi de lecții, pe la 10 dimineața, am plecat în oraș și am ajuns pe o stradă ce purta numele de Calea Rahovei. De ce Calea Rahovei? Pentru că la Rahova în 1877 armata română, condusă de Prințul Carol, pe atunci, viitorul Rege Carol I, îmi explică mama, s-a luptat cu turcii, în Războiul de Independență.
Imediat ce am intrat că strada mai sus numită am văzut pe partea stângă o clădire ce nu semăna cu nimic din ce se putea observa în zonă-Palatul Bragadiru. I-am întrebat pe părinți de unde vine numele de Bragadiru și dacă este vreo legătură cu localitatea Bragadiru, pe unde am trecut vara trecută cu mașina. Am aflat că această clădire a fost ridicată de Dumitru Marinescu, care și-a luat și numele de Bragadiru de la moșia cu același nume.
Dumitru Marinescu Bragadiru a fost un om de afaceri de succes care, atunci când era ca mine a fost dat de părinți ca ajutor la un comerciant de spirt. Isteț și harnic a ajuns să conducă afacerea și mai mult decât atât să-și construiască propria afacere: Fabrica de bere Bragadiru, marcă recunoscută în perioada interbelică, după cum prea bine cunoașteți, între cele două războaie mondiale.
Nu am să mă opresc aici asupra descrierii palatului, construit lângă fabrica de bere, ca loc de relaxare pentru angajași și clienți, dar am să vă spun că edificiul a scăpat prin farmec de așa zisa modernizare urbanistică a orașului, din perioada comunistă. În fața lui s-a ridicat în anii 80 un bloc, rămas neterminat și credeți-mă este sinistru. Clădirea aparține Academia Română. În spatele palatului, fosta fabrică e o ruină. Am avut impresia că am în fața mea diferite epoci care vor parcă să ne transmită mesaje diferite.
Călătorule, ce-ţi îndrepţi paşii pe Calea Rahovei, să nu uiţi să priveşti cu atenţie şi admiraţie clădirea de 10.000 m² ce se înalţă în inima oraşului Bucureşti, cu mândrie de peste 100 de ani, amintind, cu nostalgie, de vremurile de mult apuse!


         01-01-1970       ȘCOALA GIMNAZIALĂ 97, BUCUREȘTI       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro