Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Localitatea HĂLMĂSĂU. jud. B-N, în curtea bisericii ortodoxe dein localitate

An/secol:

9 martie 2013

Detalii principale / personalități / evenimente:

Prigoana coministă din anii imediat următori instaurării regimului comunist.
Alături de elevii liceului nostru, de câțiva copii localnici și de preotul localității am participat în acest an la o acțiune comemorativă în această localitate.

Scurt istoric:

Construit pe 9 martie 2013, prin grija urmașilor celor morți și preotului localității, monumentul încearcă să celebreze memoria victimelor regimului comunist.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

TRAGEDIA DE LA HĂLMĂSĂU-9 martie 1950
NOAPTEA SFINȚILOR MUCENICI


Instaurarea dictaturii comuniste în România s-a realizat cu ajutorul tancurilor sovietice sosite în toamna anului 1944 pe teritoriul țării noastre, însă represiunea împotriva oponenților acestui nou sistem politic, s-a făcut cu sprijinul acelor trădători de neam și țară care în schimbul unor beneficii sociale sau politice s-au pus în slujba noului regim ce s-a instaurat pas cu pas, în țara noastră. Nu puțini au fost cei care au plătit cu viața apărarea unor crezuri ale lor, neconforme drumului care trebuia să-l urmeze această țară, în acele vremuri tulburi. De la miniștrii, oameni politici, reprezentanți ai bisericii, la oameni simpli-țărani, muncitori sau chiar la șeful statului –vezi cazul mareșalului Antonescu –, executat de noile autorități, foarte mulți au căzut rapuși de tăvălugul comunist ce venea de la răsărit. Și aici la noi, pe Valea Țibleșului, din pacate, oamenii și-au adus jertfa lor de sânge, pe altarul luptei împotriva comunismului. În noaptea zilei de 9 martie 1950 s-au auzit focuri de arme care urmau să curme viața a șase suflete nevinovate, la Hălmăsau, un mic satuc apartinând comunei Spermezeu; sase oameni aveau să fie executați pentru simpla lor vină de a fi sperat la libertate și că, într-o bună zi, vor veni americanii care să-i scape de comunism.
Ridicați de Securitate – organul represiv al regimului comunist, cu implicarea directă a unui colaborator localnic din Hălmăsău, tinerii Vasile Cristurean, Simion Caienar,Valer Caienar și Ioan Pop au fost arestati de Securitate sub pretextul de a fi refuzat să se fi prezentat pentru satisfacerea stagiului militar.
Fară să fie judecați, fără să aibă o condamnare sau fără să fi existat vreo sentinţă judecătorească împotriva lor, ei au fost ridicați mișelește, noaptea, puși să-și sape propria groapă, iar apoi executați în "Valea Ră", din satul Hălmăsău. Pradă acestei furii nebune au mai căzut încă două persoane, Petrut Constantin și Gavrilă Burzo , executați și ei pentru simplul motiv că i-ar fi găzduit la casa lor pe cei patru tineri ce au refuzat satisfacerea stagiului militar.
Îngropați „ca niste câini”, cum au fost numiți de catre călăi, după ce inițial au fost siliți să-și sape propriile gropi, eroii nostri nu au beneficiat de o înmormântare creștinească, familiile lor fiind împiedicate să-i ia acasă, să-i plângă, să-i jelescă, fiind obligați să-i lase acolo pentru foarte mulți, mulți ani. Abia după 1989, preotul satului împreună cu familiile celor executați, au ridicat cadavrele lor din acel ”răzor” al pârâului, riscând ca datorită surpărilor de teren osemintele lor să iasă la iveală, îngropându-le într-o poieniță mai sus pe deal, și săvârșind o slujbă de înmormântare pentru cei împușcați. In anul 2007 are loc o nouă deshumare a „eroilor de la Hălmăsău, de data acesta de către cercetătorii I.I.C.C.R sub conducerea domnului Marius Oprea care a coordonat toată acțiunea de cercetare și documentare a tragediei de la Hălmăsău. Au fost desfăcute gropile în care au fost reașezași în anul 1991, procurorii ți cercetătorii făcând măsurători, fotografiind fiecare amănunt, luând probe, toate acestea conducând la conturarea imaginii execuției celor 6 oameni.
Pe baza probelor, a marturiilor celor care au trăit sau chiar au fost martori la tragedia din Hălmăsău, în anul 2009 I.I.C.C.R sub conducerea domnului Marius Oprea, Muzeul National de Istorie a Transilvaniei și Fundatia Konrad Adenauer au organizat la Muzeul de Istorie a Transilvaniei din Cluj – Napoca expoziția intitulată ”Numitorul comun: Moartea”, la care a participat un public larg, dornic să se informeze despre evenimentele ce s-au petrecut între anii 1948-1952 la Hălmăsău, Nepos, Baiesti, Odoreu.Salciua, Campeni etc. unde oameni nevinovați au plătit cu viața lor, pentru simpla vină de a crede in libertate, în alte valori morale ale acestui neam, diferite față de cele ce veneau din Răsărit.
În 9 martie 2013, locuitorii din Hălmăsău, familile celor împușcați împreună cu parohia ortodoxă Hălmăsău, au sfințit o troiță ridicată în curtea bisericii parohiale, în memoria celor executați în fatidica zi de 9 martie 1950, încercând prin aceasta să imprime în memoria colectivă a acestui neam, o „cruce a jerfei” acelor eroi anonimi care s-au împotrivit prin faptele lor, tavalugului comunist ce a cuprins Romania și o parte a Europei, pentru aproape jumatate de secol. „Amintire veșnică în mintea neamului românesc”


            01-01-1970       Liceul Tehnologic ION CAIAN ROMÂNUL       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro