Descoperă monumente românești
Autentificare

Autentificare utilizator

Autentificarea pe site-ul Concursului Național ”Descoperă Monumente Românești” -- momentan indisponibil

Autentificare Creare cont Închidere

Localizare:
Comăneşti, DN Comăneşti- Bacău vis-a-vis de târgul săptămânal.

An/secol:

1933-1936

Detalii principale / personalități / evenimente:

Este închinat memoriei soldaţilor căzuţi în primul război mondial, în urma luptelor desfăşurate pe Valea Trotuşului. În fiecare an cu ocazia Zilei Eroilor, de Înălţare dar şi la 1 decembrie sau 15 august au loc activităţi de pomenire a soldatilor înhumaţi aici. La aceste activităţi organizate de către autorităţile locale participă elevi, cadre didactice, reprezentanţi ai instituţiilor de stat şi particulare din Comăneşti, locuitori de toate vârstele, veterani de război, din păcate în număr tot mai mic. În multe cazuri sunt prezenţi şi cetăţeni de onoare ai oraşului Comăneşti.

Scurt istoric:

Construit în anul 1933 din initiativa societăţii Cultul Eroilor, societate patronată de regele Carol al II lea, acest cimitir este unic în zonă deoarece aici sunt înhumaţi soldaţi din cele două alianţe adversare care s-au înfruntat în primul război mondial. Un rol important l-a avut Gheorghică Paraschiv, primar al comunei Comăneşti în perioada interbelică, care el a avut inedita idee de a-i îngropa în noul cimitir pe toţi cei căzuţi în luptele din zonă, indiferent de naţionalitate, sau apartenenţa la o armată sau alta. A suferit mai multe modificări, în construcţia principală, cele mai important fiind realizate în anul 2012. Au fost refăcute troiţele şi aleile de acces. În fiecare primăvară elevii membrii cercului ,,Cultul eroilor” de la Colegiul Tehnic ,,D. Ghika” din Comăneşti ajută la ecologizarea şi întreţinerea monumentului.

Prezentare (compunere/eseu/interviu):

Despre eroi se vorbeşte mult în istoria noastră, mai ales când este vorba de cei căzuţi pentru apărarea patriei şi reîntregirea teritoriului naţional, locuit de români. Aflat într-o zonă frumoasă a oraşului, acest Cimitir internaţional, reprezintă un punct de reper în poveştile despre eroii care au cazut la datorie în timpul primului război mondial. După 1990, cu mic, cu mare, comăneştenii aduc un prinos de omagiu celor care prin sacrificiul suprem au apărat ţara. Chiar dacă nu se cunosc numele tuturor soldaţilor căzuţi, pomenire lor se realizează an de an. Liniştea specifică unui astfel de monument te poate purta în timp la paginile de glorie a istoriei noastre, de care nu putem uita, începând cu geto-dacii şi terminând cu eroii vremurilor noastre căzuţi la datorie sub steagul NATO. Comemorarea eroilor români şi străini înhumaţi pe meleaguri comăneştene a devenit o tradiţie şi emoţiile pe care le simţi în acele momente sunt de neegalat. Neavând amploarea Mausoleului de Mărăşeşti, Cimitirul Internaţional de la Comăneşti aminteşte totuşi trecătorilor şi localnicilor de luptele din zonă şi importanţa acestora pentru istoria românilor.


         01-01-1970       Colegiul Tehnic ,,Dimitrie Ghika” Comăneşti       0 comentarii

    

Organizatori

Organizator: 
  »   Liceul Tehnologic "Ion Creangă", comuna Pipirig
Parteneri:
  »   Inspectoratul Școlar Județean Neamț
  »   Palatul Național al Copiilor București
  »   Palatul Copiilor Botoșani
  »   Palatul Copiilor Bacău
  »   Clubul Copiilor Odobești.

    

Contact organizatori

Prof. Cristian Vatamanu
Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”, comuna Pipirig
cristis.cris@gmail.com
Facebook cristis.cris
Google Plus cristis
Twitter cristis.cris
Linkedin cristis.cris
Website cristis.ro

    

Contact

Liceul Tehnologic ”Ion Creangă”
Str. David Creangă, Comuna Pipirig, județul Neamț
Telefon: 0233-252014, Fax: 0233-252014
Email: licpipirig@yahoo.ro